A protestáns temetőkben van "nagykereszt"?
Tudom, hogy ma már nincsenek igazán felekezeti temetők, nem is ez a lényege a kérdésemnek. Hanem az, hogy van e a temetőkben olyan hely, ami közösségileg szól a temetőben fekvő elhunytakért.
A katolikus temetőkben álló nagykeresztnél elmondott ima, egyenértékű, a sírnál mondott imával. Az ott meggyújtott gyergya, a temetőben fekvő minden elhunytért ég. Az ott elhelyezett virág, azért is szól, aki nagyon messze van eltemetve. Legalábbis mifelénk így állnak a dolgokhoz, nem tudom másutt hogy van ez.
Az érdekelne, hogy a reformátusoknál van-e hasonló rendeltetésű hely?
Nem tudom, van-e olyan hely a temetőben, ahol máshol eltemetettekért is elhelyezhetnek virágot, de keresztet valóban semmilyen formában nem használtak (legalábbis a reformátusok, evangélikusokról nem tudok nagyon nyilatkozni).
Az biztos, hogy a protestánsok nem imádkoznak halottaikért, mivel tanaik között nem szerepel a tisztítóhely, aki meghalt, az vagy a pokolba, vagy a mennybe került rögtön. Ezen túl halottaikkal nem "tarthatják a kapcsolatot", tehát szentéletűnek gondolt emberekkel sem, mivel csak a Szentháromságos Istenhez imádkoznak. Egyrészt arra alapozva, hogy "egy a közbenjáró", és ez Jézus, másrészt Mózes könyveiben többször szerepel, hogy halottakkal nem szabad a kapcsolatot tartani.
Gyertyát sem gyújtanak, pontosan azért, mert a halottak sorsa rendezett.
Ma már persze sok protestáns is gyújt gyertyát, de igazából háttértartalom nélkül, megemlékezésből, ennyi.
Köszönöm a válaszokat!
Azzal korábban is tisztában voltam, hogy a protestánsok nem használják a kereszt szimbólumot, ezért is szerepelt a kérdésemben idézőjelben. De azt nem tudtam, hogy hogyan gondolkoznak az elhunytakról.
Hali! Nem vagyok proti, de sok protestánssal dolgozom, és szoktunk beszélgetni ilyenekről.
Ők úgy gondolják, hogy a halál pillanatában eldől, hogy a halott lelke hová kerül, a Mennybe vagy a Pokolba. Tisztítótűz nincs az ő tanításuk szerint. Ezért teljesen felesleges minden ima az elhunyt lelki üdvéért, hisz már végérvényesen odakerült, ahová.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!