Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan legyen hitem?

Hogyan legyen hitem?

Figyelt kérdés
Nagyon szeretnék hinni, és néha elfog az az érzés, hogy hú de elmennék templomba, de alapvetően nincsen hitem, egyszerűen képtelen vagyok hinni, pedig jártam hittanra és bérmálkoztam is, de valahogy a hittanórák csak kiölték belőlem a gyermeki hitet. Mit lehet ilyenkor tenni? Tényleg szeretném, ha tudnék hinni valami teremtő erőben (nevezzük azt Istennek vagy Univerzumnak, vagy akárminek), de nem egy vallás dogmáihoz szeretném tartani magam. Hogyan szerezhetek hitet? Tudom, hogy valamelyik próféta mondta: az a legnyomorultabb, aki hitért imádkozik. Nyomorultnak érzem magam!
2012. márc. 13. 22:14
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:

“Nem könnyű dolog a sok [filozófiai, vallási] rendszerből kiválasztani a helyeset; az egyik ezt választja, a másik azt, a bölcs – egyiket sem.” (Buddha)

Nagyon hasonló utat jártam be, mint Te, és mint hitetlen, rátaláltam a buddhizmusra. A Buddha tanítása a hittel szemben a megértésre és a tapasztalásra buzdít, de nem könnyű út...

2012. márc. 14. 20:50
 12/31 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"A Buddha tanítása a hittel szemben a megértésre és a tapasztalásra buzdít, de nem könnyű út..."

Nehezebb mint hinni valamiben ami jelenleg nem megtapasztalható?

2012. márc. 14. 21:19
 13/31 anonim ***** válasza:

Kedves Vidiripi!

Bizony, sokkal nehezebb! Sok fejtöréssel jár, mert maga a Buddha - tanítói útjának megkezdése előtt - még így vélekedett:

"- Ez a tan mély, nehezen felfogható, nehezen érthető, nyugalmat adó, magasrendű, ésszel fel nem érhető, titkos, csak bölcseknek szóló... Ezért az emberek, akik vágyaik rabjai, vágyaikon csüggenek, vágyaikat élvezik, nem fogják megérteni... Ha tehát hirdetni fogom a tant, és a többi ember nem érti meg tanításomat, ... fölösleges fáradság háramlik belőle rám."

Másrészt azt is mondta, hogy semmit ne fogadjunk el kritika nélkül, még akkor se, ha ő mondta, hanem csak a tapasztalataink alapján igaznak bizonyult dolgokat fogadjuk el. Ez bizony nehéz, fárasztó, türelmet próbáló, és ehhez is szükséges hit. (Hinni abban, hogy mindenki képes a megvilágosodásra.)

Egy nem teremtett, örökkévaló és mindenható Istenben hinni, és bízni a gondviselésben, kényelmesebb és kevesebb felelősségvállalással jár, tapasztalatból tudom.

Üdv: xnaleb

2012. márc. 15. 00:13
 14/31 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Értem nos én meg azt tudom tapasztalatból hogy a Teremtő nem véd meg minket tetteink következményeitől. A felelősséget igen is vállalni kell.

De megbocsájt ha őszintén megbánjuk azt.

2012. márc. 15. 10:35
 15/31 anonim ***** válasza:

Vidiripi!

Igen, "a bűnök megbocsáttatnak". Ez lehet a hit alapja, része. De nekem úgy tűnik, ez felelőtlenségre csábít. Sokkal megengedőbb, mint a karma törvénye, mely esetben könyörtelenül (kegyelem, megváltás nélkül) beérik a tett. ("Ki mint vet, úgy arat.") Sok a hasonlóság az eredeti jézusi tanítás és az eredeti buddhista szövegek között.

Ehhez például mit szólsz? (Ne adj' Isten, könnyűnek találod?)

Szerzetesek, még hogyha rablók és útonállók kétélű fűrésszel fűrészelnék is le egyik tagotokat a másik után; amelyikőtök ettől haragra gerjedne lelkében, az nem követi az én tanításomat. Még ebben az esetben is ezt kell erősítgetnetek magatokban: "Elménk nem fog helytelen irányba tévedni, egyetlen rossz szót sem fogunk kiejteni, jóindulatúak és együttérzők maradunk, nem táplálunk gyűlöletet szívünkben. Ezt a személyt barátságos érzülettel fogjuk áthatni, s tőle kiindulva az egész világot barátságos érzülettel, végtelen, határtalan, mérhetetlen barátság és szelídség érzületével fogjuk áthatni."

xnaleb

2012. márc. 15. 14:18
 16/31 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Hol írja a Biblia hogy a bűnös nem lesz megbüntetve?

Ki mit vet úgy arat.

Jézust is megkínozták és megölték ő mindvégig kitartott.

2012. márc. 15. 14:37
 17/31 anonim ***** válasza:

Vidiripi!

Isten kegyelméből (ami ugyan nem kiszámítható) a bűnbánat ugye megbocsájtást, feloldozást jelent? Ez is az isteni gondviselés része, remény arra, hogy a baklövésed elnézik. Tehát eggyel több az esély, ezt beláthatod!

Jézus történetét kivételesen jól ismerem, én abban nőttem fel, és a tanításait - bár egy kicsit önkényesen értelmezem (értsd: nem feltétlen az egyházak szerint) - alapvetően elfogadom. De azokat a dolgokat, amelyeket utólag "adtak a szájába" nem. Érdekes, hogy se a Buddha, se Jézus nem írt (nem diktált) egy sort sem, a tanítványok jegyezték le az utókornak. Vajon miért?

xnaleb

2012. márc. 15. 15:29
 18/31 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Talán azért mert ha arra gondolok hogy Jeruzsálemet tartják a "szent" városnak és mennyi háború folyt és folyik érte. Akkor mi lenne ha Jézus saját kezével írt volna valamit?

Persze ez csak az én okoskodásom.

Mit adtak Jézus szájába?

"..baklövésed elnézik" Igen de az hogy elnézik az nem azt jelenti hogy elkerülöd a következményeit.

2012. márc. 15. 15:39
 19/31 anonim ***** válasza:

Vidiripi!

Ha saját kezével írt volna valamit, akkor nehezen lehetne félreértelmezni. Most meg vannak a hivatalos és az apokrif evangéliumok, meg vannak a történeti és régészeti kutatások tényei és csak kapkodjuk a fejünket. Amit a Buddha ír a szeretetről és a megbocsátásról, egyenlőségről, az tök ugyanaz. Igaz, más társadalomban és más hallgatóság előtt fejtették ki nézeteiket, emiatt vannak (árnyalatnyi) eltérések. Egyáltalán nem zárható ki, hogy Jézus ismerte a buddhizmus tanításait és merített is belőle.

xnaleb

2012. márc. 15. 15:52
 20/31 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Egyáltalán nem zárható ki hogy Buddha ismerte a mennyei Atya tanítását s merített belőle.

Mit adtak Jézus szájába?

2012. márc. 15. 15:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!