Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent az, hogy "üdvkérdés"?

Mit jelent az, hogy "üdvkérdés"?

Figyelt kérdés

Sokan hivatkoznak rá, de nem értem, hogy honnan van ez a gondolat? Azt mondják a különböző vallások tagjai, hogy "az a fontos, hogy az üdvkérdésekben megegyezzünk".

De mik azok és a Biblia hol mondja ezt?

2012. jan. 30. 10:44
1 2 3
 1/21 yuda ***** válasza:
100%

Üdvkérdés azt jelenti, hogy az üdvösséget múlik rajta. nem mindegy, hogy az ember hol tölti el az örökkévalóságot.

Ezek a sarkalatos kérdések pl, a bálványimádás.

Aki bálványimádó, nem kerülhet be Isten országába. Szobrok, festmények, más egyéb előtt hajlongók, azokhoz imádkozók, tárgyak tisztelői, akik felcserélik az élő Istennel. . .

Szintén sarkalatos kérdés, ha valaki nem hiszi, hogy Jézus a megváltó, ő a testben megjelent krisztus aki feltámadt a halálból.

Szintén fontos kérdés, Jézus mondta Nikodémusnak, hogy aki nem születik újjá víztől és szentlélektől, nem mehet be Isten országába.Ez kizárólag bibliai alapon lehet értelmezni, nem különböző vallások torzításán, szokásain, mert nem hiszem Isten el fogja fogadni, ha valaki majd erre hivatkozik, hogy neki a pap mást tanított. Egyedüli mérce mindig maga a biblia. Ha ütközik valami, akkor inkább a bibliának hinni, mint a papnak.

vagy itt van pl. a Zsid.12.14.

Kövessétek mindenki irányában a békességet és a szentséget, amely nélkül senki sem látja meg az Urat:

-már ha valakinek jelent valamit, hogy szentség, és nem az oltáriszentség szavakban merül ki a tudása :D

vagy itt egy remek öszefoglalás az 1 kor.6.9-től

Avagy nem tudjátok-é, hogy igazságtalanok nem örökölhetik Istennek országát? Ne tévelyegjetek; se paráznák, se bálványimádók, se házasságtörők, se pulyák, se férfiszeplősítők,

10

Se lopók, se telhetetlenek, se részegesek, se szidalmazók, se ragadozók nem örökölhetik Isten országát.

Ha valakinek túl szigorú, vagy túl szűknek tűnik az ösvény, ezt is jó előre megmondta az Úr:Máté 7.14

Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt.

Sokan persze erre csak legyintenek, komolytalannak tartják, de ez legyen az ő dolguk.

..és a legfontosabbat ne felejtsem el, ami mindennek a kiinduló pontja: Meg kell térnie az embernek,tudatos döntést kell hoznia, meg kell bánnia a bűneit és Istennel kibékülni, vele járnia, különben el sem kezdődik az üdvösség útja.

Korrigálni nem késő, míg él az ember.

2012. jan. 30. 11:17
 2/21 A kérdező kommentje:

Kedves első válaszoló! Ez egy okos összefoglalás, de ha én egyet is értek ezzel, elég jelentős tömeget rekeszt ki ez a meghatározás, akik másként gondolják. Ezért pontosítva azt kérdezném, hogy van-e olyan "üdvkérdés-lista" az egyházak közös megegyezésében, mely tartalmazza a szükséges minimumot az üdvözüléshez - és amiben mind megegyeznek? Mert valami ilyesmire hivatkozhatnak az egyszerű hívők, mikor arról beszélnek, amit fent írtam, vagyis mindegy, hogy melyik egyházba tartoznak, hiszen a lényeg az üdvkérdésekben van. Vagy nincs ilyen pontos lista? Nem lehet, hogy valójában csak szeretnék, hogy legyen ilyen egyértelmű meghatározása a bibliai irányelveknek, de igazából nagyon is megosztott, még az alapkérdésekben is sokszor a keresztény világ?

Hiszen még a legnagyobb egyházak között is igen jelentős eltérések vannak, szerintem még üdvkérdésekben is.

2012. jan. 30. 12:08
 3/21 Tyler913 ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Üdvkérdés az,ami "hitminimum",tehát az a fajta minimális konszenzus,ami szükséges ahhoz,hogy különböző emberek egyazon vallás követőinek nevezhessék magukat.Tehát vannak olyan kérdések,problémák,amelyekben megengedett a szabad vélemény,de vannak olyan alapvető kérdések,amelyekben nem.Én például eléggé liberális vagyok,mégis úgy gondolom,hogy az egyistenhit,illetve a Szentháromságban való hit ilyen üdvkérdés.

