Hogyan lehet eldönteni egy bibliai tanításról, hogy az helyes-e vagy sem?
Rengeteg tanítás van a keresztény egyházakban, melyeknek nagy része egymással szöges ellentétben áll. Mindenki persze a bibliára hivatkozik, de mégis teljesen máshogyan értelmezik azt. Mindenki azt mondja, hogy a biblia ezt és ezt tanítja, pedig sok esetben helyesebb lenne azt mondani, hogy az én egyházam ezt és ezt tanítja a bibliáról. Szinte mindenki meg van győződve a saját igazáról, és nagyon ritkán látom azt, hogy a hívők hajlandóak lennének alázattal megvizsgálni az ellentétes véleményeket is.
Most nem akarok egyetlen egy konkrét bibliai tanítást se megvitatni, nem ez a célom ezzel a kérdéssel, csupán egy közös gondolkozásra szeretnélek hívni titeket, hogy rakjuk közösen össze, hogy mik azok az alapok, amelyek szükségesek ahhoz, hogy helyesen értelmezzük Isten Igéjét, és felismerjük a hamis tanításokat. Isten Igéje is arra tanít minket, hogy mindent vizsgáljunk meg és csak a jót tartsuk meg!
Pál apostol beszélt arról, hogy az utolsó időkben lesznek "hitető lelkek" vagy pontosabb fordítás szerint "hitető szellemek", akik (embereken keresztül) tanítani fognak az egyházon belül. Ha esetleg én is egy ilyen befolyása alá kerültem bizonyos tanításokon keresztül, akkor meg vagyok tévesztve. Ez viszont nagymértékben befolyásolja az egész biblia-értelmezésemet és hitemet, sőt Péter apostol szerint ennek az is lehet a következménye, hogy ez a vesztemet okozza, tehát óriási a tét!
Ha meg vagyok tévesztve, akkor ebben az a szörnyű, hogy nem tudok arról, hogy meg vagyok tévesztve! És pontosan ezért írtam ki ezt a kérdést, hogy választ keressünk arra, hogy hogyan ismerhetjük fel ezt, és mik lehetnek azok a szempontok, amelyek alapján a saját egyházunk tanításait is le tudjuk ellenőrizni, hogy valóban úgy vannak-e a dolgok, ahogyan nekünk tanították vagy sem.
Az a szomorú tapasztalatom, hogy a gyanútlan friss hívők mindent megesznek, amit eléjük raknak - és erről nem is tehetnek, hiszen nem várható el tőlük az, hogy mielőtt csatlakoznak egy egyházhoz vagy gyülekezethez, az apologetika mesterévé váljanak. Ezzel a kérdésemmel segítséget is szeretnék nekik nyújtani abban, hogy ne váljanak a megtévesztés áldozataivá. Sajnos a hamis tanítások egytől-egyig úgy vannak felépítve, hogy hihetőek, és úgy tűnnek, hogy a biblia is alátámasztja azokat! De akkor hogyan győződhetünk meg arról, hogy mi is az igazság?
És még egy ezzel kapcsolatos nehéz kérdés. Tegyük fel, hogy két keresztény hívő találkozik és egymásnak totálisan ellentmondó dologban hisznek. És tegyük fel, hogy te vagy ezek közül az egyik, és mindketten meg vagytok győződve a saját igazatokról, a bibliából mindketten "be tudjátok bizonyítani" azt. Hogyan lehetne ilyenkor alázatban megvizsgálni azt, hogy tényleg nekünk van-e igazunk az adott kérdésben? Ha ellentétesek a véleményeink, akkor az egyikünk biztosan a hazugságban hisz. Honnan lehetek abban biztos, hogy nem én vagyok az, és hogyan lehetek biztos abban, hogy nem az én egyházamban hitettek el egy (vagy sok) hazugsággal?
Az lenne a kérésem a kedves válaszolókhoz, hogy ne kezdjünk bele az általunk hamis tanításoknak vélt dolgok megvitatásába és ne offoljuk szét ilyenekkel ezt a fontos kérdést. Köszönöm.
Igen, erről megfeledkeztem. Ezen sokat nem gondolkoztam még. De most, hogy elolvastam, a témába vág:
"...Én azonban ismerem őt, mert ő tőle vagyok, és ő küldött ENGEM."
Nem egy szektavezér hamis prófétát (J.S., C.R., stb...), hanem ENGEM!
A kérdés jó. A legnagyobb probléma vele az, hogy szinte Istent kizárva gondolkodsz róla, az emberi bölcsességre alapozva.
Úgy gondolom, hogy aki teljesen őszintén, és alázatosan Istenhez fordul, az nem fog minden félét elhinni. Ha valakinek csak az a vágya, hogy Isten vezesse, akkor Isten vezetni is fogja azt az embert. Így hát tökéletesen lehetetlen, hogy két igaz keresztény egymásnak totálisan ellentmondó dologban higgyen. Azt hiszem, ilyet csak az feltételezhet, aki nem hisz Istenben, vagy aki nem ismeri Istent. Hiszen arra gondolsz, hogy Isten megtéveszti, a választottait szándékosan? Istennek mindenek felett hatalma van. Nem az van, hogy Isten a Mennyben kétségbeesetten gondolkodik, hogy hogyan is kéne megértetni ezzel az emberrel az igét, bárhogy próbálkozok nem úgy érti meg ahogy meg kéne hogy értse. Ez az Istenbe vetett bizalom hiánya.
Azt el tudom képzelni, hogy apróbb dolgokban nem értenek egyet, de az nem azt jelenti, hogy egymásnak totálisan ellentmondó dologban hisznek.
Ha pedig apróbb dolgokat másképp is értelmeznek, az szerintem csak azért lehet, mert az egyik fél, vagy mindkettő, a saját bölcsességéből akarja megfejteni az írást, és nem Istentől akarják elkérni alázatosan, és őszintén a választ. De attól a hitük ugyan az, és ha meghalnak, mindketten a mennybe jutnak.
Ha arra gondolsz, hogy annyira sok szöveg van a Bibliában, mégis hogy lehetne ezt értelmezni, és jól megmagyarázni, ne a saját bölcsességedre támaszkodj, ne magadtól akard megfejteni és értelmezni. Bízzál Istenben, neki ez nem akadály. Nem kell akkor félned semmilyen hitetőktől, sem semmi ilyesmitől, mert nem fogsz elveszni.
Mert aki segítségül hívja az Úr nevét, az megtartatik.
Bíznod kell Istenben, mert Ő nem fog téged átverni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!