Az itt lévő fórumozók miért nem értik a kereszténység mibenlétét?
Miért ugranak egymás torkának katolikusok, protestánsok, jehova tanúi? Miért kategorizálják egymást "hittárs", "testvér", stb csoportokba?
Kereszténynek lenni nem annyi, mint hogy mit eszünk, mit iszunk, milyen imát mormolgatunk, stb, hanem hogy JÓSZÁNDÉKÚ emberek vagyunk, és a bűntől még gondolati szinten is irtózunk!
Nem menny és pokol miatt, kalács vagy korbács miatt, hanem mert egyszerűen nem akarunk másnak fájdalmat okozni, vagy magunk bűnt elkövetni. Mert attól a saját lelkünk fáj, ha mást miattunk szomorúnak látunk/sejtünk.
Mert ha mástól lopunk, tudjuk, hogy miattunk nem lehet neki az, amit ő kiérdemelt, és mi érdemtelenül birtoklunk valamit.
Nem csaljuk meg a szerelmünket, mert ŐT szeretjük, nem mást, és nem hazudunk neki, mert nem akarjuk becsapni! Úgy szeretjük őt, törődünk vele, ahogyan elvárjuk, hogy ő is szeressen minket és törődjön velünk.
Még akkor sem büntetünk senkit, ha minden okunk meglenne gyűlölni vagy büntetni, nem tudunk, mert túl nagy a szeretetünk a többi ember felé.
Nem csak embert, de a természet bármilyen csodáját sem akarjuk elpusztítani, és ha még tőlünk független okból került is veszélybe, akkor is oltalmunkba vesszük.
Keresztény nem attól lesz valaki, ha füzért fogva imákat mormolgat, meg zarándokol, pénzt ad a templom harangjára, hatalmas megfeszített Jézus van a nyakában, stb,
Eleve sosem értettem ezt a jelképet, a megfeszített Jézus számomra pont az Ő ellenségeinek a jelképének kellene lennie. Egy kereszténynek nincs szüksége jelképekre, szimbólumokra.
A kereszténység egy életérzés, ami az emberek közötti viszonyban mutatkozik meg! Nem az öltözködésekben, a vallási ceremóniákban, az ima nyelvében, hanem az emberi viselkedésben!
"Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást.
Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt."
A világ legvisszataszítóbb dolga emellett, amikor valaki a gyóntatófülkéből kijövet azon morfondírozik, milyen jó lenne agyoncsapni "azt a hülye szomszédot".
Az is nagyon visszás, amikor a legnagyobb vallási élharcosok először teszik a barátságost (hogy mutassák, milyen mély érzésű keresztények), majd aztán néhány szóváltás után előtör belőlük az agresszió és a rosszakarás, szitok a vitapartnerük iránt.
Azon lépjünk is most át, hogy "aki nem az én hitemet követi, az a pokolban fog megrohadni", mert ilyenek mindig voltak, lesznek is.
De példának okáért láttam ma olyan kérdéseket, ahol a legfröcsögőbb, legalantasabb viselkedést azok mutatták, akik "jó, igaz keresztényekként" védelmükbe vették – annál az adott kérdésnél - a zsidókat.
Ez önmagában még nem is baj, de sokan már nem is foglalkoznak vele, miért támadják éppen a szóban forgó embert/embereket, egyszerűen csak beléjük nevelték, hogy "a jó keresztény mindenkor felszólal a szegény sorsú zsidók mellett", és rendszerint ők maguk azok, akik paradox módon a leggyűlölködőbb írásokkal válaszolnak az egyébként kulturált hangnemben írt kritikákra. Nemegyszer gerinctelenül éppen a saját viselkedésükkel vádolják meg a másik felet.
Vagy annak állításait teljesen kicsavarva, kiforgatva rossz, kirekesztő, hazug, demagóg személynek próbálják beállítani (észrevettem, hogy ez is legfőképpen pont azokra jellemző, akik a leggyakrabban élnek ilyen vádakkal mások ellen) partnerüket, ami megint csak nem méltó viselkedés.
Mutatnék egy ilyen esetet.
