A tudomány és a vallás ellentmond-e egymásnak? Pl. Evolúció kontra teremtés? Úgy néz ki, hogy Darwinnak van igaza?
Előttem is írták, de tényleg azért nem egyszerű erre a válasz, mert a kérdező kicsit pontatlanul tette fel a kérdéseit. Ezen próbálok meg segíteni. :)
1. A "tudomány" nem egyenlő az evolúciós elmélettel. A tudomány, amikor megfelelően működik, akkor sosem mondhat ki abszolút igazságokat, hanem az egymással versengő elméletek közül azt fogadja el, amelyik az adott korszakban elérhető tudásunk szerint a leginkább elfogadható. Pont azért nem mondhat ki abszolút igazságot, mivel egy elmélet tudományosságának fő kritériuma a falszifikálhatóság, vagyis, hogy tudományos érvekkel cáfolható legyen. (Ld.: Karl Popper.)
Általánosságban is igaz a világ keletkezésére vonatkozó minden elméletre, hogy nem falszifikálhatóak, mivel szinte biztos, hogy a világ keletkezését sem megfigyelni, sem reprodukálni nem tudjuk.
2. Az evolúciós elmélet (amelyet empirikus bizonyítékokkal még senki nem cáfolt meg) nem egyenlő a világ keletkezésére vonatkozó pl. ősrobbanásos elmélettel, vagy az élet keletkezésére vonatkozó különféle feltételezésekkel, amelyeket empirikus bizonyítékokkal még senki nem támasztott alá.
A darwini evolúciós elméletnek önmagában egyáltalán nincs köze a világ, és ami még fontosabb: az élet keletkezéséhez: sem az okához, sem a módjához. Darwin a törzsfejlődést, vagyis ahogy ő hívta: "a fajok eredetét" kívánta leírni a szerint a tudás szerint, amit olvasott és amit empirikus (tapasztalati) úton összegyűjtött. Sem az ősrobbanást, sem az őslevest nem Darwin találta ki, és egyik sem képezi szerves részét az evolúciós elméletnek, csupán valamiféle "továbbgondolásai" annak. Az evolúciós elmélet logikájához ezek illeszkednek a legjobban, ezért az evolúciós elméletet többségükben elfogadó tudományos kutatók a világ és az élet keletkezésére ezeket fogadják el általában.
3. Melyik vallásról beszélünk? Vannak vallások, amelyekkel összeegyeztethető az evolúciós elmélet, és vannak, amelyekkel egyáltalán nem. Vannak ugyanis olyan vallások, amelyek tulajdonképpen egyáltalán nem kívánnak magyarázatot adni a világ keletkezésére, az élet kialakulására, ezért jól megférnek az evolúcióval.
A kereszténység már bonyolultabb ügy. Nem szeretném külön taglalni, hogy miért van a kereszténységnek annyi irányzata, és miért létezik egyszerre annyiféle keresztény értelmezés, mikor elvileg a(z eredeti) kereszténységnek csak egy szent könyve van, a Biblia.
Hogy tovább tudjunk lépni, tisztázni kell a Biblia szerepét, ami megint csak nem egyforma minden keresztény irányzatban (a katolikusok pl. sok más iratot is szentnek s ennélfogva támadhatatlannak tartanak, melyek közül némelyik ellentmondásban van a Bibliával, sőt a bibliai kánonjuk is eltér az eredetitől).
Mivel a kérdező konkrétan a teremtésre kérdezett rá, most azokra korlátozzuk a vizsgálatot, akik a Bibliát egészében Isten Szavának, vagyis igaznak tartják. Őket "bibliai hívőknek" vagy a némileg pejoratív tartalmú, ezért általam került "fundamentalistáknak" nevezhetjük.
