Véleményt kérek!?
Éppen az Ószövetség és az Újszövetség közti különbségeken gondolkozom. :D
Nos eddig arra jutottam,hogy az Ószövetségben a kiválasztott nép a zsidók (és ugye velük is köt Isten szövetséget),viszont az Újszövetségben már Isten minden emberrel köt szövetséget,és itt már nincsenek a zsidók külön kiemelve...
A másik pedig az,hogy más az Ószövetség Istene és más az Újszövetségé.Mert olyan mintha az Újszövetségben Isten már megbocsátóbb lenne,vagy nem is tudom.. :D Mert ugye az Ószövetségbe nem igazán adott 'második lehetőséget' (gondolok itt pl.A bűnbeesésre) :D De az Újszövetségben már megbocsátóbb (Ugye Ninive lakóinak is megkegyelmez)
Eddig ennyire jutottam. Mennyire írtam hülyeségeket? Ha van valakinek valami ötlete mindenképpen írja le! :D Előre is köszönöm!:D
A Bibliát különböző emberek írták.Nem mindegyiknek ugyanolyan volt az Isten képe,ezért nem is bölcs dolog mindent elfogadni benne.
A zsidók kiválasztottsága,hát ez ugyanolyan megmosolyogtató egoista felfogás,mint,hogy pl.a magyaroké az egyetlen ős nyelv,és ebből alakult ki a világ össze nyelve,ezért mi vagyunk a kiválasztottak....Istennek minden nép egyformán fontos,mindegyikkel vannak tervei,nincs egyik sem a másik fölé emelve.
Nos, amíg egy ember kutat ez után, nem hiszem, hogy eretnekséggel kéne vádolni, hiszen minden embernek eleinte feltűnik ez a differencia. Amint Jézus mondta "Új szövetséget kötök veletek". Ebben rejlik az Ó- és az Újszövetség lényegi különbsége.
A másik: Az, hogy a Bibliában leírtakból nem bölcs dolog mindent elhinni.... Na, ez eretnekség. Hisz az Egyház által összeállított, és elfogadott műről van szó. Az, hogy mindenkinek más az istenképe... A KATOLIKUS szóból eredeztetve ez elég súlyos kijelentés, hisz egyedül a Katolikus Egyháznak van a világ összes többi vallásától eltérően EGYETEMES tanítása.
Tehát: nem írtál hülyeséget, sőt, egy elég jó témát ragadtál meg ahhoz, hogy ha komolyan is veszed ezeket a kérdéseket, bizony nagyon jó ösvény ez arra, hogy megismerd Istened.
Üdv
ArturoBla
"A másik: Az, hogy a Bibliában leírtakból nem bölcs dolog mindent elhinni.... Na, ez eretnekség. Hisz az Egyház által összeállított, és elfogadott műről van szó. Az, hogy mindenkinek más az istenképe... A KATOLIKUS szóból eredeztetve ez elég súlyos kijelentés, hisz egyedül a Katolikus Egyháznak van a világ összes többi vallásától eltérően EGYETEMES tanítása."
gondolom az én kommentem alapján írtad ezeket.
A Katólikus egyház egy külön téma,én nem erről beszéltem,hanem pl.az Ószövetségben szereplő egyes próféták,és az Újszövetségben szereplő Jézus Krisztus Istenképe közötti jelentős különbségekről.Jézus is egy prófétai szerepet töltött be,és az Ószövetség nagy prófétái is,de mégis sok dologban eltérően prédikáltak.
Ez teljesen egyértelmű mindazok számára,akik figyelmesen elolvasták a Bibliát,és nem merültek el a hiszékenységbe.
Aki ennek ellenére mindent elhisz a Bibliából,mert az egyház az egész könyvet elfogadta,az bizony mondom nem túl bölcs.Az általad dicsért drágalátos igaz egyház emberei voltak azok,akik keresztre feszíttették Jézust,mint eretneket,és ma is ellenségesen viszonyulnak azokhoz,akik nem fogadják el gondolkodás nélkül amit ők,és felfedik a hazugságaikat.
18:53
ArturoBla
Egyházi főpapok(is) voltak a vádlói,eléjük hurcolták az elfogói,de már a főpapok is a vérét akarták,különben békén hagyták volna.igaz,konkrétan a római helytartóság rótta ki rá a halálbüntetést,de ennek már csak vallási,jogi okai voltak.
És akkor az eretnekség vádja alól kaphatok felmentést Bíró Úr?:-)
Minden bizonnyal :)
De a főpapok zsidó főpapok voltak, hisz Jézus életében még nem is beszélhetünk Egyházról. Az Egyház lényegében az első pünkösdkor alakult.
Sziasztok! :)
Köszönöm az eddigi válaszokat,várom a továbbiakat is!
Először is: "Ez az elválasztás (ó-szövetség istene vs. új szövetség istene) első századi eretnekség.." --> Én nem akartam elválasztani annyira az Ószövetség és az Újszövetség Istenét..csak arról van szó,hogy egy tételt dolgozok ki ami a Bibliáról szól és az Ó-és Újszövetség közti különbségeket kell leírni. :) Tehát nem kell ilyen eretnekes dolgokra gondolni..:))
Én meg függetlenül a hitemtől, vallásomtól, politikai nézetemtől, világképemtől stb... megjegyzem, hogy Istent felhasználni a bárki ellen, elég eretnek dolog.
Nem konkrétan neked célzom.
"csak arról van szó,hogy egy tételt dolgozok ki ami a Bibliáról szól és az Ó-és Újszövetség közti különbségeket kell leírni."
Meglepő lehet, de nagyjából elsorolom a különbségeket.
Az ószövetség idején Ábrahám leszármazottainak körül kellett metélniük magukat. Az újszövetség idején, ha körülmetéletlenségben hívott el az Úr, akkor nem kell. Tehát nem kell. 1Kor 7,18
Az ószövetségben hitből igazíttatott meg a zsidó, míg az újszövetség idején hit által igazíttatunk meg. Rm 3,30
Az ószövetség idején Krisztus első eljövetelét vártuk, az újszövetség idején Krisztus második eljövetelét.
A ószövetség idején a zsidóknak hirdettetett az evangélium és a törvények, az újszövetség idején a népeknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!