Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A rózsafüzért fel lehet/kell...

Slider kérdése:

A rózsafüzért fel lehet/kell szenteltetni pappal?

Figyelt kérdés
nem rég kaptam barátnőmtől egy csodaszép füzért. teljesen egyedi ezüst, tigris szem gyöngyökkel. nem vagyok mélyen vallásos de hiszek és eszembe sincs divatcélból hordani :) az érdekelne hogy hallottam olyat hogy fel kell szenteltetni egy pappal. az érdekelne ez hogy működik. köszönöm a válaszokat előre is.

2012. máj. 8. 19:49
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Tisztelt vigera!

Nem minden percben járok erre az oldalra, így nem tudok pontos adatot mondani arról, hogy a fórumon hányan szegik meg a szabályokat. Természetesen a komment nem csak Lászlónak szólt, hanem másnak is, aki olvassa. Engem speciel kifejezetten zavar az, amikor valaki nagybetűvel ír. Az egyik osztálytásam például egyszer úgy fogalmazott hogy neki zavarja a fülét az, amikor valaki helytelenül ejt ki egy magyar szót (pl a "meglátjuk" helyett a "meglássuk" kifejezést alkalmazza, ami a többség szemében helytelen ) És ezzel mások is így vannak.

Természetesen ha valaki nagybetűvel akar írni, vagy helytelenül akar kiejteni egy szót, megvan rá a lehetősége. Elnézést kérek ha esetleg támadójellegűnek hangzott a kommentem. Nem állt szándékomban senkit sem támadni.

2012. máj. 9. 11:17
 12/22 anonim ***** válasza:

Köszönöm a felvilágosítást, a baj csak az, hogy akkor lenne csak igazad, ha egész mondatokat, vagy ha az egész szöveget nagybetűkkel írtam volna. Viszont így, szerintem csak kiemelés. Főleg azért, mert 3 olyan szavat írtam nagybetűkkel, és olyan szövegkörnyezetben, amit beszédben emelt hangal és erős gesztikulációval emeltem volna ki. Ugyan nem tanultam netillemtant, de nem hinném, hogy teljesen függetlenül működne a netes beszéd a verbális információ áttadástól. Elfogadom a feddésed, ha a neten tilos az írást a beszélt nyelvhez igazítani!

Mellesleg nincs más módon a szövegek kiemelésére, a hittérítőkről meg az a tapasztalatom, hogy előszeretettel reagálnak a szövegek töltelék részére, a lényeget pedig mellőzik. Vagy akkora bűn, hogy szerettem volna elkerülni a felesleges és meddő vitát?

2012. máj. 9. 12:05
 13/22 anonim ***** válasza:
Nem tudtam, hogy pusztán kiemelésnek szántad a nagybetűs írást. Mint említettem én megtanultam azt hogy az interneten mi mit jelent, és ennek lényegében reagáltam, hogy az én ismereteim szerint a nagybetűs írás kiabálást jelent. Egy-egy szót is lehet kiabálva mondani élőben is. Tehát ha nekem valaki így ír mondjuk MSN-en, vagy Facebookon azt annak veszem, mert feltételezem, hogy ő is tisztában van ezzel. Egyébként meg nem feddésnek szántam, csupán felvilágosításnak. Ugyanakkor azt is említettem hogy mindenki olyan írásmódot/beszédstílust használ amilyet szeretne, és tisztáztam, hogy nem ált szándékomban senkit megsérteni. Azonban úgy gondolom, hogy nagyon eltértünk az eredeti kérdéstől, úgyhogy számomra OFF. Minden jót kívánok!
2012. máj. 9. 14:04
 14/22 anonim ***** válasza:
64%

"hiszen rózsafüzér sehol nem található a bibliában"

Lukács 1.28.

Az angyal belépett hozzá és megszólította: "Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál."

és ugyanitt a 42. vers

Nagy szóval felkiáltott: "Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse!

Mt 1,23 - Íme a szűz fogan és fiat szül, Emmánuel lesz a neve. Ez azt jelenti: Velünk az Isten.

