MIT keresnek egy olyan tipikus baloldali csoportosulás mint a magyar ATV műsorain erősen jobboldali protestáns fundamentalista amerikai lelkészek?
Szinte az összes vallásos ismerősöm kicsit "balos", liberális. Azért mert azt vallják/vallom én is, hogy a szigorú elvi/morális szabályokat egy hívő csak önmagától és társaitól várhatja el.
Pl én abortusz ellen vagyok, de NE a társadalom meg a politikusok mondják már meg nekem, mit csináljak az életemmel és a testemmel, legyen ez az én döntésem.
Azonkívül hiszek abban, hogy a vallásnak semmi köze nem szabadna legyen a politikához. A jobb oldal odatörleszkedik a történelmi egyházakhoz, vallásos életformát mint képmutatást gyakorolják. Inkább vagyok liberális aki nem uszítgat másokat és élek Istennek, mint legyek konzervatív politikailag is korrekt vallásos.
Jó a kérdés, magam is gondolkodtam már rajta. Csak, anyagi megfontolásokat látok a háttérben. Némi képzavarral élve "még az ördöggel is...", csak hogy talpon maradjanak. De ez csak megérzésem, infóm nincs.
Racionálisan nézve, valóban az eszmei-ideológiai elkötelezettség feltételezi a kizárólagosságot. ..vagy legalább is kizárja, hogy ellentmondó nézeteket egy emberben. A valóság az, hogy rengeteg emberben ezek az eszmei-ideológiai nézetek együtt kavarognak, uram' bocsá tévelyegnek. Ezért a legképtelenebb társítások jönnek létre. Az biztos, hogy alapélményünk valamilyen formában a hit ill, vallás.
Az volt a megdöbbentő élményem a rendszerváltás után, amikor egy amerikai prédikátor lépett fel Budapesten. Ámulva tapasztaltam, hogy a bukott rendszer hívei, dacára, hogy hivatalból voltak elszánt antiklerikálisak, még is stadiont töltöttek meg annak a fél-hülyének a kinyilatkoztatására, ....minden különösebb hírverés nélkül.
Rengeteg téveszme kering körülöttünk, jobb is ha nem kérdezzük egymást, mert hamar elámulunk egymás ostobaságain. Mondom ezt a tévedés kockázatával...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!