4. A tudomány és a bibliai hit viszonya.
Ez már egy érdekes kérdés. A helyzet az, hogy aki a Bibliát Isten Szavának fogadja el (Jézusnak és a korai keresztény egyháznak ez az álláspontja), annak a számára minden "tudomány" ál/hamis tudomány, amely a Bibliával ellentétes dolgokat állít. A Szentírásban leírt nézet szerint ugyanis minden értelem, tudás, bölcsesség forrása Isten, ezért egy olyan elmélet, amely Isten Igéjével ellentétes, az a bölcsességgel is ellentétes, vagyis Isten szemében közönséges bolondság és hazugság. Lásd erről a következőket:
"Nincs bölcsesség, és nincs értelem, és nincs tanács az Úr ellen." (Péld 21:30)
"A bölcsességnek kezdete az Úrnak félelme; és a Szentnek ismerete az eszesség." (Péld 9:10)
Továbbá a Biblia világosan megkülönbözteti a "felülről jövő" és a földi (=ördögi) bölcsességet (ld. pl.: Jakab 3:15). Pál szerint: "Senki se csalja meg magát. Ha valaki azt hiszi, hogy bölcs ti köztetek e világon, bolond legyen, hogy bölcscsé lehessen. Mert e világ bölcsessége bolondság az Isten előtt. Mert meg van írva: Megfogja a bölcseket az ő csalárdságukban. És ismét: Ismeri az Úr a bölcsek gondolatait, hogy hiábavalók." (1Kor 3:18-20.)
Tehát a Biblia szerint egyáltalán nem újdonság, hogy a "világ bölcsessége" ellentétben áll az Isten bölcsességével (Isten Igéjével), hanem ez a normális. Tehát egy kicsit továbbgondolva a dolgot, nem akkor kell egy hívőnek aggódnia, ha a tudomány hivatalos álláspontja ellentmond az Igének, hanem akkor, ha ő hívőként egy állásponton van a világi tudósokkal! :)
Persze ezt nem úgy kell érteni, hogy a "világi" tudomány mint olyan önmagában rossz dolog, és csak hazugságokat állít. Természetesen egy magát komolyan vevő hívő nem mond ilyet. A bibliai nézet alapján inkább azt lehetne mondani a jelenlegi világi tudományról (amit tehát a hétköznapi beszédben "a" tudománynak hívunk), hogy valódi tudományos felfedezéseknek és az ördög mesterséges manipulációinak, a tudományba becsempészett hazugságainak, bibliai kifejezéssel "démonok tanításainak" (1Tim. 4:1) a keveréke.
A valódi tudománynak azonban a Biblia szerint Isten a birtokosa, aki csakúgy, mint a világ és az élet minden más területét, a tudományt is meg fogja tisztítani a "polyvától", amikor lezárja a jelenlegi, korántsem tökéletes világkorszakot.
Csak így, miután megértjük, hogy mit jelent a "tudomány" a Biblia szerint, érthetjük meg a tudomány és a bibliai hit viszonyát. A Biblia talaján álló hívő szerint tehát a tudomány és a hit egyáltalán nincs ellentétben egymással, hanem az Ige a tudomány, és "a" tudomány a (hamis) vallás.
Ez persze így ebben a formában baromi radikálisan hangzik :), de teljesen egyértelmű, hogy ez a bibliai tanítás lényege. Mert abban a pillanatban, hogy egy hívő elfogadja, hogy az Igét vagy legalábbis bizonyos részeit lehet relativizálni, megkérdőjelezni, önmagával ellentétes kontextusba helyezni, rögtön összeomlik az egész hite, hiszen akkor honnan is tudhatnánk, hogy mikor értett Isten "egy nap" alatt valójában 100 millió évet, mikor értette a "saját képére és hasonlatosságára teremtette az embert" alatt azt, hogy egy majomnak rendkívüli értelmi képességeket adott, mikor értette az "örök életet adok nektek" alatt csupán azt, hogy 70 helyett kicsit tovább, 1000 évig fogunk élni?!
5. Az evolúció és a teremtés viszonya:
Egy hívőnek fontos tisztában lennie azzal, hogy az evolúciós elmélet alapját Darwinnál olyan tudományos felfedezések adták, melyek empirikusan igazolhatóak voltak, így például a mutáció, a természetes kiválasztódás stb. Ezeket szükségtelen lenne kétségbe vonni, mert nem állnak ellentétben a Bibliával, hiszen az azt jelentené, hogy a Biblia ellentétben áll a gyakorlati tapasztalattal.
