Katolikusok, ha rajtatok múlna, kitolnátok a bérmálkozás időpontját?
Én, mondhatni szerencsére, nem vallásos családba születtem,így 14évesen kereszteltek meg, 18 évesen elsőáldoztam és bérmálkozni pedig 20 évesen fogok:)
Szerintem van,hogy elég idős/érett már egy 14 éves ember, de van, hogy még nem. De azt én is ellenzem, hogy kényszerből bérmálkozzon valaki. Ennek saját döntésnek, elköteleződésnek kell lennie.
Ha azt vesszuk, hogy hivatalosan az egyhazon belul 7 eves kortol nagykoru vagy, nem is olyan fura a 13-14 ev. :D Ettol fuggetlenul en is ugy gondolom, hogy hagyni kell a fiataloknak idot arra, hogy eldonthessek, mit akarnak. Ezt persze lehet kiskamasz korban is, de midenkeppen kell az alapos felkeszites, ami nem csak abbol all, hogy megtanitjuk a gyereknek a Hiszekegyet, hanem igenis valodi es kulonleges oktatasban kell reszesiteni a bermalkozasra keszuloket, kortol fuggetlenul.
Fontos szentseg, tudnia kell, mit fogad el, es nem minden gyerek kepes erre ebben a korban!
Én 13 évesen voltam bérmálkozó, de további 15 év kellett, hogy valóban hitbéli felnőttnek érezzem magam. Arról nem is szólva, hogy rengeteg olyan fiatalt ismertem, akik kényszerből vették fel a bérmálás szentségét, sőt, az egyik korábbi papunk le is fújta miattuk a bérmálást. Akik viszont korábban bérmálkoztak, azoknak pedig 90%a annyiban tartja a hitét, hogy megjelenik az éjféli misén, meg esetleg a nagyszombati szertartáson. És ezek közül sokan huszonévesen bérmálkoztak, majd utána többé feléje sem néztek a templomnak. Emiatt mondanám azt, hogy nem függvénye az életkornak.
Ami azt illeti, én másban látom a probléma gyökerét: 1. A felkészítésben, 2. A felkészültség ellenőrzésében.
1. Amíg a felkészülés alapja a katekizmus ismerete, és az ellenőrzés is erre korlátozódik, addig minden marad is a régiben.
Egy saját tapasztalt: a bérmálásra készülve sok mindenen elgondolkoztam. És emiatt felnőttebb lettem. Tehát a felkészülés a felnőttéválásra felnőttebbé tett! És ha akkor nem lettem volna bérmálkozó, talán sosem válhattam volna felnőtté a hitben!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!