Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A keresztények istene tényleg...

A keresztények istene tényleg Jehova?

Figyelt kérdés
a hittan tanárok nekem erről nem meséltek zsidó istenünk van
2012. febr. 23. 15:28
1 2 3
 11/30 lsandor ***** válasza:
32%
Nem minket kell szapulni, hanem el kell ismerni, hogy Istennek igenis van neve mégpedig a Jehova és használni is kell ezt a nevet a Jóel 2: 32 fényében
2012. febr. 25. 14:04
 12/30 anonim ***** válasza:
53%

Saca, kedves, már egyszer morogtam amiatt, hogy csak a bibliavers helyét adod meg. Nagyon nehéz lenne bemásolni magát a verset? :)

De megkerestem, elolvastam mind a kettőt. És most akkor mi van? Semmi.

Te elolvastad azt a rengeteg kérdést, amiket mutattam neked?

Csak azért kérdezem, mert a "név" témakör is ki lett már tárgyalva alaposan, nem is egyszer, és nem úgy tűnik, mintha átrágtad volna magad rajta... :(

Na, jó, vázlatosan még egyszer:

1. A kiejtés Jahve, nem Jehova. Ld. itt:

[link]

[link]

[link]

2. Ehhez egy kis plusz, amit ma szedtem össze egy másik kérdésnél:

A magyar irodalomban pl. Zrínyi és Ady is használta a Jehova nevet az egy igaz Isten megnevezésére, sőt, a Vizsolyi Bibliában [Károly fordítása] is így van írva. De a bizonyítékok alapján Isten neve akkor sem a hagyományosabb és gyakoribb elterjedésű Jehova, hanem a kiejtésben pontosabb Jahve.

2. 1. Köz- és elismert talán minden felekezetben, hogy Isten nevének a rövidítése / kezdőszótagja: "Jah". Akkor pedig kizárt, hogy [jeh] legyen a kiejtés.

2. 2 A legjellemzőbb héber eredetű nevek olyan összetételek, amelyeknek az egyik tagja az „isten” jelentésű szó. A héberben két ilyen szó is volt, az egyik a köznyelvi "éli", a másik a Jahve. Mindkét szó lehetett a név első vagy második tagja. Egyes eredeti - de ma már latinosított formában közismert - bibliai nevek is tartalmazzák Isten nevének egy részét, amiből következtetni lehet az eredeti kiejtésre, azaz rekonstruálni lehet a nevet.

a., JAH:

Jeremiás = Jirmejahu (Jahve fölemel);

Máté, Mátyás = Mattitjahu (Jahve ajándéka);

Tóbiás = Tóbijah (Jahve jó);

Zakariás = Zekarjah (Jahve emlékezik);

Illés, Éliás = Élijjahu (Jahve az én Istenem);

Ézsaiás = Jesájá (Isten üdvössége / Jahve az üdvösség / az Úr segít)

b., JOH: János = Johanan (Jahve kegyelmes)

c., JEH: Józsua, Jézus = Jehosua (Jahve az üdvösség)

Tehát ezek a nevek 6:1:1 arányban a JAH formát támasztják alá.

2. 3. A JHVH kiejtése az egyes nyelvekben:

a., Jahve formában többnyire ugyanaz minden nyelvben.

b., Jehova formában már több a variációk száma.

3. Igehelyek, amelyekben Jézus neve van kiemelve. Keress néhányat. :)

4. A név mögött a személy fontos, mivel a név nem egy "varázsszó", mint a "csiribí-csiribá".

Tehát, mindezek alapján mit gondolsz?

És tessék már megérteni, hogy nem titeket szapulunk személyesen, nekem legalábbis nem ez a szándékom; az Őrtorony tévtanításait cáfoljuk sorozatban, ezért vitatkozunk, ezért írunk, ezért szánjuk rá az időt. Neked és a többieknek legfeljebb azért mosom a fejeteket, hogy nem olvastok, nem válaszoltok rendesen, hanem kitértek, mellébeszéltek, papagájkodtok stb. Úgyhogy ezekből tessék gyorsan megváltozni! :)

GBU :)

2012. febr. 25. 18:00
 13/30 anonim ***** válasza:

Vidiripi

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..

Hangsúlyoznám hogy én a magyar kiejtésre gondolok.

Kedve Berta! S igen tudom ne is mondd!

De..."c., JEH: Józsua, Jézus = Jehosua (Jahve az üdvösség)"

Idézet tőled. Bocs de ilyen ez a magyar ember mindent átalakít úgy hogy az neki tetsző legyen. :))))

2012. febr. 26. 18:05
 14/30 anonim ***** válasza:
55%

Na, ennek indulj neki még egyszer, kérlek, mert így, ebben a formában gőzöm nincs, hogy mit akartál mondani vagy kérdezni.

Köszike. :)

2012. febr. 27. 01:48
 15/30 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Semmit nem akartam kérdezni. A mondandóm csak annyi hogy manapság így ejtik magyarul s ennyi.

2012. febr. 27. 05:18
 16/30 lsandor ***** válasza:
Bocsi Berta igazad van, igyekezni fogok nem elfelejteni. De igaza van Vidiripinek és légyszi fogadd már el. A magyar nyelvben ez az elfogadott az Isten név jelölésére
2012. febr. 28. 08:41
 17/30 munyamunya ***** válasza:
Vajon akkor a "hallelujah" nálatok "halleluJEH"?
2012. febr. 28. 09:10
 18/30 anonim ***** válasza:
37%

@ Vidiripi:

Az állításod ebben a formában: "manapság így ejtik magyarul", nem igaz. Ahhoz, hogy igaz legyen, ki kell bővíteni, egész pontosan az általános alany helyett egy meghatározott alanyt megjelölni. Mutatom: "manapság így ejtik magyarul a Jehova Tanúi"; vagy még egy kicsit bővítve és megváltoztatva a szórendet még jobb eredményt kapunk: "manapság főleg a Jehova Tanúi ejtik így magyarul, mások inkább a bizonyítékokkal alátámasztott Jahve formát preferálják". :)

@ lsandor:

Mint láthattad, nincs teljesen igaza, ezért nem is fogadom el. Beee. :P

És hasonlóan le tudom vezetni a te állításodat is, mint az övét:

< A magyar nyelvben ez az elfogadott az Isten név jelölésére. >

- Az állítás nem igaz. Javítva:

"A Magyarországi Jehova Tanúi között ez az elfogadott az Isten név jelölésére."

@ munyamunya:

Köszönöm, hogy írtál ide. Nekem eszembe sem jutott a "hallelujah" szó, pedig talán ez az egyik legkézenfekvőbb bizonyíték. :)

Egy régebbi válaszodért való köszönet pedig sajnos elmaradt részemről, most pótolom, jó? :)

2012. febr. 28. 20:46
 19/30 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Ebben az a legszebb hogy a Gyk-n kívül még alig találkoztam a Jahve formával. De az néhány kivétel is írott volt.

2012. febr. 28. 21:02
 20/30 Mulder614 ***** válasza:
51%

Igen a JHVH-szerepel legtöbbször. De a magánhangzók ebből ki vannak hagyva!

Minden nyelven máshogy hangzik. Magyarul Jehova.

2012. márc. 1. 08:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!