Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan legyen hitem?

Hogyan legyen hitem?

Figyelt kérdés
Nagyon szeretnék hinni, és néha elfog az az érzés, hogy hú de elmennék templomba, de alapvetően nincsen hitem, egyszerűen képtelen vagyok hinni, pedig jártam hittanra és bérmálkoztam is, de valahogy a hittanórák csak kiölték belőlem a gyermeki hitet. Mit lehet ilyenkor tenni? Tényleg szeretném, ha tudnék hinni valami teremtő erőben (nevezzük azt Istennek vagy Univerzumnak, vagy akárminek), de nem egy vallás dogmáihoz szeretném tartani magam. Hogyan szerezhetek hitet? Tudom, hogy valamelyik próféta mondta: az a legnyomorultabb, aki hitért imádkozik. Nyomorultnak érzem magam!
2012. márc. 13. 22:14
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:

Jézus a judaizmus uralta környezetben tanított, és amikor magát Isten fiának nevezte, feltehetően a zsidó hagyomány értelmében szólt. (Zsoltárok 82:6: Mindannyian Istenek vagytok a fenségesnek fiai mindahányan.) Ehhez képest az Evangéliumokból már az jön át, hogy ő (a bosszúálló és féltékeny) Jahve elsőszülött fia lenne, akit az atya szeretete miatt kell feláldozni. Jézus ezeket a dolgokat nem mondta, ez az evangelisták (és a későbbi lektorok) írói munkásságának a része. Ő egy forradalmár volt, aki szembeszállt a kor vallási törvényével (amiért halálbüntetés járt). Jézus 3 évig taníthatott, Gótama szerzetes viszont 45-ig, az alapvetően más társadalmi közegnek köszönhetően. (India akkor is toleránsabb volt.)

xnaleb

2012. márc. 15. 16:13
 22/31 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Jézus a megváltó azért jött hogy megváltsa az embereket.

De ez már az előtt meg lett írva hogy ő megszületett volna testben. Ez nem az evangélisták "találmánya".

Amiért jött arra elég volt neki a 3 év. Az apostolokat tanította s ők meg is alapították az egyházat amivel Jézus megbízta őket.

2012. márc. 15. 16:57
 23/31 anonim ***** válasza:

Vidiripi!

Jézus biztos nem bízta meg (erőszakos) térítéssel az apostolokat! (Bár tudom, hogy tulajdonítanak neki ilyen kijelentéseket.)Hogy ő lenne a judaizmus szerinti megváltó, a zsidókon kívül én sem hiszem ezt el. Bár azt főleg nem hiszem, hogy a zsidók vallása lenne az egyedül üdvözítő, hogy ők Isten választott népe és "támadna is" valaha megváltó közülük. A kizárólagosságot sok vallás vindikálja magának, ez afféle konkurenciaharc közöttük. A Buddha - ahogy leszámolt az indiai kasztrendszerrel - azt tanította, hogy minden ember egyenlő értékű, csak az erőszakmentesség lehet a járható út, de nincs egyedül üdvözítő út. Ő ajánlott egy módszert, a saját (emberi) példáján keresztül mutatta be. Tehát ez egy lehetőség, ami vagy elfogadunk vagy nem. Buddhista vallásháborúról én még nem hallottam, a keresztes hadjáratokról pedig sokat!

xnaleb

2012. márc. 15. 17:47
 24/31 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Neked ott a Buddhizmus. Nekem meg a Biblia.

Ennyi!

2012. márc. 15. 22:21
 25/31 anonim ***** válasza:
0%

Amennyiben rendelkezel vele, felejtsd el a felelős, józan lényi értelmedet és kezdd el az életedet egy kívülről, másoktól kapott adatbázis alapján élni.

Hivatkozz könyvekre, papok által leírt és folyamatosan módosított szövegekre,

ezeket terjeszd (!) és ekkor talán a halálod után (!!!) nagy jutalomban lesz részed.