Egy példával illusztrálva: két keresztyén vitatkozhat azon,hogy pl. hogy nézett ki Jézus,vagy hogy van-e evolúció vagy sem,de ha az egyik pl. tagadja Isten létét,az nem keresztyén.Ezért ez utóbbi ún. "üdvkérdés".

2012. jan. 30. 14:21
 4/21 anonim ***** válasza:

Az üdvösség egy katonai szóból van eredeztetve, azt jelenti kimentés egy idegen hatalom alól. Pl. Isten a népét üdvözítette Egyiptomból, kinyújtott karral, nagy hatalommal.

A fizikai szabadulásnál, ami ideiglenes sokkal fontosabb halálból az életre való szabadulás. Jézus Krisztus az üdvözítő, a szabadító, de nem fizikai fogságból, hanem a vétek fogságából, ami minden ember alaptulajdonsága, hogy hajlamosabb vétkezni, mint nem és így jogosan érni Isten büntetése.

Magától, a saját erejéből senki nem tud kimenekülni (üdvözülni) a bűnből és annak következményéből a halálból, ha Isten ki nem menti, azaz nem üdvözíti az ő Fia által. Tehát az üdvösségi kérdés azt jelenit, hogy Isten kiket ment ki és azt hogyan teszi meg. Ennek útja a hit, mégpedig az Ő fiában, ugyanis mindenkinek aki Jézusban bízik, hisz, Isten hatalmat ad, hogy fia legyen, és úgy járjon, ahogy Ő járt. Isten az ő fiát adta, hogy aki hisz el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Isten Fiának halála elégséges váltság arra, hogy az ember Isten előtt megigazult legyen, és Istennel megbékéljen.

2012. jan. 30. 15:20
 5/21 anonim ***** válasza:
48%

Szia!

Az "üdvkérdés" egy emberi találmány, a Biblia nem tesz különbséget az Isten kegyelme és az ember üdvösségének feltétele között.

Úgy gondolom, hogy óriási vakmerőség bárki részéről más emberek üdvösségének a kérdését feszegetni. Nem arra gondolok, hogy ne tegyünk meg mindent azért, hogy másokat segítsünk az üdvösségre, hanem arra, hogy mi mutassuk ki a Bibliából, hog más embereknek mit kell tennie azért, hogy az Isten üdvözítse!

Soha nem lesz olyan itt ebben a földi történelemben, hogy a bűnöktől bukdácsoló emeberek mindenben egyetértsenek a Biblia vonatozásában. Én azt gondolom, ha valaki megérti, hogy "most csak tükör által homályosan látunk", akkor nem lesz többé "üdvkérdés", hanem szeretettel tudja elfogadni a másik embert úgy ahogyan van.

Üdv. Péter

2012. jan. 31. 13:08
 6/21 anonim ***** válasza:

Nem gondoltam volna, hogy egyszer Péterrel ne értsek egyet. Az üdv kérdés fontos dolog. Ez alapján döntöm el, ki testvérem az Úrban és ki nem az. Pétert annak tartom. A Hit gyülekezet tagságának nagy része is az. A református egyháznak is sok tagja testvérem, és még a katolikus egyházból is számtalan testvérem van. De Jehova tanúi nem azok. Nem arról van szó, hogy őket mint embereket nem szeretem, de az ő tanaik az üdvösséggel kapcsolatban már nem állnak meg az én Bibliai mércémen. Egészen mást tanít az Isten előtt való megigazulásról a buddhizmus, az iszlám, és a keresztyénség. A vallások többsége az önmegváltást hirdeti, hogy az embernek kell cselekednie valamit, hogy az istenség kegyét megnyerje. A Biblia tanítása abban is egyedül álló, hogy az Isten váltja meg az embert a bűneiből. Az emberre csak annyi van bízva, hogy ezt a váltságot elfogadja, vagy elutasítja.

A Jézusba vetett hit reményt ad.

2012. jan. 31. 14:02
 7/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat. Mivel látom, hogy mennyire megossza a válaszolókat ez az egyszerű kérdés, volna egy logikus javaslatom: nem az tenne pontot az ilyen jellegű vita végére, ha legalább feltételeznénk, hogy a bibliának egyfajta mondanivalója van a főbb igazságokat tekintve és azt ki lehet deríteni, meg lehet találni? Ugyan miért íratta volna le Isten a Bibliát, ha nem azért, hogy egyértelmű legyen annak, aki alaposan és őszintén kutatja?

