Ez bűnnek számít?
Az bűnnek számít,ha néha ilyen lányokat néztem az interneten?: [link]
Nem vagyok pap se házas egy katolikus 14 éves fiú vagyok.Magyarul nem látszik a lányoknak semmijük,de még is némelyik meztelen.
Ha ez így lenne, mindenki topmodelleket akarna feleségül venni, nők meg csak szőke hercegekhez akarnának férjhez menni. Drasztikusan lecsökkenne az emberiség létszáma :)
Normális ember normálisan gondolkodik, azt meg, hogy mit jelentenek a valódi értékek, a szülőknek és a baráti társaságnak kéne belenevelni a gyerekbe. Attól félek, az nagy keresztény (vagy bármilyen) egyházak mindig is jobban el voltak/vannak foglalva a hatalom és a vagyon megszerzésével, mint a híveik lelki egészségével, így rájuk nem lehet számítani.
Szép nénik fotóit nézegetni meg nehogy már bűn legyen :D
"Ha ez így lenne, mindenki topmodelleket akarna feleségül venni, nők meg csak szőke hercegekhez akarnának férjhez menni."
És így is van többek között ezért van egyre több "szingli". A média erre neveli az embereket, nem direkt módon, de ezt teszi.
"Attól félek, az nagy keresztény (vagy bármilyen) egyházak mindig is jobban el voltak/vannak foglalva a hatalom és a vagyon megszerzésével, mint a híveik lelki egészségével, így rájuk nem lehet számítani."
Honnan származnak ezek a tapasztalataid az egyházakról? Az egyházellenes és szenzációhajhász liberális médiától vagy a valós életből?
"pont azok katolikusok tartják ezt bűnnek, akiknél nem létezik olyan aljas ocsmányság, amit ne lehetne MEGGYÓNNI"
Igen mindent meg lehet gyónni:
- ha az illető valóban megbánta
- ha ő maga képes saját magának megbocsátani (ez sokaknak nem megy)
- ha igyekszik helyrehozni amit elrontott (mondjuk ha lopott 10000 Ft-ot akkor visszafizet kárpótlásul 20000 Ft-ot)
- ha őszintén megfogadja hogy minden erejével azon lesz hogy többet ne kövessen el semmilyen bűnt
- ha elvégezte a penitenciát
Igazad van, a gyónás nem igazságos, hanem Isten irgalmas cselekedete. És azért hogy lehetséges legyen a gyónás, Jézusnak el kellett szenvednie a legkegyetlenebb kínzásokat és kínhalált.
Hát ezt én értem, de akkor a megbocsátás egyedül istené, nem? Ami azt jelenti, hogy majd ha a színe előtt állsz, akkor kapsz rá választ. Addig idelent a földön minden más csak a lelkiismeret megnyugtatására való...
A liberálisokat meg hagyjuk, veszélyes banda, ők züllesztik a világot. De a végleteket sem szeretem, akár bal, akár jobb.
...hú, ez a téma... egyikőnk sem fogja meggyőzni a másikat, kár volt belemennem, én csak azt a csóró kölyköt sajnálom, a sok elvakult szemellenzős miatt...
Látom, sokat hallottál a búcsúcédulákról. De amúgy meg fogalmad sincs miről beszélsz! Jobb lenne ha előbb utánanéznél kicsit, azután vagdalkoznál vele! (Nem mintha egyetértenék velük, szerintem is aljas dolog volt, de nem kellene a bűnbánat szentségével keverni!)
"Hát ezt én értem, de akkor a megbocsátás egyedül istené, nem? Ami azt jelenti, hogy majd ha a színe előtt állsz, akkor kapsz rá választ."
Ez igaz, biztosan csak a túlvilágon fogjuk látni hogy a bűnbánat vagy a gyónás valóban őszinte volt-e. Bár az is igaz hogy Isten már itt a földön is ad sok jelet, sugalmazásokat, kisebb-nagyobb csodákat és ezek is sokat segítenek.
"Addig idelent a földön minden más csak a lelkiismeret megnyugtatására való."
A lényeg nem az hogy a lelkiismeret nyugodt legyen hanem az hogy a bűnök valóban meg legyenek bocsátva. Aki bűnbocsánatot nyer az lelkileg szabad lesz. Erről a bizonyos szabadságról nagyon sokat ír a Biblia. Aki bűnben él az olyan mintha lelkileg meg lenne kötözve a gonosz lelkek által. Ezek a gonosz lelkek nem tisztelik a szabad akaratot tehát ami csak módjukban áll azt megteszik. Ezért van az hogy sokszor az ember egy-egy cselekedetnek nem tud ellenállni. (pl. hatalmába keríti a harag és kiabálni vagy káromkodni kezd) Ha viszont valakinek a bűnei bocsánatot nyernek az felszabadul a gonosz lelkek befolyása alól és valóban szabad lesz, saját maga dönthet a cselekedetei felől.
"...hú, ez a téma... egyikőnk sem fogja meggyőzni a másikat, kár volt belemennem, én csak azt a csóró kölyköt sajnálom, a sok elvakult szemellenzős miatt..."
Nem baj az, szerintem az álláspontjaink közelebb kerültek egymáskhoz és kicsit jobban megértettük egymás gondolkodását :)
"Amikor még pénzért adtátok, na az volt tőletek a legőszintébb :)"
Én sose adtam pénzért, sőt még ingyen se, nem vagyok pap. :)
Egyébként a búcsúcédula érdekes kérdés, sokat gondolkodtam azon hogy vajon Isten valóban megbocsátotta-e azokat a bűnöket amikért búcsúcédulát vettek.
Elvileg meg kellett bocsátania hiszen a Bibliában megígérte hogy akinek az apostolok megbocsátanak annak Ő is megbocsát. Gondolom aki megbánta a bűneit annak tényleg megbocsátott.
Ja, érdekes, amit írsz, de mivel teológiailag tényleg képzetlen vagyok, ezért elgondolkodtató, hogy akkor szinte bármit elkövethetünk, de tényleg bármit, mégis nyerhetünk megbocsátást? Úgy értem tételezzük fel, X.Y. elkövet valamit, a gyóntatófülkében feloldozást nyer, a következő héten megint elköveti, azt megint meggyónja, és így tovább - hiszen, mint írtad, akinek az apostolok megbocsátanak, satöbbi...
A búcsúcédulák emlegetése tényleg hülyeség volt, ahogy például a papok közül sem mindenki pedofil, csak azt akartam mondani, hogy szervezett egyházi (nem csak katolikus) keretek között tényleg mindenféle pofátlanságot, aljasságot el lehet követni, el lehet tussolni, egy részét a hit nevében, egy részét meg csak úgy, mert van hozzá hatalmuk - és akkor már nehogy egy ilyen szervezet mondja meg nekem, mi bűn, mi nem, különösen ne ítéljenek egy kamaszt, amiért kezd nyiladozni a szexuális érdeklődése :)
Tudom :) Hogy is mondják? Ott több az ismerős :)
Egyébként ez már nem ide tartozik, de mind pokolra kerülünk. Valamelyik vallás szerint biztosan. És oly sok vallás van a világon... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!