(életedben viszont végig szívni fogsz)

2012. máj. 18. 14:55
 26/31 anonim ***** válasza:

Most a többi helytelen kijelentésre nem reagálok csak erre az egyre:

"és ekkor talán a halálod után (!!!) nagy jutalomban lesz részed"

Jn 6,47 - Bizony, bizony, mondom nektek: Aki hisz bennem, annak örök élete van.

Vagyis aki hisz Jézusban annak az örök élete itt a földön megkezdődik. Nem rosszabb lesz a sorsa miután hívő lesz hanem sokkal jobb. Aki ezt nem tapasztalja az valamit rosszul csinál.

2012. máj. 21. 11:03
 27/31 anonim ***** válasza:

Bocsi, de ha már úgyis off az utolsó oldal, reagálnék xnaleb néhány gondolatára:

1. Jézus tökéletesen tudatában volt a küldetésének, ez világosan látszik a Biblia leírásaiból.

2. "India akkor is toleránsabb volt."

Hát köszi; nem veszekedni akarok, de én nem kérnék abból a toleranciából... Merthogy mellette pedig nagyfokú közömbösség is van (az alacsonyabb kasztok iránt), pontosan a karma tana miatt.

3. < Bár azt főleg nem hiszem, hogy a zsidók vallása lenne az egyedül üdvözítő... >

Ebben az a szép, hogy a zsidók soha nem is mondták, hogy az ő vallásuk lenne az egyedül üdvözítő... Sőt, az egyik legtoleránsabb vallás ilyen szempontból, mivel egyáltalán nem zár ki másokat az üdvösségből. Senkit. :)

4. Buddhista vallásháború alatt más vallások elleni háborút értesz, vagy valláson belülit?

Vidiripi válaszaihoz csak annyit, hogy Jézus _nem_ a tanítványokat bízta meg egyházalapítással. Ő azt mondta, hogy Ő saját maga alapítja meg az Egyházat. :)

Üdv. :)

2012. máj. 23. 17:22
 28/31 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Máté 16:18 Én pedig ezt mondom neked: Te Péter vagy, és én ezen a kősziklán építem fel egyházamat, és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta.

Igen igazad van Berta.

2012. máj. 23. 17:51
 29/31 anonim válasza:

A keresztes háborúkért a keresztény vallást okolni olyan, mint ha késsel elkövetett gyilkosságok miatt a kés gyártóját okolnád - ostobaság. Azt sem hiszem, hogy nem volt még olyan buddhista ember, aki ártott volna embertársának.

Egyébként kedves kérdező, én is kicsit a te cipődben járok, viszont saját tapasztalataim alapján is azt tudom neked mondani: "Aki kér, mind kap; és aki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik."

Én kértem, és kapok folyamatosan. Mióta keresem Istent, egyre nyilvánvalóbbá válik számomra, hogy igazából Ő keres engem. A felmerülő félelmeim, kételyeim, kérdéseim mind-mind megválaszolásra kerülnek szinte azonnal. Csak egyelőre még nehéz igazán elhinni, amit látok :)

Példa: Pont ma gondolkodtam a hitemen és annak fejlesztésén, ennek eredményeképpen kerültem ide. A mai elsőként olvasott igém ez volt: "Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt..." (Zsidók 11:6).

Aztán a következő, ami a szemem elé tolult: "Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által." (Róma 10:17)

Tehát megkaptam a választ. És a következő kérdésre is megkapom :)

2013. jan. 16. 01:43
 30/31 anonim ***** válasza:

"A keresztes háborúkért a keresztény vallást okolni olyan, mint ha késsel elkövetett gyilkosságok miatt a kés gyártóját okolnád"

Olyan ember, aki a kés feltalálójának földi helytartójaként emlegeti magát, még nem buzdított késelésre. A kereszténység feltalálójának földi helytartói igen.

2013. jan. 16. 12:50
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!