Tudnátok írni nekem egy olyan példabeszédet, amit Jézus mondott a PLETYKÁLKODÁSról, ha egyáltalán mondott?
Nekem a házasságtörő asszony esete ugrott be, amikor azt mondja Jézus a népnek, hogy az vesse rá az első követ, aki bűn nélkül való.
Hiszen a pletyka végső soron rágalmazás. Olyat állítunk valakiről, ami nem igaz vagy nem tudjuk bizonyosan, hogy igaz. (mi nem láttuk ,csak mondták mások)
Nem Jézus mondta, hanem a tíz parancsolat egyike:
Ne tanúskodj hamisan!
A pletyka ide egy jó példa.
Amit Jézus mondott a hegyi beszédben:
Boldogok vagytok, ha szidalmaznak és háborgatnak titeket és minden gonosz hazugságot mondanak ellenetek én érettem.
Az mindegy.
De köszönöm szépen!
A pletyka felszínes csevegés más emberekről és az életükről.A pletyka azonban ártalmas lehet, ha elferdíti a tényeket, vagy feltárja a magánjellegű dolgokat. S ami még súlyosabb, rágalmazáshoz vezethet, amely mindig romboló.Ezért van a Bibliában számos olyan bibliavers amely arra budit hogy óvakodjunk a pletykálkodástól és rágalmazástól.
„A sok beszédben elmaradhatatlan a törvényszegés, de aki megtartóztatja ajkait, az értelmesen cselekszik” (Példabeszédek 10:19).
Az igazságosnak szíve elmélkedik, hogy mit feleljen, a gonoszok szája viszont rosszat fecseg” (Példabeszédek 15:28).
„Igazat mondjon mindegyikőtök a felebarátjának” (Efézus 4:25)
„Ahogy akarjátok, hogy az emberek veletek tegyenek, ugyanúgy tegyetek ti is velük” (Lukács 6:31).
„Törekedjünk olyasmikre, amik elősegítik a békét, és amik egymás épülésére vannak” (Róma 14:19)
„Tűzzétek ki célul, hogy csendesen éltek, a magatok dolgával törődtök, és dolgoztok kezetekkel” (1Tesszalonika 4:11)
„A semmirekellő ember rosszat ás ki, s mintha perzselő tűz lenne ajkain. A cselszövő ember viszályt szít, és a rágalmazó elválasztja egymástól a jó barátokat” (Példabeszédek 16:27, 28).
„Őrizd meg nyelvedet a rossztól, és ajkadat a megtévesztő beszédtől” (Zsoltárok 34:13).
"Rejts el engem a gonosztevők titkos beszédétől,
Az ármánykodók csődületétől Akik megélesítik nyelvüket, mint a kardot,Akik a célra szegezik nyilukat, a keserű beszédet,Hogy rejtekből lőjenek a feddhetetlenre.Hirtelen lőnek rá, és nem félnek."(Zsoltárok 64:2-4)
A Jakab levele 3. rész pl pont erről szól.
Ilyeneket ír:
"a nyelv is tűz, a gonoszság egész világa. Olyan a nyelv tagjaink között, hogy egész testünket beszennyezi, és lángba borítja egész életünket, miközben maga is lángba borul a gyehenna tüzétől. "
Kedves utolsó, legközelebb javaslom, hogy olvasd végig a válaszokat előbb:) Mert én voltam, aki megkérdeztem, hogy konkrétan Jézustól, vagy jó más is. Erre ő mondta, h mindegy.
:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!