X1 (zsidó) személy azt írta:
"[…] én nyugodtan járok a katolikus iskolába az igazi Izraelből hozott Dávid.csillagos nyakláncomba. Héberül írok és beszélek, de inkább csodálnak ezért, mint utálnak :)
Főleg hittanórán, amikor tudok héberül felolvasni a Bibliából :)
Na, és ehhez képest 7-es vagyok, és 13 éves, de még a 8 éves kistesóm is tud héberül írni-olvasni, bár én még nem voltam kint Izraelben, de a szüleim igen, onnan van a nyakláncom is, és ezért szeretem annyira, hogy iskolába is elmegyek benne :)
De a pukkasztás kedvéért is teszem, és én sem nézem le azokat akik nem zsidók, az összes barátnőm az, szal aki rosszat mond rólunk az nem komplett!"
Erre X2 személy ezt válaszolta:
"Látod ez is a zsidók egyik nagy faji hibája amit Te is írtál a "pukkasztás" Magyarul a BAJKEVERÉS. Ha most fiatalon ezt csinálod, mire idősebb leszel már Te is háborúzni fogsz a fél világgal. Én római katolikus vagyok egynyolcad zsidó beütéssel, de katolikus vallásomat és tanításait követem. Három hétig voltam novemberben Izraelben, Eilatban, ahonnan csillagtúrákon vettünk rész a Szentföldre és JORDÁNIÁBA, de a szállodába érkezve azonnal levettem a nyakamban lévő máltai katolikus keresztet, amit Málta óta soha le nem vettem. Azért tettem mert nem akartam megsérteni a szálloda többségi zsidóságát. Te pedig pukkasztásként hülyén villogsz a Dávid csillagoddal egy keresztény földrészen,azon csodálkozva, hogy miért utálják a zsidókat.? Nem mindenkit,de az ilyen modortalanokat bizony joggal utáljuk. A rendes zsidók pedig a Te -félék áldozatai. Ha így viselkedsz akkor ne csodálkozz."
Erre egy harmadik, X3-as személy így írt:
"<<Azért tettem mert nem akartam megsérteni a szálloda többségi zsidóságát.>>
A szálloda többségi zsidóságát ugyan mi a manóért sértette volna a te kereszted? Ugyan már. Főleg, hogy Izraelben alapból tele van mindenféle keresztény egyházakkal, hiszen az nekik is ott vannak a szent helyeik.
Látod, igazad van, ez a különbség a hozzáállások között, ez a fajta sovinizmus. Zsidóként fel sem merülne, hogy ha valaki kirakja a keresztet akár Izraelben, az valamiféle módon sértő lenne, hasonló módon viszont én is fenntartom magamnak a jogot, hogy ha én úgy szeretném, akkor ott lehessen a Dávid-csillag a nyakamban. Én teszem azt zsidó iskolába jártam, ahol volt héber oktatás, hittan, az iskolában megtartottuk az ünnepeket, volt péntek délutáni gyertyagyújtás, és mindeközben meg az osztályfőnökünknek ott lógott a nyakában a kereszt. És nem volt belőle semmi probléma.
Te meg abból indulsz ki, hogy téged sértene egy Dávid-csillag kirakása, ezért te se rakod ki a keresztet Izraelben.
Na akkor melyik hozzáállás is inkább "feszültségkeltő"?"
Számomra botrányos, ahogyan a fenti személy a szöveg tartalmát maximálisan kiforgatva az X2-es illető alapvetően pozitív hozzáállását néhány trükkös mellébeszélés után sovinisztának próbálja beállítani. Nekem ilyen képmutató hozzászólás után szégyenérzetem lenne, és főleg nem méltó ez egy magát kereszténynek hangozató embertől.
Egyébként az is érdekes, ahogyan az X3-as személy írta: "Zsidóként fel sem merülne…" miért? Mert aki zsidó, az zsigerből jó?
Ez a fajta pozitív diszkrimináció is sokak számára képmutatóan tűnik, amikor valakik a zsidóságot veszik védelműkbe, és az egyébként megalapozott sérelmeket egy kézlegyintéssel, „sovinizmus!” jelzőt ráaggatva utasítják el.
