Birkák legyünk vagy istenek?
A keresztények (vagy akár más vallásúak is) gyakran megkapják, hogy gyengék, akiknek támaszra van szükségük, birkák, akiket irányítani kell. És ezért, akik más nézeteket vallanak (pl. ateisták vagy sátánisták), át akarják venni a pásztor szerepét, mert őket ugyan senki nem fogja irányítani, kordában tartani.
Nem lehet, hogy a helyes út a kettő között van valahol? Úgy értem, hogy a jó pásztor az, aki terelgeti, védelmezi a nyáját, de eközben erősíti, tanítja is őket, hogy előbb-utóbb túl jussanak a birkaságon. A jó birka pedig előszöris elfogadja a birkaságát, belátja, hogy valóban gyenge, ami nem szégyen, hanem az erősödés alapfeltétele (belátás), és a pásztor segítségével, tanácsainak betartásáva, irányításának elfogadásával együtt igyekszik önállósodni.
Vagy egy másik, egyszerűbb példa: az se jó, ha a gyerek szülőnek képzeli magát, ugyanakkora hatalommal akar bírni, mert a büszkesége nem engedi, hogy alárendelje magát a szüleinek. Viszont az sem jó, ha a szülők mindent megcsinálnak helyette, mert így a gyerek gyerek marad, nem fejlődik. Középút: a szülő irányít, amibe beletartozik, hogy néha parancsol, büntet, ami ugyan kellemetlen mindkét félnek, de csakis a gyerek érdekében teszi, hogy végül ő is felnőtté válhasson. Tehát nem elrejti előle a felnőttség titkát, hanem pont hogy vezeti felé, csak éppen fokozatosan, mert ez időbe telik. Valamennyi szabadságot ad, de nem annyit, hogy "kisfiam, a szabad akarat szent, úgyhogy nyugodtan nyúlj csak bele a konnektorba, én nem gátollak semmiben".
Vidiripi
Melyik kérdésedre volt a legdurvább reagálás?
Istenek ne legyünk. Senki sem ér többet a másik embernél. Ember pedig nem teremtett világot, ez evidens.
Birkák meg főleg ne legyünk. De nem értem, hogy hol van a kereszténységben a birkaság rész. Ezt kifejtenéd?
Mert a sátánisták birkák például, mert vagy olyan dolgot imádnak, amiben nem hisznek, vagy olyat dolgot, amit nem tudják, hogy mi. Kezdjük azzal, hogy aki gonosz, az nem szeret, gonoszt sem.
"Melyik kérdésedre volt a legdurvább reagálás?"
Ezek általában nem úgy történtek, hogy egy általános kérdést feltettem nekik, hanem úgy, hogy hallgattam őket, és egy-egy részbe, amit nem értettem, vagy ahol ellentmondást fedeztem fel, belekérdeztem.
Még utoljára annyit írok, hogy ez a baj sok emberben, hogy azt hiszik, hogy a keresztényeknek az a dolga, azt jelenti az Isten szolgálása, hogy nyalni kell neki, rettegni kell tőle, mindent vakon meg kell tenni, amit az egyház mondd stb...
Isten szolgálni nem olyan, mint az embert.
És senkire sem kell rákényszeríteni a véleményünket meg a jó tetteket stb... Hanem szeretnünk kell egymást vagy legalábbis igyekezni abban, hogy ne bántsuk a másikat. Ennyi. Most hogy Isten ki vagy mi az nem lényeges.
Anyag és energia magától nem lesz, sem ilyen bonyolult jó kis világ. Tegyük fel, hogy építünk valamit. Akkor miért romboljuk le? Mert ez a dolgunk?? Lehet vannak köztünk immunsejtek? De az miért támadna saját szervezetére?
Hát lehet, hogy én birka vagyok, de én nem látok értelmet egy olyan életben, ahol csak építek valamit, mint egy birka és az akaratom valami programozza az ő testének építése érdekében.
Lehet nincs is értelme semminek ebben a világban és a tudás csak a bűntetésünk. Az én tudat?
Na ebben sem hiszek. Szerintem igenis fontos a tudás és igenis van önálló akaratunk.
Vidiripi
Kérdező!
Az ellentmondások azok engem is érdekelnek. Emlékszel még rá hogy mi volt az?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!