Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Első áldozás, gyónás, hogyan...

Első áldozás, gyónás, hogyan megy ez?

Figyelt kérdés

Én meg vagyok keresztelve, de nem első áldoztam, és teljes mértékben ateista nevelésben részesültem, ergo totál nem értek semmit.

A kisfiam fog most első áldozni. A pap azt mondta, előtte a szülőknek is gyónniuk kell. De én nem gyónhatok, ugye, azt sem tudom hogyan kell :O

Egyáltalán áldozhat a fiam? Mi nem esküdtünk templomban.

2012. ápr. 18. 21:21
 1/4 anonim ***** válasza:

Nálunk nem kell a szülőknek gyónni,és az sem követelmény,hogy a templomban megesküdjenek.

De mért akarod,hogy a fiad elsőáldozó legyen,ha ateistának nevelitek?

2012. ápr. 18. 21:29
 2/4 anonim ***** válasza:

Rendkívül egyszerű: mondd el a papnak, hogy ez a helyzet. Lehet, hogy javasol Neked egy hittancsoportot / egyéni felkészítőt, hogy Te is gyónhass és lehess elsőáldozó (ha szeretnél) - már ha a házasságod alapján mindez lehetséges. A férjed meg van-e keresztelve? Ha nincs, és nem akar ún. házasságrendezést (=szentségi házasságkötést a polgárihoz képest utólag), akkor talán megengedik, hogy házasságrendezés nélkül is gyónhass és lehess elsőáldozó, HA szeretnéd.

Ha nem, akkor is egyszerűen mondd el az atyának, hogy mi van. Gondold el, mit csinál egy más vallású szülővel? Ő sem gyónhat... Vagy az sem, aki nincs megkeresztelve. Attól még miért ne nevelhetné a gyerekét vallásosan. (Persze sosem késő kezdeni, de a gyerek érdeke, hogy ne kelljen a szülőre várnia - lehet, hogy a pap belemegy abba, hogy elkezdi a szülő a felkészülést, a gyerek lehet elsőáldozó, aztán a szülő akkor lesz az, amikor eljut odáig.)

Nyilván példamutatás és megfelelő családi felkészülés motiválja erre a kérésre a plébánosotokat, de megértőnek kell lennie, ha ez nem lehetséges. Ha nem az, akkor sajnálom azt a papot - pedig szeretem őket és az Egyházat is...

Az mondjuk tényleg fontos: hitre akarod-e nevelni a gyereked? Ha nem, akkor könnyebb belédkötni, sőt jogos.

Hajrá, remélem, előrejutsz a kérdésben, írj majd, mi a helyzet, ha rákérdeztél!

2012. ápr. 18. 22:21
 3/4 A kérdező kommentje:

Kedves első válaszoló, én voltam ateista módon nevelve, nem volt választásom.

Éppen ezért én a gyerekeim előtt nyitva szeretném hagyni az ajtókat, hogy ők dönthessék el melyiken lépnek be.

Én sem vagyok hitetlen, megvan a magam elképzelése, a saját magam által kialakított hit, mint szerintem mindenkinek, annak is, aki ezt tagadja, hiszen hit nélkül nem élhetünk.

De nem jutottam még el oda, hogy akarjak első áldozni, és igazán azt sem értem, hogy ezek a dolgok miért szükségesek? Aki áldozik, az közelebb lesz "Istenhez"? A magamfajta akkor nem is kerülhet a "menyországba"? Akkor Isten előtt mégsem egyforma minden ember?

2012. ápr. 19. 09:50
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Én nem az előző válaszoló vagyok, csak a félreértések elkerülése miatt modnom. (de egyébként amit írt azzal egyetértek)

"Éppen ezért én a gyerekeim előtt nyitva szeretném hagyni az ajtókat, hogy ők dönthessék el melyiken lépnek be. "

Ezt szerintem nagyon jól tetted hiszen felnőttként bármikor lehet belőle ateista ha úgy dönt viszont ha nem is ismerte volna meg a hitet akkor hittan nélkül felnőve nem tudná azt se hogy mi is az amiben ő nem hisz.