Ha nem azért, hogy egységet teremtsen ebben a darabokra szakadt, istentelen világban? Ha a Biblia igazsága sem képes erre, sőt azt valljuk, hogy így megosztottan voltaképpen nagyon is jól van (mivel hittestvéreinknek nevezzük a velünk ellentétes véleményen lévőt egy másik csoportban), akkor hol is van a Biblia egységesítő képessége? Ugye nem bántok meg vele senkit, de amit mi kereszténységnek nevezünk, az gyakran egymásnak szembeforduló, megosztott csoportok zűrzavara. Ugye nem ezt bízta ránk Jézus?

Az rendben van Péter, hogy ebben a világban nem fog mindenki egyet érteni a Biblia alapigazságaiban, de azok attól még vannak és nem annyi félék, ahányféleképpen vallják azt.

Valahol olvastam, hogy nincs tökéletes egyház. Biztos, hogy nincs, de az nem volt akkor sem, mikor Jézus megalapította azt az elején. Én pedig még sehol sem olvastam, hogy e tökéletlenség (vagy a homályos látás) miatt az volt a cél, hogy szakadjanak szét különböző felekezetekre. Hanem inkább azt olvastam - javítsatok ki, ha tévednék -, hogy mindenki, aki Krisztust akarta követni, ebbe az egy csoportba keresztelkedett át.

Mi kell ahhoz, hogy valaki azt vallja pl. adventistaként, hogy sok katolikus vagy református hitű "hittársa" is üdvözülni fog - jó, ezt nem tudhatják, de meglesz a lehetősége ezen egyházak hitelvei és cselekedetei szerint is? Mi alapján hiszi valaki ezt? A Bibliából?

Nekem nagyon faramuci ez az értékítélet, mert míg tudom, hogy az említett egyházak tagja a hitelveik és az ehhez tartozó cselekedeteik alapján (amennyiben ragaszkodnak hozzájuk), ha akarnának sem tudnának a bibliai mérce szerinti jó gyümölcsöket teremni (tán elég bizonyíték a közelmúlt és az évszázadok történelme), addig az említett ilyen közösség, a Jehova tanúi békében élnek egymással és mindenkivel. Mégis a tanúkat ítélitek el, míg testvéreknek nevezitek azokat, akik..., na mindegy.

Hogy van ez akkor?

2012. febr. 2. 23:03
 8/21 anonim ***** válasza:

Van egy katolikus testvérnő, akit nagyon szeretek. Férjével együtt megtértek Biatorbágyon, (magyar belmisszió alapítvány) és évtizedek óta vissza járnak szolgálni. De a katolikus egyházat, és a gyülekezetüket nem hagyták el. Egyszer azt mondta: Nagyon jó ember a papunk, jól is beszél, kár hogy még nincs megtérve. De imádkozik érte, és szolgál a gyülekezetében. Ő miért ne lenne a testvérem? Jehova tanúi már más eset. Mint emberek, velük sincs bajom, de ők nem testvéreim. Időről időre becsengetnek hozzám. Tudod én az a fajta vagyok, aki szeret egyből a lényegre térni. Mondom nekik: abban hogy van Isten, egyet értünk. Abban, hogy Isten a Bibliában jelentette ki magát egyet értünk. Beszéljünk Jézusról! És nem tudunk egyet érteni, ergo, nem ugyan abban az Istenben hiszünk. Nem vagyunk testvérek!

A Jézusba vetet hit reményt ad.

2012. febr. 3. 12:20
 9/21 anonim ***** válasza:

Bocsi, kérdező, hogy nem a számtalan kérdésedre válaszolok.

Inkább két infó, amit nem biztos, hogy tudsz:

I. Jehova Tanúinál is volt már nem is egy megosztottság, méghozzá olyan mértékűek, hogy több nagyobb csoport ki is vált a felekezetből. Valahol természetes, hogy mindegyik csoport a saját szemszögéből nézi a dolgokat, és úgy gondolja, ők a "jófiúk".

Tessék, egy - valószínűleg nem teljes - lista a kivált csoportokról:

1. Dawn Bible Students Association – Norman Woodworth 1928-ban a Watch Tower új politikájával nem értett egyet és az általa vezetett rádióműsorral a központosítást elutasító csoportot kezdte támogatni; létrehozta társaságát, hogy újra kiadassa a Russell: Studies in the Scriptures sorozatot.

2. Pastoral Bible Institute – 1918-ban Joseph Franklin Rutherford elnökségével egyet nem értve külön összejöveteleket tartottak, és együttműködnek más bibliakutatókkal – köztük a Dawn Bible Students Associationnel.

3. Layman's Home Missionary Movement – Paul S. L. Johnson 1919-ben alapította, itt is egyházszakadás következett be, de még ma is aktívak; gyakran összetévesztik őket Jehova Tanúival.

