Kedves keresztények, a cselekedet számít vagy a hit az üdvözülés szempontjából?
Pl. egy van egy gyerekorvos, aki az vöröskeresztnél dolgozik (és nem *zsebpénzért* gyógyít), és magánéletében is erkölcsös életet él DE: hindu/ muzulmán/buddhista AKKOR számára a halál után a *jóisten* becsukja a mennyország kapuját?
Máshogy: minek teremt/teremtett isten olyan embereket, akiknek esélyük sincs hallani róla (tér és idő korlátok) és eleve (persze csak! ennél az oknál fogva, függetlenül!, hogy erkölcsös életet él-e) pokolra vannak ítélve?
Szóval akkor a hit számít és szinte!!! mindegy mit tesz egy keresztény?
Kedves Eliza!
Folyamatosan nem a kérdésemre válaszolsz, hanem a hitedet bizonygatod. Köszönöm, de én a magam részéről elhiszem, hogy mélységesen vallásosnak gondolod magad. Kérlek ne bizonygasd tovább XD
7igen, Kérdező. Péter megadta a pontos választ!!
Egy keresztény kiadvány arról szól, hogy van egy (materialista? ) csoport- akik leprások gyógyításával foglalkoznak. És arról szól: igen, biztos, hogy jézusi utat jának és Istenhez jutnak - noha erről ők nem beszélnek, nem tudnak esetleg arről, hogy mit tanított Jézus. Mert azt kell megérteni, amit Jézus tanított- az a lényeg. Ha ezt éli valaki úgy, hogy nem keresztény, sőt nem is hívő: mégis övé a mennyek országa.
Jézus mondta, a betegeknek van szükségük orvosra, nem az egészségeseknek. Tehát aki ilyen áldozatkészen segíti, gyógyítja embertársait, ilyen szeretettel, az egészséges..
Kedves Eliza!
Az utolsó hozzászólásod érdekes!
Szóval akkor az cselekedet akár állhat a hit fölött is? Egy erkölcsösen cselekvő tuareg juthat a mennybe, és egy kicsapongó életet élő, de templomba járó (no, ilyet ismerek is) családanya is? Pl. ez utóbbi hisz Jézusban, de megtesz életében pár igen erkölcstelen dolgot...
jav14:ill. az álnok farizeus (csapongó templompadkoptató) - ha marad is olyan valószínű, nem -
Erről is szól eleget Jézus: a fariuzeusok aki tudják, mi lenne a jó- de nem teszik. zero
Tissztelt kerdezo, teved ! nem vagyok egyaltalan valasos !
nem tartozom egy valashoz sem !
csak Istenben valo hitem van, ennyi, semmi mas !
ha zavarnak valaszaim, szoljon es nem meg valaszolok Onnek,
nincs haragg mindezert
12/18 ma 09:15 ...
A kérdező kommentje:
Kedves Eliza!
Az utolsó hozzászólásod érdekes!
Szóval akkor az cselekedet akár állhat a hit fölött is? Egy erkölcsösen cselekvő tuareg juthat a mennybe, és egy kicsapongó életet élő, de templomba járó (no, ilyet ismerek is) családanya is? Pl. ez utóbbi hisz Jézusban, de megtesz életében pár igen erkölcstelen dolgot..."
Nincs hogy a cselekedet a hit ellot allna !
ha ez valo lenne, az izraelitak, a torvenyek / cselekedet alapjan, megkaphatak volna az Orok eletett !
A hit, cselekedet nelkul hallot, en ezt igy ertelmezem, hiaban hiszed, hogy hivo ember vagy, ha cselekedeteid, masokat bizonyitanak !
Az igazi hit, cselekedetekre inditvanyoz !
Szeretetbol valo cselekedetekre gondolok , meg az igazi szeretetbol fakado cselekedet, alltalaban jot tesz, nem rosszat .
Vezetve ez altal : azt csinalj felebaratodnak, amitt szeretned, hogy felebaratod is csinaljon irantad .
Rovidebben, a hit alapjan, foggod szeretni felebaratodat, mind sajat magadat ! es ekkepen is fogsz cselekedni iranta
Velemenyem szerint, igen , "...Egy erkölcsösen cselekvő tuareg ...." egyenlo eselye van az Orok elethez, mind nekem ,
a templomba jaras , nekem nem mond semmit !
Istent, nem lehet templomba bezarni !
Ha valaki hindu, muzulmán, akár ateista, nem foglalkozik azzal, hogy a keresztény hit-, vagy keresztényi cselekedet által üdvözül-e vagy sem. Megteheti azt, amit a jó lelkiismerete szerint meg kell tennie. Ha csak vallási előírásoknak akar megfelelni, rosszul teszi, mert melyiknek is kellene megfelelnie? Millió vallás van. Egyébként is ezek az előírások nem élő- és ható erővel bírnak.
Viszont ma már szinte nincs is olyan, aki ne hallott volna egyik vagy másik vallás tanításáról. Itt Magyarországon is tömegek ismerik például a dalai láma gondolatait, pedig igen messze van tőlünk. A keresztény hit alapjait is ismerhetik szerte a világon. Ahogy nálunk bárki lehet buddhista, vagy bármelyik keleti filozófia vagy vallás követője, úgy náluk is elehet bárki keresztény.
Mindenkinek magának kell megbizonyosodni arról, hogy mit és miért követ. Ma már világszerte adva van a lehetőség.
Van aki Istent akarja megismerni, van aki egy filozófiát, van aki szerint egy igaz Isten létezik, van akinek nyolcmillió.
Én keresztény lettem, mert megbizonyosodtam arról, hogy ez Igazság, ezért azt tudom írni neked, amit a Bibliából ismerek:
"...Törvényemet az ő belsejökbe helyezem, és az ő szívökbe írom be." (Jeremiás 31:33)
A lelkiismeretünket Istentől kaptuk, hogy eligazítson minket, ha tudunk erről, ha nem. Más kérdés persze, hogy idővel ez torzulhat, tehát nem mindegy, hogy mi alapján tartjuk karban a lelkiismeretünket.
" Például, mindazok, akik törvény nélkül vétkeztek, törvény nélkül fognak elveszni is, de mindazokat, akik törvény alatt vétkeztek, törvény által fogják megítélni. Mert nem a törvény hallgatói az igazságosak az Isten előtt, hanem a törvény cselekvőit fogják igazságossá nyilvánítani. Mert amikor a nemzetekből valók, akiknek nincsen törvényük, természet szerint a törvény dolgait cselekszik, akkor ezek, bár nincs törvényük, önmaguk a törvény maguknak. Ők maguk mutatják meg, hogy a törvény lényege be van írva szívükbe, miközben a lelkiismeretük velük együtt tanúskodik, és saját gondolataik egymás között vádolják vagy éppen mentegetik őket."
(Róma 2:14,15)
Van olyan is, aki törvény nélküli, de nem vétkezik. Más pedig hiába hallott a törvényről, vétkezik. Bizony, nem mindegy, hogy mit tesz egy keresztény! Még jó, hogy nem nekünk kell megítélni az embereket, hanem Isten ítél Jézus Krisztus által! Mi nem lennénk képesek igazságosan ítélni. (Bár nagyon sokan megteszik, holott nem az ő dolguk.)
Remélem, segítségedre volt ez a két bibliavers.
Gusev
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!