Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vágyakozni a jobb után, bűn?...

Vágyakozni a jobb után, bűn? Avagy az elégedetlenség bűnnek számít?

Figyelt kérdés

Vallásos vagyok, de sok minden nem tiszta nekem.

Egy panelban élünk, soha nem éheztünk, mindig megvolt az, amire szükségünk volt. Több soha nem jutott. Nem fáztunk télen, mindig voltak ruháink, és sosem feküdtünk le korgó gyomorral. Persze mindezért meg kellett küzdeni, nem jött magától.

Szüleim rengeteget dolgoztak, édesanyám rokkantnyugdíjas lett. Édesapám kénytelen feketén dolgozni, ha meg szeretnénk élni valamiből.

Én munkanélküli vagyok, már egy éve keresek állást haszontalanul. Azóta képeztem is magam, nemsokára vizsgázok.

Nemrég elég hülye szomszédok költöztek fölénk. Nem azt mondom, hogy ez a pokol, de elég elviselhetetlen, hogy egész nap zajonganak, ordítanak a gyerekekkel, kaparják a falat, és hangosan mászkálnak. Minden lépésüket hallani. Édesanyám nem tud délután pihenni, mert aludni képtelenség ebben a zajban. Én csak füldugóval tudok tanulni.

A helyzet nagyjából így néz ki.

És akkor jön az, hogy az esti imáimban kérem az Urat, hogy sikerüljön végre egy nyugisabb helyre elmenni, és legyen végre lehetőségünk egy kicsit könnyebben élni. Tehát találjak végre munkát, költözzünk egy kis csöndes utcába, és legyen végre egy picit jobb az életszínvonalunk.

Viszont amikor ilyenekért fohászkodom, mindig eszembe jut, hogy másnak még ilyen életkörülményei sincsenek, akkor nekem mit jár a szám? De az sem állapot, hogy az ember soha nem vágyhat a szebbre-jobbra, mindig csak meg kell elégednie azzal, ami van.

Tehát bűnt követek el azzal, ha ilyesmiért imádkozom? Ez elégedetlenségnek minősül?

Köszönöm a válaszokat!

#bűn #elégedetlenség #ima #jobb utána vágy
2012. máj. 1. 12:28
1 2
 11/20 gepzene ***** válasza:
89%
Ok nélkül nincs szenvedés, de sose Isten az ok. Egészen tömören. :)
2012. máj. 2. 13:56
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nyugodtan imádkozhatsz ezért. Köszönd meg azt amit kaptál (étel-ital, lakás, biztonság, stb...) és aztán kérheted nyugodtan hogy kapj munkát, nyugalmat, rendes lakást.

Kérd ugyanezt azoknak is akik szintén hasonló helyzetben vannak, vagy még rosszabban, akiknek nincs mit enni vagy nincs hol aludni. Kérd azt is hogy ezek a szomszédok térjenek meg és Jézus adja nekik az Ő békéjét.

Ez nem engedetlenség, hiszen Jézus sokszor mondja a Bibliában hogy kérjük bátran amire szükségünk van.

2012. máj. 2. 15:12
 13/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm Mindenki válaszát! :)

Akkor is jogi útra lehet vinni a dolgot, ha csak alapzajok vannak? Tehát nem a zenéléssel, vagy a késő esti zajongással van a gond. Egyszerűen csak ilyen "hangos emberek". Hangosan mászkálnak, hangosan beszélnek egymáshoz (igen, néhol ordítoznak egymással, de ugye ez mindenkivel megesik), hangosan pakolnak, és úgy mennek le a lépcsőházba, hogy hajnalban fölébredek rá. (a pasi korán megy melózni, és még a készülődését is lehet hallani)

Egyébként nem akarom őket bántani, mert nem lumpok, vagy ilyesmi, csak hát kissé idegesít. A másik meg az, hogy évekkel ezelőtt volt ebből egy jókora nagy botrányunk, akkor egy drogos banda költözött fölénk. (albérlet a lakás) Itt volt a díler, ide jártak hozzá anyagért. Aztán persze sokszor itt volt a buli. Ebből olyan cirkusz kerekedett ki, hogy csak na! Minket is ráncigáltak a rendőrségre össze-vissza, senkinek nem kívánom azt a pár hónapot!

Épp ezért nem is ezekkel a szomszédokkal balhét, nem a gyávaságból. :)

De tényleg köszönöm a biztatást, de sajnos nem ez a főprobléma. :) Ha el tudnánk innen menni egy jó kis helyre, akkor minden okés lenne. Na de akkor mostantól kezdve bátran kérem! ;)

2012. máj. 2. 16:31
 14/20 gepzene ***** válasza:
Gondolom a drogos fontosabb a zsaruknak, azért lehetett akkora hercehurca. Persze, hogy nem bízzák a véletlenre. A mostani eset egyszerűbb, nem?
2012. máj. 2. 19:52
 15/20 anonim ***** válasza:
76%

Igen, akkor is jogi útra lehet vinni a dolgot, ha "csak alapzajok" vannak. Azért tettem idézőjelbe, mert az élettel együttjárnak bizonyos zajok, de ettől függetlenül törekedni kell arra, hogy másokat ezekkel ne zavarjunk. Ugyanis mindenki csak addig élhet a jogaival, amíg nem sérti mások jogait.

