A katolikusok a búcsúkon kitől búcsúznak?
A búcsú menete általában gyónás, áldozás és imádkozás a pápa szándékára. Ezt összeköthetik más dolgokkal helyenként. Valóban, szeretik összekötni az adott templomok védőszentjének illetve a templom nevének ünnepével, illetve a templom felszentelésének ünnepével (nem mindig esik egybe), mert olyankor ünnepi mise van, és emiatt praktikus akkorra tenni.
Mi a jó ebben? A kegyelem gyakorlására lehetőség, jót "tehetünk", ha már van mód rá. Nem él vele mindenki.
Köszönöm a sok választ!
Azt hiszem, én afelé hajlok, hogy ez a búcsúcédulázás mai formája, csak épp nem pénzért. Tehát hogy arról szólhat a hitetek szerint, hogy a tisztítótűzből kijussanak páran a közbenjárásotok eredményeképp. Legalábbis egy kívülállónak (nekem) ez így csapódott le.
Én elolvasta a lexikont és ez van ott:
Elnyerője: bármely hívő nyerhet részleges v. teljes búcsút a MAGA SZÁMÁRA, v. fordíthatja könyörgésként az elhunytak javára
A búcsúcédulának az volt a lényege, hogy pénzért kiválthattad a bűneidet, csak ez ellenkezik a Bibliával, ennek a búcsúnak az a lényege, hogy imával - ha Isten akaratával is egyezik -, megkönnyítheted valakinek a szenvedését, aki már átjutott a túloldalra. Lehet, hogy kívülálló nem lát különbséget, de azért a két dolog nem ugyanaz.
Kedves utolsó, én úgy ismerem, ahogy leírtam, hogy nem magunkért van elsősorban, hanem másokért, nálunk a pap mindig el is mondja részletesen, papírra is lenyomtatják, én nem is nagyon látom értelmét, hogy magunkért legyen, hiszen magunkért ott van a gyónás, amit a teljes búcsúnak amúgy is az egyik feltétele, tehát ha ott feloldozást kaptunk (márpedig anélkül nem nyerhető teljes búcsú), minek kéne még így is? Ettől nem leszünk szentebbek. :-)
Akkor érdemes elolvasni az általad ajánlott lexikont. Így kezdődik:
A búcsú a bűnbánat szentségében (vagyis gyónásban) már föloldozást nyert bűnért járó, ideigtartó büntetés elengedése.
Így egyértelműen nem azonos a gyónással, tehát magunkért igenis van értelme elnyerni. És természetesen az elhunytakért is. Csak más élőért nem lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!