Mért tekintenek az emberek jóságos vallásként a kereszténységre?
Arra gondolok főleg hogy évszázadokig a papok állatként tekintettek a népre. Nem tetszett valaki kikiáltották hogy istenkáromló eretnek és vízbe fojtották, megégették,stb az embereket. Nem is tudnám mihez hasonlítani a kegyetlenségeket amiket műveltek. Kiherélték a gyerekeket hogy szépen szóljon a szoprán a misén.
annyi példa van hogy 4-5 hétig írhatnám
Nem győztél meg és nem is fogsz, ez a Biblia fordítgatás is tipikusan a jó kis neoprotestáns fegyver. Aztán te mégis honnan veszed, hogy te jobb vagy, mint az elmúlt 2000 év egyházatyái akik "összeállították" és magyarázták a Bibliát. Az meg, hogy "katolikus neveltetést kaptam" , "hívő katolikus vagyok" , "katolikusok a testvéreim" , de utálod az Egyházat, ne haragudj már... de annyira gyenge duma, kit akarsz meggyőzni ezzel?
Kedves Katolikus testvérem:
"Nem győztél meg és nem is fogsz,"
Nem célom meggyőzni téged, viszont mivel elméletileg még vallásszabadság van jogom van hozzá, hogy kinyilvánítsam a véleményem, kultúráltan, amennyiben nem sértek vele senkit.
"ez a Biblia fordítgatás is tipikusan a jó kis neoprotestáns fegyver"
A Biblia valóban fegyver a hívő emberek kezében erről maga a Szentírás is tanúságot tesz. (lásd Ef 6,17) A fordítgatással kapcsolatban pedig annyit, hogy ilyen szempontból maga a Bibliai szövegkörnyezet az ellenség mivel, az, hogy a "petra" kősziklát, vagy sziklás talajt jelent, a "petrosz" kis követ talán nem az én hibám.
"Aztán te mégis honnan veszed, hogy te jobb vagy, mint az elmúlt 2000 év egyházatyái akik "összeállították" és magyarázták a Bibliát."
Én egyáltalán nem tartom magam jónak más embernél meg még jobban nem tartom magam jónak. A kritikám a Katolikus Egyház tanítását és viselkedését illeti, ahogyan visszaélnek Krisztus nevével. A Katolikus embereket nem bántom sőt tisztelem őket, mivel a Biblia szerint mindenkit tisztelni kell (1Pt 2,17) Ugyanakkor azt is kimondja az írás hogy "De ha szinte mi, avagy mennyből való angyal hirdetne is néktek valamit azon kívül, a mit néktek hirdettünk, legyen átok." (Gal 1,8) A szeplőtelen fogantatás pedig nem Bibliai tanítás, ilyen értelemben nem én ítélem el, hanem Pál apostol.
"Az meg, hogy "katolikus neveltetést kaptam" , "hívő katolikus vagyok" , "katolikusok a testvéreim" , de utálod az Egyházat, ne haragudj már... de annyira gyenge duma, kit akarsz meggyőzni ezzel?"
A kettőnek semmi köze egymáshoz. A hamis tanítást és a Krisztus nevével való visszaélést, amit napjainkban is csinálnak a Katolikus vallási vezetők igen elítélem, Jézus Krisztis Egyháza ugyanis ne ártsa magát bele a politikai ügyekbe mivel Jézus megmondta: "Az én országom nem e világból való."(Ján 18,36)
A [link] című honlapot nem szükséges belinkelni mivel ismerem. Azon Katolikus hitű emberek, akik szembetalálják magukat egy olyan kritikával ami az Egyházukat illeti mindig ezt a honlapot mutatják meg, vagy erről másolnak, tehát az ezzel kapcsolatos dolgok nem újak.
Ellenben egy történelmi dokumentumból másolnék Neked egy rendeletet, amelyet az előreformációs mozgalmak ellen adtak ki:
"Meghagyjuk, hogy akik ezt a hitvallást követik a >Katolikus keresztények< nevet viselhetik, a többiek azonban, akiket eszteleneknek és őrülteknek ítélünk, az eretnek hitvallásuknak megfelelő gyalázatos nevet viseljék, a gyülekezeteik nem nevezhetik magukat ecclesiának, és egyelőre az isteni bosszúnak adjuk át őket, de amidőn isteni sugallatból erre utasítást kapunk, magunk is gondoskodunk megbüntetésükről" (Gratianus, Valentinianus és Theodosius császárok ediktuma, 380. febr. 27; idézi: Bozsik István.: Római történeti chrestomathia, Tankönyvkiadó, Budapest, 1963, 281. o.)
Bocsánatot kérek, ha esetleg megbántottalak valamivel a személyedben, de én egy ilyen vallást nem tudok követni. Tisztában vagyok vele, hogy vannak a Katolikus Egyházban hívő emberek, de én ehhez az Egyházhoz nem kívánok tartozni, és nem tudok róla összességében jót mondani. És megismétlem, hogy nem célom az, hogy elhagyd az Egyházadat.
Minden jót!
Szeplőtelen fogantatás? Hm. Ez olyan vitatéma, mint a Szentháromság, pápai primátus...stb, ami szó szerint nem szerepel, de utal rá.
A Biblia ráadásul sehol sem írja a "sola Scriptura" elvét, magyarul, hogy csak a Szentírás fogadható el. Akkor mi értelme lett volna Péterre bízni a mennyek kapuinak kulcsait, és felhatalmazást adni arra, hogy "legeltesd juhaimat"? A Biblia ráadásul nem is utalhat ilyenre, mert akkor mikor a próféták, apostolok "működtek" nem azért tették, hogy majd később egy könyvet összeállítsanak.
Az Egyházról és a bűnösökről nagyon szépen fogalmaznak az egyházatyák, mikor azt mondják, hogy az bűnösökből álló bűntelen. Péter háromszor megtagadta Jézust, mégis ő rá bízta juhait, és tévedhetetlenül tanított. Kell e ennél nagyobb bizonyíték az Egyház létjogosultságára?
13:50:
Értelmetlennek tartom azt, hogy hosszú oldalakat töltsünk meg a vitatkozásunkkal itt a fórumon. Ha valamilyen kérdésed van még mindig, akkor írd meg priviben, és ott személyesen válaszolok rá Neked, akár ezekre a kérdésekre is amit felvetettél legutóbb, ha még aktuális.
Elképesztően tájékozottak írtak választ.
Én - bevallom - nem tartozom közéjük. De talán volna egy másfajta válaszom a kérdezőnek.
A keresztény/keresztyén vallást a magam részéről Jézus vallásnak és szeretetvallásnak tekintem, és a jelek szerint nem egyedüliként. (mert akkor a fenti kérdés meg sem fogalmazódott volna.)
Jézus igen fontos tanításai: a szeresd felebarátodat, mint tenmagadat, - ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel - valamint: mit akar Jézus: világosságot, igazságot és szeretetet ebben a világban.
Ezeket Jézus minden egyes emberre érti, nemre, bőrszínre, vallásra való tekintet nélkül. Ez ám nem semmi!
(Van-e ehhez hasonló hitvallású vallás? Én nem tudok ilyet, de mint írtam, nem vagyok szakértője ennek a kérdésnek.)
A lényege ez. Szerintem. És ezt tartom a legfontosabbnak, legalapvetőbbnek. Hogy kik és mik hogyan tértek el ettől, az a lényegen nem változtat.
Ezért tekintenek az emberek "jóságos" vallásként a kereszténységre....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!