Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Torrentezni bűn a kereszténysé...

Torrentezni bűn a kereszténységben?

Figyelt kérdés
2012. ápr. 30. 14:57
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
A másik pedig, hogy azzal hogy több embernek lehetsőége van hozzájutni mindenhez, a technika, a tudomány is sokkal jobban fejlődik.
2012. ápr. 30. 19:12
 12/40 anonim ***** válasza:

"Mielőtt kazettát vagy CD-t másolsz, vagy bármit is letöltesz, olvasd el a 2. Mózes 20:15-öt..."

--> Egy kicsit átalakítottam azt a szöveget, amit egyszer egy kazettán olvastam. Az igeverset kikeresve ennyi a lényeg: Ne lopj!

Természetesen ha már nem lehet legálisan beszerezni valamit, akkor nincs probléma ezekkel szerintem. Vagy ha valakinek _tényleg_ anyagi problémái vannak, és nem a luxuskiadások miatt nincs pénze másra.

Amúgy a magyar törvények is védik a szerzői jogokat, tehát törvénysértést követ el, aki ezekkel visszaél.

Tényleges kárt is lehet okozni: a szerzők ugyanis a bevételekből élnek, és így nem juthatnak hozzá ehhez.

Ismerve a többség hozzáállását, bizonyára népszerű lesz a véleményem. :P

[Nemrég volt egy hasonló kérdés, amikor körülnéztem a neten, és számomra megdöbbentő, hogy magukat kereszténynek nevező emberek mennyire nem veszik komolyan a kérdést. Találtam egy nagyon jó linket is, amelyben érintettek (zenészek, kiadók) tárgyalták meg a témát; de mivel neked láthatóan jól működik a lelkiismereted, kérdező, ezért nem keresem elő.

Üdv. :)

2012. ápr. 30. 19:20
 13/40 A kérdező kommentje:
köszi :)
2012. ápr. 30. 19:41
 14/40 gepzene ***** válasza:
A "használj ingyenes/szabad dolgokat" nem azért helyes, mert "egyébként lopsz, ha másolsz", ez egyszerűen hazugság. Azért helyes, mert akkor azokat az alkotókat és mérnököket támogatod, akik a tudás és a kultúra közkincs volta mellett döntöttek teljes életvitelükkel. Nem azokat, akik a munkájuk tényleges gyümölcseit még pénzért se adnák oda, holott közérdek lenne. Elzárja és pénzt szed a termékért. Míg a közkincsek készítői szépen tájékoztatnak arról, hogy hol lehet támogatni a jó ügyet. És mivel nekik nem a folyton növekvő gazdagság a céljuk, hanem az, hogy neked dolgozzanak, valahogy garantált a folytonosság, és ez elég is a boldogsághoz. A profitorientáltság károsabb, mint megkettőzni egy digitális valamit, aminek alaptermészete a könnyű másolhatóság és a könnyű módosíthatóság is az. Ezek jogát a készítő oldalán akarják tartani igen hatalmas érdekcsoportok. Érdek? Inkább valami súlyos defekt, ha jobban belegondolunk.
2012. máj. 1. 03:06
 15/40 anonim ***** válasza:
Én egyébként úgy tudom, hogy az bűn a törvény szerint, ha megosztod mások dolgait engedély nélkül, vagy pénzt kérsz mások dolgaiért. De majd utána nézek. A másolás nem szűnteti meg másnak a tulajdonát. Lehetne minden ingyenes. Sok szoftver ingyenes és a készítőjüket lehet támogatni pénzzel, ha akarjuk.
2012. máj. 1. 03:31
 16/40 anonim ***** válasza:
Azért, mert letöltök egy tök jó színházban játszodó darabot, nem jelenti azt, hogy nem fogok színházba menni és megnézni.
2012. máj. 1. 03:32
 17/40 anonim ***** válasza:

^ Színház esetén ez igaz lehet, de aki letölt egy teljes filmet vagy CD-t, az valószínűleg nem fogja megvenni ugyanazt később...

Amit meg gepzene írt, attól a hajam az égnek áll, már elnézést. Inkább nem részletezem, mit gondolok...

2012. máj. 1. 21:35
 18/40 anonim ***** válasza:

Ez így teljesen igaz.

De ha a zenét megtudom hallgatni neten, akkor miért baj, ha mondjuk a gépemen hallgatom meg?

Ha pedig nem is hallok semmit a zenéről (és azt sem tudom, hogy létezik), akkor nem fogom megvenni. Ha 100$ egy szám, akkor sem hiszem, hogy megveszem.

A filmre ez már jobban illik, mert valóban ha megnéztem, akkor nem veszem meg. De ha valamit TV-n játszanak majd, azt később fel tudom venni videóra. Vagy ha nem tetszik a film, akkor miért fizessem ki?:) Na jó az utobbinak nincs értelme.

2012. máj. 1. 21:45
 19/40 anonim ***** válasza:

Én amúgy vettem már zenét interneten:)

Igaz hogy ez a nullával egyenlő, de legalább haladás.

Ezt a kettőt egyelőre:

http://www.youtube.com/watch?v=IJVUFLkFkLA

http://www.youtube.com/watch?v=Z1ZA6eoraxk

Sőt egyszer szívtam is ezzel, mert nem azt kaptam, amit akartam és 250 ft -om bánta. Egy hülye kiadónál szívtam így.

2012. máj. 1. 22:00
 20/40 anonim ***** válasza:

Zenét letölteni LEGÁLIS (hacsak nem változtak azóta a jogszabályok)! Itt egy cikk róla:

[link]

Ez kicsit régebbi, de itt vannak jogszabályi hivatkozások is:

[link]

A probléma a feltöltéssel (sajnos a torrent is beletartozok ebbe), illetve a szoftverek letöltésével van csak.

Sokszor egyébként a keresztény kiadók is ludasak a dologban. Ha ők betartanák Isten Igéjét, akkor ingyen (legalábbis önköltségi áron) kellene adniuk nagyon sok mindent. Nevetséges az, hogy dicsőítéseket, amiket elvileg Isten dicsőségére készítettek, indokolatlanul drágán árulják, illetve láttam már nem egy tanítást is, amelynek letöltéséért fizetni kellett. Ugyebár, ingyen vettétek, ingyen adjátok...

Ha esetleg a számítógépes játékok helyett szeretnéd az idődet értelmesebb módon hasznosan eltölteni, akkor ajánlom neked az alábbi oldalt, ahonnan keresztény filmeket tölthetsz le legálisan:

[link]

A játékokkal rengeteg időt értelmetlenül el lehet fecsérelni (tapasztalatból mondom).

Üdv.

2012. máj. 1. 22:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!