Elég nehéz lehetne egyébként ez a dolog, nem is részletezem nagyon; a lényeg, hogy ekkor is lehet szabálysértési ill. birtokháborítási eljárást kezdeményezni, a birtokvédelem joga mindenképp megillet titeket.

Viszont nagyon leegyszerűsödött a helyzet, mivel írtad, hogy bérbe van adva a lakás: Ez esetben a tulajdonos felelőssége, hogy a bérlőivel betartassa a házirendet és az egyéb jogszabályokat. Amennyiben ezt a kötelezettségét nem teljesíti, akkor ellene is meg lehet indítani az eljárást. Márpedig ettől a tulajok többnyire fázni szoktak, így inkább felszólítják a bérlőket a jogszerű életvitelre; adott esetben pedig szerződést bontanak (már ha egyáltalán van szerződés), minthogy felvállalják a jogkövetkezményeket.

Tehát ebben a felállásban azt javaslom, hogy szólítsátok fel a tulajdonost mielőbb, hogy szíveskedjen a bérlőivel rendezni a dolgot. A legcélszerűbb itt is az lenne, ha a közös képviselő írná a felszólítást a társasházközösség nevében, neki tudnia kell a konkrét paragrafusokat is a társasházi törvényből, amelyekre lehet hivatkozni a felszólító levélben; ill. neki tudnia kell a tulajdonos elérhetőségét is, mivel egy úgynevezett lakónyilvántartást kell vezetnie.

De ha linkeskedik, akkor egy-két tulajdonostárssal összefogva ti is megírhatjátok a levelet; ha pedig nem tudjátok a lakcímet, a Földhivatalban meg tudjátok kérdezni. [Hacsak nem változott a szabályozás az utóbbi néhány évben, akkor minden egyes tulajdonosnak betekintési joga van a társasház tulajdoni lapjába, ami tartalmazza az összes tulajdonos adatait.]

De szerintem tényleg az lenne a legjobb, ha sikerülne egy másik lakásba költöznötök. Nem egy bizonyságot hallottam már költözéssel kapcsolatban, úgyhogy nyugodtan imádkozz ezért: kérd Istent, hogy segítsen nektek egy csendesebb / kényelmesebb lakáshoz jutni. Konkrétan tudok ilyet, akiknek sikerült; ill. olyan esetet is, amikor jó áron el tudtak adni egy lakást, és áron alul tudtak venni egy jobbat.

Üdv. :)

2012. máj. 6. 19:59
 16/20 anonim ***** válasza:

Imádkozz azokért a szomszédokért is akik zavarnak.

Lk 23,34 - Jézus pedig mondta: "Atyám, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit tesznek." Ruháján sorsot vetve megosztoztak.

Nem tudják mit tesznek mert nem tűnik fel nekik hogy zavarnak :)

2012. máj. 9. 12:49
 17/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm! :)

Képzeljétek el, mióta kitettem a kérdést, mintha alábbhagyott volna a zajongás! :) Lehet, hogy már én beszélem be magamnak, de mintha nem lenne olyan rossz. És anyu is ezt mondja.

A másik furcsa dolog, hogy jött a főbérlő hozzánk tegnap, hogy megkérdezze, hogy hogyan is viselkednek az albérlők. Nem zavarnak e? Ilyet még sosem csinált, mindig nagy ívben tojt rá, hogy kik laknak fölöttünk. Most pedig érdeklődött. :)

Elmondtam neki, hogy picit hangosnak találom őket, de egyébként különösebb gond nincs. Azt mondta, hogy majd beszél velük, mert ezelőtt kertes házban laktak, ott meg ugye nem kell visszafognia magát az embernek.

Azért továbbra is imádkozom mindenkiért! :)

2012. máj. 10. 00:37
 18/20 anonim ***** válasza:
Lehet hogy a kérdést olvasók közül is imádkoztak ezért. Én is szoktam néha úgy kollektive imádkozni a gyk. minden olvasójáért.
2012. máj. 10. 08:49
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

De jóóóóó. :)

Akkor mutatok egy dalt az imádságról:

Pintér Béla – A kulcs

http://www.youtube.com/watch?v=iFvWUi7sqRY

Meg ha gondolod, még többet is; aztán adott esetben mehet az ellenzaj... ;)

Á, csak vicc volt. Vagy mégsem...

Én rendszerint zenét hallgatok, ha a környékbeli zajok túlságosan behallatszanak; és nem kímélem a hangerő-szabályzót. :D

Üdv. :)

2012. máj. 15. 21:30
 20/20 anonim ***** válasza:

1

ismerőseim lehívták a fölöttük laő férjet, hogy halgassa meg, milyen, ha a felesége otthon a fatalpúban jön-magy, porszívózik, és huzogatj a székeket.

A férj elhűlt a zajtól, alig hitte, hogy mindez tőlük jött. Azóta csend van.

2

arra gondolsz? Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát, vagy bármiféle tulajdonát!

ez nem az.

Nyugodtan vágyj a jóra, jobbra, de ne vakítson el.

"Elégedetlennek lenni", jóbbra törekedni, célt kitűzni, dolgozni érte nem bűn.

Amit ketten-hárman kértek az én nevemben, megadom azt. Fogj össze a családtagjaiddal.

2012. máj. 28. 20:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!