Van-e a protestáns és a nem keresztyén vallásokban is olyan, minden, ahhoz a valláshoz tartozó embert összefogó tisztség, személy, mint a Római Pápa?
- Minden muszlim főmuftija
- Minden zsidó főrabbija
Mindegyik, de különösen az érdekel, hogy Orthodox Keresztyéneknél van-e ilyen személy. A legtöbbször emlegetett, a moszkvai pátriárka - Kirill - hivatalos titulusa: Moszkva és Minden Oroszok Pátriárkája. De vajon ki képviseli az összes görögkeleti vallásút? (szerbek, románok, stb.)
Ajánlom az alábbi ismertetőt; rövid, és tömör:
Köszönöm az eddigi két választ.
2010-11-07 12:11-nek:
Igazad van, rövid és tömör, de kiegészíthetném azzal is, hogy semmitmondó. Csak a magyarországi felépítésről írnak.
Kérdésemben határokon túl nyúló tisztségre gondoltam (Mint a Római Pápáé). A kis lélekszámú Orthodox (vagy görögkeleti) vallásról semmit, pedig az érdekelne a legjobban.
20:56-nak: Hogy nehogy megsértődj azért, hogy vitába szállok Veled, azt mondom, hogy HATÁRESET. A Tibeti Törvények értelmében a Pancsen Lma vallási rangban megelőzi Dalai Lámát. A Dalai Láma szerepe inkább "világibb", ami viszont az ország uralkodójává, államfőjévé tehetné, ha egy szuverén országban élnének. Viszont a Dalai Láma nem minden buddhista vallási vezetője. Sokan követik ugyan és elismerik, de a Törvények szerint jogköre kizárólag Tibet földrajzi területére korlátozódik.
A Katolikus Egyháznak is Krisztus a feje, csak ezt sokan elfelejtik...
A protestánsoknál püspökök vannak, akik alá egy adott terület szerveződik. Viszont úgy szoktuk mondani, hogy a protestánsoknál alulról szerveződés van, a lelkészt is és a püspököt is választják.
Ortodoxoknál is területi (illetve népcsoportok) alapján van pátriárka, aki pl. az oroszok, a románok, a szerbek stb. vezetője. Nálunk sincs pápa, viszont azért kiemelkedik pl. Moszkva, mivel az orosz ortodoxia a legnagyobb (hívőszámát tekintve), illetve Konstantinápoly a történelmi hagyomány miatt. De nincs egy nagy vezető, aki teljesen összefogná az összes ortodox közösséget.
Ezt most katolikusként írtam, tehát lehet, hogy sok helyen kiegészítésre szorul.
"Egyetlen ilyen vezető van, aki az Egyház Feje: Jézus Krisztus. Más nem kell, nem szükséges !"
Oké, ezt én is így gondoltam, de feltételezem a kérdező egy emberre gondolt, aki irányítja az ügyes-bajos dolgokat itt a földön (mint ahogy megemlítette a pápát is).
Az egyiptomi kopt keresztények főpapját nálunk a kopt pápának nevezik. Hogy hívják ők maguk?
Ki az etióp, a grúz és az örmény egyház feje?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!