4. Free Bible Students és a New Covenant Bible Students – 1910-ben vált ki a kis csoport E. C. Hennings - az ausztrál fiókhivatal igazgatója - vezetésével, amikor a Watch Tower vezetője új doktrinákat hirdetett, pl. kijelentette, hogy az igaz keresztények nem tartoznak az új szövetség hatálya alá.

5. Angel of Jehovah Bible and Tract Society(Philanthropic Assembly of the Friends of Man vagy The Church of the Kingdom of God, Philanthropic Assembly néven is ismert) – Alexander F.L. Freytag a Russell Watch Towerének svájci fiókhivatalának vezetője 1917-ben alakította.

6. Goshen Fellowship – az angliai Jesse Hemery Russell kijelölt örököse alakította, akit Nathan Homer Knorr kiközösített.

7. Christian Truth Institute – az angliai Frederick Lardent alakította, kiadta a Gleanings for Truth Seekers-t, de mára eltűnt.

8. Berean Bible Institute – ausztráliai csoport 1917-től saját újságokat és kiadványokat készített, 1918-ban kivált a Watch Tower Társaságtól. Együttműködtek a New Covenant társaságaival.

9. Az Igazhitű Jehova Tanúi csoport kb. 20.000 fős taglétszámmal, a legtöbben Romániában tartoznak ehhez a közösséghez.

(Forrás: Wikipédia)

II.: A gyakran hangoztatott szlogenetek, miszerint "Jehova Tanúi békében élnek egymással", bizonyos szempontból igaz, de egy másik szempontból meg nem. Ezt azért merem ilyen bátran állítani, mert az utóbbi hetekben rengeteg irodalmat olvastam a JT-kkel kapcsolatban, és bizony sok írás arról (is) szólt, hogy az egyes JT-közösségeken belül milyen személyes ellentétek, hierarchia-harcok és egyéb problémák vannak (pl. besúgás a véneknek egy-egy bűn esetében a bibliai eljárási mód követése, azaz a személyes megintés helyett; törvényeskedő és szellemileg leuraló eljárások; szexuális visszaélések, köztük pedofil ügyek, stb.).

Tehát ezek figyelembe vételével nem gondolnám, hogy minden olyan szép és jó...

Üdv. :)

2012. febr. 3. 19:17
 10/21 A kérdező kommentje:

Volt egy olyan kérdésem, hogy (hit)testvérnek mi alapján tartja valaki egy másik csoport, eltérő nézetű személyét? Hányféle igazság létezik? Van erre bibliai válasz?

Én nem tudnám elképzelni, hogy egy olyan egyház tagja legyek (inkább legyek valláson kívüli), mely megtagadva az alapeszméit, testvérgyilkos háborúkat támogat.

Sokunk közvetlen hozzátartozói vesztek el egy olyan mocskos és erkölcstelen háborúban, amelyet "keresztények" vívtak egymással. Ezek tényleg keresztények voltak?

Ezzel szemben volt EGY olyan vallásos csoport, mely tagjai nem vettek részt ebben. Ha jól emlékszem kedves Berta Wooster, pont te írtad ezt valahol a tanúkról. Én láttam videóikat és ezt nem csak ők állítják, hanem független történészek is. Ők ma is ugyanebben a szellemben élnek. Az sem újdonság, hogy mindenféle lealacsonyító váddal dobálják őket, ezt tették sokan a háborúk előtt és után is. Mégis az ő viselkedésük volt a leginkább Krisztusi. Sokan kiváltak közülük, na és? Az első századokban is ez történt, de ettől még az igazság egy maradt, nem lett az igazság szétszórva mindenféle szektás csoportban, úgymond "mindenki üdvére".

Az, hogy a kiválók, ha csoportba tömörültek, meddig lesznek a színen, majd eldől. Ha emberektől vannak, úgy is elbuknak. Ez persze igaz a tanúkra és mindenki másra is.

"Valahol természetes, hogy mindegyik csoport a saját szemszögéből nézi a dolgokat"

Persze, de az nem természetes, hogy ennyiféle igazság legyen. Abból akkor is csak egy van.

Félre ne értsetek, én csak szembeállítottam a két jellemző oldalt egymással. Ezért tűnik nekem hihetetlennek, hogy sokaknak azok a "hittestvéreik", akik hisznek egy bizonyos tanban (mint gondolom Jézus Istenségében), de közben olyan megosztott vallási szervezetek tagjai, akiket bármikor egymás torkának lehet ugrasztani valamely nemzet oldalán vagy izmus érdekében.

És azoktól idegenkednek, akik pedig testvéri szeretetben képesek élni és nem tapad vér a kezeikhez, ahogy az Jézus meghagyta.

2012. febr. 3. 22:18
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!