Hogyan legyen hitem?
Jézus a judaizmus uralta környezetben tanított, és amikor magát Isten fiának nevezte, feltehetően a zsidó hagyomány értelmében szólt. (Zsoltárok 82:6: Mindannyian Istenek vagytok a fenségesnek fiai mindahányan.) Ehhez képest az Evangéliumokból már az jön át, hogy ő (a bosszúálló és féltékeny) Jahve elsőszülött fia lenne, akit az atya szeretete miatt kell feláldozni. Jézus ezeket a dolgokat nem mondta, ez az evangelisták (és a későbbi lektorok) írói munkásságának a része. Ő egy forradalmár volt, aki szembeszállt a kor vallási törvényével (amiért halálbüntetés járt). Jézus 3 évig taníthatott, Gótama szerzetes viszont 45-ig, az alapvetően más társadalmi közegnek köszönhetően. (India akkor is toleránsabb volt.)
xnaleb
Vidiripi
Jézus a megváltó azért jött hogy megváltsa az embereket.
De ez már az előtt meg lett írva hogy ő megszületett volna testben. Ez nem az evangélisták "találmánya".
Amiért jött arra elég volt neki a 3 év. Az apostolokat tanította s ők meg is alapították az egyházat amivel Jézus megbízta őket.
Vidiripi!
Jézus biztos nem bízta meg (erőszakos) térítéssel az apostolokat! (Bár tudom, hogy tulajdonítanak neki ilyen kijelentéseket.)Hogy ő lenne a judaizmus szerinti megváltó, a zsidókon kívül én sem hiszem ezt el. Bár azt főleg nem hiszem, hogy a zsidók vallása lenne az egyedül üdvözítő, hogy ők Isten választott népe és "támadna is" valaha megváltó közülük. A kizárólagosságot sok vallás vindikálja magának, ez afféle konkurenciaharc közöttük. A Buddha - ahogy leszámolt az indiai kasztrendszerrel - azt tanította, hogy minden ember egyenlő értékű, csak az erőszakmentesség lehet a járható út, de nincs egyedül üdvözítő út. Ő ajánlott egy módszert, a saját (emberi) példáján keresztül mutatta be. Tehát ez egy lehetőség, ami vagy elfogadunk vagy nem. Buddhista vallásháborúról én még nem hallottam, a keresztes hadjáratokról pedig sokat!
xnaleb
Vidiripi
Neked ott a Buddhizmus. Nekem meg a Biblia.
Ennyi!
Amennyiben rendelkezel vele, felejtsd el a felelős, józan lényi értelmedet és kezdd el az életedet egy kívülről, másoktól kapott adatbázis alapján élni.
Hivatkozz könyvekre, papok által leírt és folyamatosan módosított szövegekre,
ezeket terjeszd (!) és ekkor talán a halálod után (!!!) nagy jutalomban lesz részed.
(életedben viszont végig szívni fogsz)
Most a többi helytelen kijelentésre nem reagálok csak erre az egyre:
"és ekkor talán a halálod után (!!!) nagy jutalomban lesz részed"
Jn 6,47 - Bizony, bizony, mondom nektek: Aki hisz bennem, annak örök élete van.
Vagyis aki hisz Jézusban annak az örök élete itt a földön megkezdődik. Nem rosszabb lesz a sorsa miután hívő lesz hanem sokkal jobb. Aki ezt nem tapasztalja az valamit rosszul csinál.
Bocsi, de ha már úgyis off az utolsó oldal, reagálnék xnaleb néhány gondolatára:
1. Jézus tökéletesen tudatában volt a küldetésének, ez világosan látszik a Biblia leírásaiból.
2. "India akkor is toleránsabb volt."
Hát köszi; nem veszekedni akarok, de én nem kérnék abból a toleranciából... Merthogy mellette pedig nagyfokú közömbösség is van (az alacsonyabb kasztok iránt), pontosan a karma tana miatt.
3. < Bár azt főleg nem hiszem, hogy a zsidók vallása lenne az egyedül üdvözítő... >
Ebben az a szép, hogy a zsidók soha nem is mondták, hogy az ő vallásuk lenne az egyedül üdvözítő... Sőt, az egyik legtoleránsabb vallás ilyen szempontból, mivel egyáltalán nem zár ki másokat az üdvösségből. Senkit. :)
4. Buddhista vallásháború alatt más vallások elleni háborút értesz, vagy valláson belülit?
Vidiripi válaszaihoz csak annyit, hogy Jézus _nem_ a tanítványokat bízta meg egyházalapítással. Ő azt mondta, hogy Ő saját maga alapítja meg az Egyházat. :)
Üdv. :)
Vidiripi
Máté 16:18 Én pedig ezt mondom neked: Te Péter vagy, és én ezen a kősziklán építem fel egyházamat, és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta.
Igen igazad van Berta.
A keresztes háborúkért a keresztény vallást okolni olyan, mint ha késsel elkövetett gyilkosságok miatt a kés gyártóját okolnád - ostobaság. Azt sem hiszem, hogy nem volt még olyan buddhista ember, aki ártott volna embertársának.
Egyébként kedves kérdező, én is kicsit a te cipődben járok, viszont saját tapasztalataim alapján is azt tudom neked mondani: "Aki kér, mind kap; és aki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik."
Én kértem, és kapok folyamatosan. Mióta keresem Istent, egyre nyilvánvalóbbá válik számomra, hogy igazából Ő keres engem. A felmerülő félelmeim, kételyeim, kérdéseim mind-mind megválaszolásra kerülnek szinte azonnal. Csak egyelőre még nehéz igazán elhinni, amit látok :)
Példa: Pont ma gondolkodtam a hitemen és annak fejlesztésén, ennek eredményeképpen kerültem ide. A mai elsőként olvasott igém ez volt: "Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt..." (Zsidók 11:6).
Aztán a következő, ami a szemem elé tolult: "Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által." (Róma 10:17)
Tehát megkaptam a választ. És a következő kérdésre is megkapom :)
"A keresztes háborúkért a keresztény vallást okolni olyan, mint ha késsel elkövetett gyilkosságok miatt a kés gyártóját okolnád"
Olyan ember, aki a kés feltalálójának földi helytartójaként emlegeti magát, még nem buzdított késelésre. A kereszténység feltalálójának földi helytartói igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!