Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Véleményt kérek!?

Véleményt kérek!?

Figyelt kérdés

Éppen az Ószövetség és az Újszövetség közti különbségeken gondolkozom. :D

Nos eddig arra jutottam,hogy az Ószövetségben a kiválasztott nép a zsidók (és ugye velük is köt Isten szövetséget),viszont az Újszövetségben már Isten minden emberrel köt szövetséget,és itt már nincsenek a zsidók külön kiemelve...

A másik pedig az,hogy más az Ószövetség Istene és más az Újszövetségé.Mert olyan mintha az Újszövetségben Isten már megbocsátóbb lenne,vagy nem is tudom.. :D Mert ugye az Ószövetségbe nem igazán adott 'második lehetőséget' (gondolok itt pl.A bűnbeesésre) :D De az Újszövetségben már megbocsátóbb (Ugye Ninive lakóinak is megkegyelmez)

Eddig ennyire jutottam. Mennyire írtam hülyeségeket? Ha van valakinek valami ötlete mindenképpen írja le! :D Előre is köszönöm!:D

2012. máj. 10. 20:35
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:

Az ószövetség Istene azért tűnik néha annyira brutális és kegyetlennek, hogy érzékeltetve legyen, hogy mennyire rossz a bűn. Hogy az ember tudja, hogy nem játék.

+ azt akarja érzékeltetni, hogy inkább közösítsék ki a bűnöst, minthogy ők is azzá válljanak. Ebben az esetben már nem is olyan gonosz. Csak sokan ezt máshogy értelmezik.

2012. máj. 10. 20:54
 2/20 A kérdező kommentje:
tehát rosszul értelmeztem? :/
2012. máj. 10. 20:59
 3/20 anonim ***** válasza:

Hát, én így értelmeztem. Ajánlom mindenkinek, hogy amikor olvassa a Bibliát, akkor ne ragadjon le egy résznél és arra a mondanivalóra koncentráljon, aminek a szeretethez van köze.

De ha tényleg olyan lenne az Isten, akkor pedig tisztában kell lenned azzal, hogy akik ebben hisznek, szerintük a földi halál nem egyenlő az örök megsemmisüléssel és mi Isten teremtményei vagyunk.

2012. máj. 10. 21:18
 4/20 anonim ***** válasza:
73%

Más Isten???

Ószövetség: "Én vagyok a te atyádnak Istene, Ábrahámnak Istene, Izsáknak Istene és Jákóbnak Istene"

Újszövetség: "Az Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak Istene, a mi atyáinknak Istene megdicsőítette az ő Fiát, Jézust, kit ti elárulátok, és megtagadátok Pilátus előtt, noha ő úgy ítélt, hogy elbocsátja."

A zsidó nép mindig is kiválasztott nép lesz, de csak maradékja már:

"Száznegyvennégyezer, az Izráel fiainak minden nemzetségéből elpecsételve.

A Júda nemzetségéből tizenkétezer elpecsételt vala; a Ruben nemzetségéből tizenkétezer elpecsételt; a Gád nemzetségéből tizenkétezer elpecsételt;... ... ..." Jelenések könyve.

És a népek közül: "...Azután látám, és ímé egy nagy sokaság, a melyet senki meg nem számlálhatott..."

2012. máj. 10. 21:28
 5/20 anonim ***** válasza:

"Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr a te Istened ád te néked."

Ez sem azt jelenti, hogy ha bűnbe akar vinni egyik szülő, vagy molesztál, akkor tiszteld vagy meghalsz.

Hanem azt, hogy azért mert öreg ne rakd ki az utcára éhen pusztulni. Meg ott van benne a mondanivaló, hogy senkit ne bánts.

Most akkor el lehet azon filózni, hogy mit kell tenni a pedofil szűlökkel. Nem bűn, ha megvédik magukat tőlük. Szerintem.

2012. máj. 10. 21:29
 6/20 anonim ***** válasza:
100%

Ugyanaz az Isten van az Ószövetségben és az Újszövetségben is, csak a szemléletmód változik. Az Ószövetségben még csak várták a megváltót, így annak a kornak az istenképét tükrözi. De az Ószövetség egyáltalán nem elvetendő. Gyönyörűen ír Istenről, nagy volt a hite az Ószövetség emberének!

"Ne félj, mert megváltottalak! Neveden szólítottalak, az enyém vagy. (...) Mert drága vagy szememben, becses vagy, és én szeretlek téged." (Iz. 43.1-7.)

23. zsoltár:

"Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm.

Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem.

Lelkemet felüdíti,

igaz ösvényen vezet az Ő nevéért.

Ha a halál árnyéka völgyében járok is,

nem félek semmi bajtól, mert Te velem vagy;

vessződ és botod megvigasztal engem.

Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára.

Megkened fejemet olajjal, csordultig van poharam.

Bizony, jóságod és szereteted kísér

életem minden napján,

s az Úr házában lakom egész életemben."

2012. máj. 10. 23:11
 7/20 munyamunya ***** válasza:

Kedves kérdező!

Ninive megmenekülése az Ószövetségi Írásokban van feljegyezve (Jónás könyve).

2012. máj. 11. 08:49
 8/20 pelgrim ***** válasza:

A kérdés

Véleményt kérek!?

Éppen az Ószövetség és az Újszövetség közti különbségeken gondolkozom. :D

Nos eddig arra jutottam,hogy az Ószövetségben a kiválasztott nép a zsidók (és ugye velük is köt Isten szövetséget),viszont az Újszövetségben már Isten minden emberrel köt szövetséget,és itt már nincsenek a zsidók külön kiemelve...

A másik pedig az,hogy más az Ószövetség Istene és más az Újszövetségé.Mert olyan mintha az Újszövetségben Isten már megbocsátóbb lenne,vagy nem is tudom.. :D Mert ugye az Ószövetségbe nem igazán adott 'második lehetőséget' (gondolok itt pl.A bűnbeesésre) :D De az Újszövetségben már megbocsátóbb (Ugye Ninive lakóinak is megkegyelmez)

Eddig ennyire jutottam. Mennyire írtam hülyeségeket? Ha van valakinek valami ötlete mindenképpen írja le! :D Előre is köszönöm!:D

tegnap 20:35

2012. máj. 11. 10:50
 9/20 pelgrim ***** válasza:

Elnézést kérek az ügyetlenségemért, a válasz a következő:

Nem írtál hülyeségeket, de még nem kutattál eleget.

Isten nem változik, Isten az ókorban ugyanaz volt mint aki ma, csak a mi elképzelésünk róla változik minden újabb generációval, bővül, teljesül, javul, tökéletesül, feltéve ha a vallások bűvölete oly hatékony, hogy a hívek rettegnek már a gondolattól is, hogy bármit is kétségbe vonjanak.

2012. máj. 11. 11:02
 10/20 anonim ***** válasza:
Ez az elválasztás (ó-szövetség istene vs. új szövetség istene) első századi eretnekség, ami a gnoszticizmusban gyökerezik (egyes görög tanítóknál jelenik meg, hogy a demiurgosz, az alsóbb gonosz isten teremtette az anyagot, míg a felső a jó, ezért kell úgymond kiszabadulni az anyag fogságából, aszkézist gyakorolni stb.), aminek forrását is lehet tudni, úgy hívták, hogy Markion.
2012. máj. 11. 12:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!