"Én sem vagyok hitetlen, megvan a magam elképzelése, a saját magam által kialakított hit, mint szerintem mindenkinek, annak is, aki ezt tagadja, hiszen hit nélkül nem élhetünk."

Sajnos ez nem biztos hogy egyezik a valósággal. Isten nem úgy gondolkodik mint az emberek ezért az ember által elképzelt Isten egészen más is lehet mint amit az ember képzel Róla. De ha Te őszintén szeretnéd megtudni hogy valójában milyen Isten és mit vár az emberektől akkor egy rövid imában ha ezt kéred Tőle akkor fog ebben segíteni.

"De nem jutottam még el oda, hogy akarjak első áldozni, és igazán azt sem értem, hogy ezek a dolgok miért szükségesek?"

Az áldozás azért szükséges mert enélkül az ember túl gyenge ahhoz hogy ellenálljon a kísértéseknek és Istennek tetsző, örömteli és áldott életet tudjon élni. Az áldozás során Jézus szent testét veszi magához a hívő. Jézus Isten fia, aki a Szentháromságban azonos Istennel. Ez egy olyan lelki táplálék ami megerősíti az embert hitben, bizalomban, szeretetben és más erényekben. A földön ez a legnagyobb megszerezhető kegyelem, nem véletlen hogy Jézus ennek a szentségnek a megalapításáért áldozta az életét.

"A magamfajta akkor nem is kerülhet a "menyországba"?"

Mindenkinek van lehetősége az üdvözülésre, sőt, Isten azt szeretné ha mindenki üdvözülne. Ehhez csak az szükséges hogy elismerd hogy amikor bűnt követtél el akkor megbántottad Istent, ezt őszintén megbánd és bocsánatot kérj Istentől. Fontos az is hogy elfogadd Jézust és hogy ő a megváltó aki a saját vérével fizetett minden ember bűnéért. Vagyis a bűnbocsánat csak azért lehetséges mert Jézus áldozata kiengesztelte Istent a bűneinkért. (Isten igazságos, tehát valakinek fizetnie kellett) Ez a gyónás lényege, vagyis minden gyónás csak Jézus áldozata által lehetséges (Ezt a pap mondja is mindig a gyónás szövegében).

"Akkor Isten előtt mégsem egyforma minden ember?"

Isten előtt minden ember egyforma, ezért lehetséges az hogy a leggonoszabb bűnösöket is nagyon szereti és arra vágyik hogy megtérjenek. Ezért adott sok kegyelmet ahhoz hogy az embereknek legyen lehetőségük a mennybe jutni akkor is ha nagyon eltávolodtak Istentől. Akik ezeket a kegyelmeket elfogadják, azoknak itt a földön is sokkal jobb életük lehet és haláluk után pedig üdvözülnek. Ez azért lehetséges, mert Isten igazságos ugyan, de elsősorban nem igazságos, hanem irgalmas, vagyis hajlandó megbocsátani. Azért nem lehet elítélni Istent mert kedvezményeket (kegyelmeket) ad, hiszen ezeket mindenkinek adja aki csak elfogadja, tehát aki irigykedik az is kaphatna ha kérne. A feltételek egyenlőek mindenki számára, csak az nem kerülhet közel Istenhez aki ragaszkodik a bűneihez.

Ahhoz hogy Istennel javítsd a viszonyodat időt kell szánni Istenre. Próbáld meg valahogy megváltoztatni az időbeosztásodat hogy legyen időd hittanra járni, Bibliát olvasni vagy imádkozni. Az a kérdés hogy az embernek mi lesz a sorsa a túlvilágon a legfontosabb kérdés az életben erre nem szabad sajnálni az időt.

2012. ápr. 19. 10:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!