Remélem ez elég Bibliai alapnak.

2012. máj. 10. 11:23
 15/22 kzs ***** válasza:

@ "ma 11:23"

Na akkor nézzük...

Írod a Lukács 1/28-at. Tudomásom szerint a rózsafüzér imájának alátámasztását nem ezzel szokták magyarázni.

Kétségtelen tény, hogy az "Üdvözlégy Mária" első versszaka közvetlenül a SzentÍrásból származik (Lukács 1/28), a szövegkörnyezete nyilvánvalóan Gábriel arkangyal köszöntése. Ennek a szövegnek imába foglalásával azonban egy teremtett lény szavait mondjuk egy másik teremtett lénynek - szemben a Biblia üzenetével. Ugyanis a SzetÍrás mondanivalója, álláspontja az, hogy imáinkban csakis Istent szólítsuk, Őbenne bízzunk. Azonkívül ennek az imának a mondanivalója: "... (Mária) imádkozzál érettünk..." sérti a SzentÍrást. Miért is? Azért, mert a Zsidó-levél kizárólag Krisztust tekinti közbenjárónknak (és meg is magyarázza, hogy miért).

Különben érdemes fellapozni az Efézus 1/5-8-at. Ebben Pál arról ír, hogy Isten az Ő kegyelmének gazdagsága szerint minket a maga fiaivá fogad. Tehát mi - akik elfogadjuk a Krisztusi áldozatot - kegyelemmel teljesek vagyunk! (vagyis nemcsak Mária kegyelemmel teljes, hanem a SzentÍrás /mint Isteni kinyilatkoztatás/ alapján mi is azok vagyunk!! )

Írod a Lukács 1/42-t: "Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse!" > ebben világosan az van, hogy Jézus és az anyja áldottak. Az áldás minősége ugyanakkor minőségi jellegüket tekintve különbözőek: máshogy áldott Jézus (aki az Isteni természetét az Atyától kapta), és máshogy Mária. Mária áldottsága inkább abban van, hogy ki lett választva a Megváltó anyjának.

Különben az a fogalom, hogy "áldott", más asszony felé is szerepel (lásd: Bírák 5/24: "áldott legyen az asszonyok között Jáhel... a sátorban lakó nők felett legyen áldott!")

A Máté 1/23 nem más, mint Ésaiás által megjelentett prófécia, ami itt teljesült be. De közelsem jelenti a rózsafüzér imádkozását, vagyis azt, hogy imáinkban - Isten helyett - egy teremtett lényt szólítsunk meg.

Olvasd el te magad a szövegkörnyezetet (Máté 1)- semmi köze a rózsafüzérhez!

Mindezek tudatában most sem látok semmiféle Biblia alapot a rózsafüzér imádkozásának. Sőt: ez az ima ellentétes Isten kinyilatkoztatásával, hiszen pontosan maga a SzentÍrás mondja el, hogy mennyire fontos és elégséges Istenben bizakodnunk, és ezt a bizodalmat nekünk Krisztus, mint közbenjárónk jelenti - mint tökéletes páska bárány. Ezt írja a Zsidó-levél.

Mindezek tudatában nem fogadható el a rózsafüzér - ennek használata és tartalma abszolút összeférhetetlen a SzentÍrással.

2012. máj. 10. 18:40
 16/22 anonim ***** válasza:
38%

Van olyan zsoltár amely angyalokhoz és szentekhez szól, ezért szabad hozzájuk szólni imában:

Zsolt 103,20-21

Áldjátok az Urat, angyalai, mind, ti hatalmasok, kik teljesítitek parancsait, és lesitek a szavát! Áldjátok az Urat, égi seregek, mind, ti szolgái, kik teljesítitek akaratát!

Zsolt 148,1-2

(Alleluja!) Dicsérjétek az Urat a mennyből, dicsérjétek a magasságban! Dicsérjétek, angyalai mind, dicsérjétek, égi seregek!

