Melyik vallások alakúltak ki a zsidó vallásokból?
Shalom. :)
Találtam érdekességeket...
1. a., A Wikiszótár szerint a görög szó jelentése: vakbuzgó, türelmetlen.
b., A Szókincsháló szótára szerint: "Róma-ellenes fegyveres zsidó felkelők pártjának tagja a Kr.u. első században’. A latin zelota a görög dzélótész (‘lelkes, rajongó párthíve valaminek’) megfelelője a dzélosz (‘buzgalom, igyekezet, féltékenység’) nyomán. A görög szó az arám kanan (‘buzgó, lelkes’) fordítása."
c., A Netlexikon szerint:
"[ 1 ] Zelóta ( a görög zelotész a.m. túlzó, dühöngő), zsidó párt a Jeruzsálem pusztulását megelőző időkben, amelyet Kr.u. 7. körül gamalai Júdás gyűjtött maga köré. Esküdt ellensége volt a római idegen uralomnak s a legelkeseredettebb eszközökkel harcolt ellene. Ez a párt szította a rómaiak ellen azt a felkelést, amely végül Jeruzsálem elpusztítására és Zsidóország teljes megsemmisítésére vezetett. Jézus tanítványai közül Júdás tartozott közéjük.
Forrás: Tolnai Nagylexikon
[ 2 ] "Zeloták (gör a. m. rajongók), a palesztinai zsidók közül azok, kik mint hitük vakbuzgó hívei, a rómaiak elleni lázadásra szították a népet és saját hitfeleiket is üldözték, kik a rómaiakkal tartottak vagy uralmukat tűrték."
Forrás: Révay Lexikon
2. A katolikus lexikon szerint (figyeld a megfogalmazást...):
"ZELÓTA: Egy fanatikus zsidó párt tagja. Őszinte lelkesedéssel ragaszkodtak az ószövetségi törvényhez és azt buzgón megtartották. Kr.u. 67-70 közt, a zsidó felkelés idején nagy szerepet játszottak. A rómaiak kiirtották a zelótákat.
Egyesek szerint Simon apostol is a zelóták pártjának a tagja volt.
Van, aki a kumráni szekta tagjait is zelótáknak tartja."
Khm, khm... Egyesek szerint???
"És mikor bementek, felmenének a felsőházba, ahol szállva valának: Péter és Jakab, János és András, Filep és Tamás, Bertalan és Máté, Jakab, az Alfeus fia, és Simon, a zelóta, és Júdás, a Jakab fia." (Ap. Csel. 1:13)
Megnéztem több fordítást is, egy kivételével mindegyik így hozza. Az egyetlen kivétel szerint Zelóta Simon, tehát esetleg a vezetékneve lehetett? [Mint Magdalai Máriának, vagyis szó szerint a Magdalából való Máriának; akit tévesen "kereszteltek át" Mária Magdolnára...]
Az evangéliumok közül Lukács hozza Zelóta Simonként, Máté és Márk Kánai Simonként. Tehát valószínűbbnek tartom, hogy Kána területéről származott, és a zelóta jelzőt a csoporttagsága miatt kapta.
Kumrán pedig az esszénusok települése volt...
3. Egy nagyon érdekes cikk:
Na, nekem ennyi elég volt egyelőre, most te jössz. :)
Üdv. :)
Shalom aléchi (ha még jól emlékszem:-) )
hát, látod, ehhez nem tudnék többet hozzátenni. MINDENT megírtál, amit fel kellett (volna) elevenítenem. Pontosan ugyanerről szóltak az én "forrásaim" is, amelyekhez bizony már régen jártam iszogatni:D
Ami meg Simont illeti: hogyne lehetett volna - kánai? - zelóta? Nem véletlenül lehetett épp ez a ragadványneve - a környezete tudhatta róla, milyen politikai elveket vall, hova húz..és hát olyan idő lehetett az (is), amelyben a szabadságmozgalmaknak sokkal több "elvi" elkötelezettje, szimpatizánsa volt, mint ahány fegyveres és militáns. Az is logikus aztán, hogy a zelóták igyekezzenek beépülni a "jézusi körökbe", hiszen titokban felmerülhetett az "opció", hogy ő lesz Izrael királya. Simon, tehát, minden további nélkül lehetett zelóta, ahogy a kor "karaitái", a farizeusok világától félrevonult esszénus közösség is.
Nagyon értékes a válaszod azért is, mert kitértél az arám "kanan"-szóra. Sémi nyelveket nem ismerek, tehát csak óvatosan mondom: lehet, hogy egy ókori "leiterjakab" folytán lett Simon..kánai, valójában pedig tényleg a függetlenség - lelkesült - híve volt? Olyan jó ilyeneken gondolkodni...még dilettánsnak is, amilyen én vagyok.
Aztán még egyet, de ezt "versenyen kívül": a "kanan"-al megadtad a magyarázatot egy török földön máig használatos - nem török - férfinévre, a Kenan-ra. Akkor mostmár tudom is hová kötni: a viselői ezek szerint Anatólia területén élő, kisebbségi, asszír-arámi keresztények. "Zelóták" ők is egy mai (politikai) valóságban, a maguk módján..
Üdvözöllek - és szép napot: békével, sok-sok gondolattal.
Shalom aléchem. :)
Nem kell ám agyondicsérned, csak a neten keresgéltem, onnan másoltam ide mindent (a szótárak is netes szótárak :P ).
