Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Mitől függ egy cselekedet értéke?

Mitől függ egy cselekedet értéke?

Figyelt kérdés

Vegyük azt példának, hogy segítek a szomszédnak leszedni a meggyet a fájáról. Neki ez nagy dolog, mert egyedül nem bírná, nekem meg nem áll semmiből, mert jó kondiban vagyok és szabadidőm is van elég. Az ő szemszögéből nagy jó tett, részemről viszont nem járt különösebb áldozattal.

Vagy vegyük a fordítottját. Rossz a fizikai állapotom, és sok más teendőm is lenne, a szomszéd viszont nincs annyira rászorulva a segítségemre, mert egyedül is megbirkózna a feladattal, csak kicsit tovább tartana úgy neki. Ebben az esetben nagyobb áldozatot hoztam, de a munkám nem nélkülözhetetlen.

Melyik esetben számít értékesebbnek a tett? Elsőre azt mondanám, hogy csakis az eredmény számít, hiszen azért csináljuk az egészet. Másrészről viszont ott van az áldozathozás, meg az a mondás, hogy "hát úgy könnyű is", meg a "neked könnyű volt", amiből arra lehet következtetni, hogy többre becsülik azt, amikor nehéz valamit megcsinálni, amikor több küszködéssel jár, mert ez jelzi, hogy igazán elköteleztük magunkat, ezért tudjuk vállalni a feladattal járó nehézségeket is, míg ha egy feladat nem szívügyünk, könnyebben feladjuk a kényelem kedvéért.

Másik példa, amikor egy gazdag adományoz százezer forintot, a kisnyugdíjas meg ezret. Elsőre azt mondaná az ember, a nyugdíjasnak sokkal nagyobb lemondást jelent az az ezer forint. De ha szükségünk lenne egy életmentő műtétre, mindjárt jobban örülnénk a gazdag ember segítségének, akinek nem nagy szám az a százezer forint.

2012. jan. 30. 02:14
 1/3 anonim ***** válasza:
Az értéktől, és a cselekedettől xD
2012. jan. 30. 03:59
 2/3 anonim ***** válasza:

Jócselekedet az, ha csinálsz valami olyat, ami a másiknak nehezebb lenne. Ennyi. Ne bonyolítsd.

Amikor áldozatot hoz valaki, annak is csak akkor van értelme ha az áldozat kevesebbe kerül mint az eredmény haszna.

Ha anyám telefonál, hogy nem tudja felbontani a befőttet, akkor most rohahnjak a melóból Budapestől vidékre 100km-et és bontsam fel neki, és akkor én hű-de-nagy áldozatot hoztam, jót cselekedtem, hős vagyok? Hülyeség. Kopogjon be anyám a szomszédhoz....

Jócselekedet az ha több értéket adsz mint amennyibe neked kerül.

Mert ettől az összérték (ami neked van és ami a segített embernek) az növekszik!

De ne számokban gondolkozz. Akkor azt adakozásnak hívják...

2012. jan. 30. 09:37
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszi. :)
2012. febr. 6. 09:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!