2012. máj. 11. 11:23
 17/22 kzs ***** válasza:
62%

@ ma 11:23

Ezek zsoltárok, és nem ima gyanánt szolgálnak. Istent dicsőítő zsoltárok,arról szólnak, hogy az egész világ Istent dicsérje (ez egyébként a Menny Kriályságát bemutató Igerészekben meg is valósult) - ez minden.

De nem jelent semmiféle imát. Zsoltár, érted? Zsoltár!

Olvasd el az Evangéliumokat, vagy éppenséggel az Újszövetségi leveleket: soha olyat nem írnak, hogy imádban az Istenen kívül másvalakihez is folyamodj.

A SzentÍrás világos állásfoglalása az, hogy csak Istenhez imádkozz, csak Őbenne bízzál, csak Őfelé fordulj.

És mindig arról olvashatsz, hogy aki hittel a szívében fordult Istenhez, azt Ő soha cserben nem hagyta.

2012. máj. 11. 17:07
 18/22 ArturoBla ***** válasza:
51%

Én először is a kérdésre válaszolnék:

A rózsafüzért meg lehet szenteltetni, de nem muszáj! Felszentelni sajnos nem lehet, de megszentelni igen.

A többi ember viselkedésére:

Valóban jó, ha kialakul bizonyos helyzetekben egy egészséges vita, de szerintem azt jobb lenne úgy lerendezni, ahogy katolikusoknak illő, és egy olyan volumenű kérdésnél, ami ezen a témán túlmutat.

2012. máj. 12. 12:45
 19/22 anonim ***** válasza:
Nos elöre szolok h.nem teriteni akarok masodjara pedig teljesen egyet ertek a rozsafüzer ellenzökkel hogy semmilyen bibliai alapja nincs!!!"mert lesz idö mikor nemelyek elszakadnak a hittöl gonosz lelkek tanitasaira figyelmezven"ez a tanitas nem Istentöl ered.ez is csak a bukott egyhaz dogmainak egyike amivel semmisse teszik az Ur rendeleseit
2012. aug. 24. 14:33
 20/22 anonim ***** válasza:

nem vitatkozi akarok.megértem az ellenzők véleményét is.de mielőtt itlkeznének afelől,hogy melyik tanítás származik gonosz lelkektől vagy nem,vegyék figyelembe azt,hogy ha a katolikus egyház hittételeit hamis tanításnak mondják,abba a hibába eshetnek,mint azok a zsidók akik azt mondták,hogy Jézus belzebub által üzte ki az ördögöt...... ez pedig a SzentLélek elleni bün.... azzal hogy azt állitják hogy az egyház tanai hamisak,azt is kimondják,hogy a SzentLélek 2000 éven át "tévedett"...

ajánlom a depositum oldalt,azon belül a rózsafűzért,és még az antikatolikus állítások részt is. a rózsafűzér nincs benne ugyan a bibliában,mint ahogy az "oltalmad alá futunk..." ima sem. de az utóbbi imát már a 3 században is használták,és egyes régészeti források szerint régebbről származik,az első keresztén üldözések idejéből.a Szűzmária tisztelete az első században is létezett. a korai keresztények a kivégzett társaik sírját is tisztelték,és imádkoztak mellettük. a katakombákban is jól fellelhetőek ennek bizonyítékai.tehát. ne itéljetek el senkit,mert nem tudhatjátok kiben mi munkálkodik. inkább legyen egyetértés. a rózsafűzér szép,és hasznos. Külömben meg én nem szeretnék olyan házba bemenni,olyanok közé akik nem tisztelik és szeretik anyámat.... ez az én véleményem. bocsánat ha valakit megbántottam. a kérdezőnek meg annyit,hogy meglehet áldatni a rózsafűzért,de nem szükséges feltétlenül. nem csak Máriához szólhatunk. ajánlom figyelmébe azirgalmasság rózsafűzérét,amiben Jézus urunkhoz,és egyben zAtyához szólunk.

2013. márc. 30. 23:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!