Sajnos, az emberekbe belénevelték, hogy "minden ember, aki a zsidók ellen szólal fel, maga a megtestesült gonosz" és hogy "a jó keresztény mindenkor beszól az ilyeneknek". Ez pedig – látható fentebb – milyen túlzásokba csap már át, amikor a (legalábbis itt) legártatlanabb embereket is démonnak állítják be, mindezt szemetszúróan nyakatekert, szókiforgató módon.
Mindezen fentieket együttesen tekintve nem azért írtam le, mert bárkit is meg próbálnék győzni, hogy kicsit moderálja önmaga viselkedését az elhangzottakkal kapcsolatban (ez illúzió lenne részemről), csupán egy görbe tükröt szeretnék tartani azoknak, akik magukra ismernek.
Kedves utolsó:
"...csupán egy görbe tükröt szeretnék tartani azoknak, akik magukra ismernek."
Ha te nem érzed magadat ebbe a kategóriába tartozónak, kérlek, ne vedd magadra.
Kedves kérdező!
Végigolvastam a nem kis "meglátásaidat".
Én úgy gondolom, azért van ez a jelenség, mert a különböző egyházak (magukat keresztény egyháznak valló) megfigyelhetően ugyanarról a bibliai témáról a saját "betanult " dogmáikat fújják. Eszükbe sem jutna, hogy esetleg végig gondolják amit a másik ember (felekezet) mond, elvből elvetik, még csak meg sem akarják hallgatni. Ezt tanusíthatom, mert sok felekezet tagjaival "beszélgettem" ugyanazon témákról, nem is egyszer, és mindíg csak ugyan azokat szajkózzák (sajnos!).
Én úgy gondolom, hogy csak egy igazság van. A bibliának egy mondanivalója van. Az, hogy ennyiféleképpen magyarázzák, nem jó dolog.
Én nem tartozom, és (egyenlőre) nem is szeretnék semelyik felekezethez, vagy gyülekezethet sem tartozni. Nagyon sokat ""megvizsgáltam"" és sajnos mindenhol az tapasztaltam hogy az ott elhangzottaknak bólogatnak, önmagukban nem próbálják megvizsgálni, vagy megérteni Isten igéjét, hanem emberek elvárásainak akarnak megfelelni. Én nem.
Felfuvalkodottan, magukat felmagasztalva úgy gondolják, csak az ő egyházuk az egyedüli igaz, és szent egyház.
Biztos ez?
Nem tartom magam tökéletenek, nem gondolom, hogy a biblia minden szavát értem, de szeretném! Nagyon sok mindenre választ kaptam! Kérj és adadtik!
Írtad, hogy a szeretet a legfontosabb! De a szeretetből adódik a tisztelet, és az alázat is! De ha szeretettel fordulok a másikhoz, még az ellenségeimhez is, akkor az egy jó kezdet...
Kezdjuk a vegen: ismeretelmeleti alapfogalmak:
Aminek letezese nincs bizonyitva annak nemletezeset kell alapul venni mindaddig mig annak ellenkezojet be nem bizonyitjuk=> Isten nincs semmilyen vallasban vagyis alaptalan a vallas=> nem ertem mi az a Biblia mert mesekonyvnek horrorisztikus meg hosszu is porfogonak meg draga. Definiald a JO ember fogalmat, tamaszd ala Tudomanyos ervekkel. Miert kenyszeriti ra az Emberekre magat az Agyhaz es vallas a kotelezo csaladi elnyomassal vagyis kereszteles es hitelmeleti tanitas hiszen az alkotmanyban vilagosan megtalalhato a Vallas vagy nem vallas maganugy es ez a kiskoruakra is igaz. A tapasztalat pedig ellentetes a Vallassal hiszen Senki nem Tapasztalta meg Istent , ugy hogy az megismetelheto legyen es Tudomanyason Alatamaszthato Legyen. Vagyis a Tpasztalat neveben vallasra tanitani a kiskorut Onellentmondas. Es nem sok Vallastalan musort Latok ellenben sok Vallasost. Vagyis a jelenlegi helyzet elfogadhatatlan es teljesen helytelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!