A saját jegyzeteim jó része még kézzel írott, és annyi van belőlük, hogy szerintem napokig tartana, mire megtalálnék bármi konkrétumot is; de teljesen mindegy szerintem, mert a gépemen levő anyagok között is már megint túl nagy a rendetlenség... :(
Lényeg: Simon valóban lehetett kánaáni származású, és a zelóta csoport tagja is. Épp most olvastam, hogy a zelóták nem riadtak vissza szinte semmitől, ha a rómaiakat lehetett irtani... Egy ókori "terrorista csoport". :P
Az viszont lehet, hogy logikus, hogy be akartak épülni a "leendő király" köreibe, de a Biblia szerint Jézus maga hívta el (= választotta ki) a tanítványait, pontosabban azok közül az apostolokat; tehát szerintem hiába akart volna bárki is csatlakozni, a döntés Jézusé volt. De nem gondolom, hogy ez igazán lényeges lenne a témánk szempontjából.
Az arám, héber, görög stb. nyelveket nem ismerem, tehát nem tudom, félrefordították-e a "kanan" szót. Bár nem gondolnám, mert Károli is az eredeti nyelvekből fordított, és pl. a King James-ben is "Simon the Canaanite" szerepel...
Az azonosságokkal / hasonlóságokkal pedig szerintem legyél óvatos, mert ezeknél a nyelveknél "sohasem lehessen tudni" [by Micimackó :P ].
Nekem tetszik a mai héber nyelv, már próbáltam is barátkozni vele egy kicsit, de túl nehéznek tűnik. :(
Viszont a zenéiket szeretem; nem csak a hagyományosakat, hanem a moderneket is. Mutatok néhány példát:
1. Ortodox énekesek:
Avraham Friedman – Rak Tfila Esa http://www.youtube.com/watch?v=RMlydHdVelI&
Egy (2006-ban) 12 éves kisfiú, Mordechai Shapiro és az amerikai ortodox zsidó sztár énekes, Yaakov Schwekey duója; cím: Rachem, azaz Irgalom; zene: Pinky Weber, szöveg: az étkezés utáni ima.
http://www.youtube.com/watch?v=8_O3PnKB32c
Ben Snof – Im Eskachech http://www.youtube.com/watch?v=EIYfTb1GwiQ
2. Világi énekesnő, de vallásos szövegű dal:
Sharit Hadad - Smá Jiszroel
http://www.youtube.com/watch?v=3oyV895CCPY&mode=related&sear..
3. Gyerekkórus:
The Shira Chadasha Boys Choir – Yerushalayim
http://www.youtube.com/watch?v=ZHh9owBFWQM&feature=related
... és még van néhány(száz), de ez már így is teljesen off... :P
Üdv. :)
OFF
Shalom, kedves Berta:-)
(amúgy nekem is írhattad volna nőnemű formában:-), mert én sem vagyok úr:D)
megint köszönök mindent. Nem dícsértelek ám agyon! - jaj, dehogy, az nem szokásom - de lelkesedni és örülni, az igen. Így aztán nekifogtam:D
Igen: a neten rengeteg jó anyag van, ami "témába vág"..én azonban megveszekedett vagyok - és "papír-alapú":-). A könyvespolcról kellett volna (illett volna) előásnom a zelótákat és esszénusokat - de így, hála a kereső munkádnak, minden hamarabb tisztázódott. Simon, óriás valószínűséggel, zelóta volt - és talán nem is egyedül. A nyelvi "összecsendülésekkel" meg zsigerien óvatos vagyok, de ezt a "leiterjakab"-dolgot nem tudtam kihagyni (szakmai ártalom volt:D) A "kanan"-t azért váltig csak köszönöm, mert tanultam vele.
Ugyanígy a zenei linkeket. (Nekem Ofra Haza jemeni népdalai "verhetetlenek". Hallottad őket?).
Az ivrit engem is nagyon izgatott egy bizonyos időben..kifejezetten érdekesnek tartom. Karakteres. Szerencse, hogy a szefárd héber-kiejtés a meghatározója, így sokkal jobb hangzású. Az askenázi kiejtéssel olvasott közép-európai hébert (amelyben 'a' helyett lépten-nyomon "o"-t mondanak) soha sem tudtam "hova tenni", mígnem "beleszaladtam" asszír-arám nyelvű tv-adásokba. Hát...arám hatás ez az "o"-zás! (gondolom én. Még nem jártam utána.)
Végezetül: királyi kapcsolatot kerestek a "zelótáink" - és jó helyen..egy "nem földi" királynál: Nála.
Üdv Neked is! E.
#7-hez
látom, közben kiveséztétek, hogy a zelóták valójában nem is vallási mozgalom volt :)
Ha visszaolvasod, amit írtam, szerepel benne a pl szó, tehát például hoztam csak a szadduceusokat. De ha már soroljuk az akkori irányzatokat, akkor az esszénusok mellett nem ártana felemlegetni az alexandriai zsidókat sem, a gnosztikusokat, karaitákat (szamaritánusok) és még sorolhatnánk hosszan. A célom azonban nem egy komplett tanulmány megírása volt, pusztán jelezni próbáltam, hogy a rabbinikus zsidóságon kívül is voltak egyéb zsidó vallásirányzatok, amelyek sokkal nagyobb eltérést mutattak, mint pl. ma a különböző keresztény egyházak.
Okay, persze, értem; én sem lexikont akartam írni. :D
De nagyon jó kis infókat sikerült találni a témáról, úgyhogy szerintem ennek így kellett lennie. ;)
Mutatok egy kis zenéket, amiket nemrég találtam. :)
Hashem's Thunder – (Zene: Shwekey) http://www.youtube.com/watch?v=NUGHdt3YtrU
Ari Goldwag - Hashem Loves You A Cappella Music Video
http://www.youtube.com/watch?v=8c4KC9bkKmw
Ezek meg nagyon aranyosak:
Passover Rhapsody – Jewish Rockopera
http://www.youtube.com/watch?v=BRWNrk7FxG4
Let My People Grow
http://www.youtube.com/watch?v=fubCYOXRrhQ
Shalom. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!