Bizonyos részei viszont nem hozhatók összhangba a bibliai hittel, csak a Biblia állításainak kiforgatása, eredeti értelmének meghamisítása árán. Ez alatt elsődlegesen a fajok kialakulásának, fejlődésének evolúciós magyarázatát értem, hiszen ez kibékíthetetlen ellentétben áll az Isten Igéjében leírt hatnapos teremtéssel (mind a módjával, mind az időtartamával). A Biblia nagyon világosan nem tesz említést arról, hogy az evolúció lett volna Isten módszere a teremtésre. Önmagában az, hogy valami nincs említve a Bibliában, még nem zárja ki, hogy Istentől legyen, viszont maga a teremtés kifejezése és legfőképpen az ember teremtésének leírása kizárja.
Az, hogy az élet "magját" elhintette volna Isten az őslevesben, majd évmilliárdokon keresztül kísérletezett volna az egyre fejlettebb élőlényekkel, teljesen mást jelent, mint ami a teremtés könyvében a napnál világosabban le van írva. És sokan tévednek abban a tekintetben, hogy csak a teremtés könyvében leírt hatnapos időtartam mond ellent ennek. (Bár szerintem, mint már említettem, eleve nagyon problémás a hatnapos teremtés napjainak tényleges időtartamát firtatnia egy hívőnek.) Akik így gondolják, azok nem értik, mit jelent a Bibliában a "teremt" kifejezés. Hogy ne nekem kelljen magyarázni, elég segítségül hívni Pál apostolt, akinél pontosabban aligha tudnánk meghatározni a teremtést: "(...) az előtt az Isten előtt, akiben hitt, aki a holtakat megeleveníti, és azokat, amelyek nincsenek, előszólítja mint meglevőket." (Róm. 4:17b)
Isten tehát kizárólag a Szavával teremt, mert a teremtés képessége azt jelenti, hogy a semmiből *készen* elő tud szólítani olyan dolgokat, amik nincsenek. Ahogy a 33. Zsoltár mondja (9. vs.): "Mert ő szólt és meglett, ő parancsolt és előállott."
Ha figyelmesen olvassuk Mózes 1. könyvének 1. fejezetét, teljesen egyértelmű, hogy a teremtésnek pont így kellett lezajlania: "11 Azután monda Isten: Hajtson a föld gyenge füvet, maghozó füvet, gyümölcsfát, amely gyümölcsöt hozzon az ő neme szerint, amelyben legyen néki magva e földön. És úgy lőn.
12 Hajta tehát a föld gyenge füvet, maghozó füvet az ő neme szerint, és gyümölcstermő fát, amelynek gyümölcsében mag van az ő neme szerint. És látá Isten, hogy jó.
13 És lőn este és lőn reggel, harmadik nap."
Így tehát, összefoglalóan, az evolúciós elméletnek tulajdonképpen a lényegi részét képező törzsfejlődés, a fejletlenebb fajok egyre fejlettebbé mutálódása és végül az ember "megjelenése" nem egyeztethető össze a bibliai hittel.
Továbbá az élet "keletkezésére" vonatkozó semmilyen elmélet nem hozható összhangba a Bibliával, mivel a Biblia szerint az élet sohasem *keletkezett*, hanem öröktől fogva volt: az élet maga Isten, aki a teremtés útján sok más létezővel is megosztotta az életet - ennél fogva minden élet Isten ajándéka és tulajdona.
S hogy tovább már ne kalandozzak el a témától (bár még lehetne mit hozzáfűzni, pl. az ősrobbanásról...), még válaszolnék az utolsó kérdésre: úgy néz ki, hogy Darwinnak van igaza?
Szerintem erre csak egy jó válasz létezik: mindenki annak hisz, akinek akar.
Én már az iskolában is hívő gyerekként ültem. Történelemből és irodalomból megtanultuk, hogy mit mond a Biblia a világ és az élet keletkezéséről, biológia órán meg megtanultuk, hogy mit mondanak a tudósok erről. Na jó, persze irodalomból mint irodalmi művet tanulmányoztuk a Bibliát, biológia órán meg mint a tudomány álláspontját tanultuk meg az evolúciót, az ősrobbanást, a törzsfejlődést stb. Megtanultam, levizsgáztam belőle, de nem hittem el, hogy ez az igazság. A többiek meg elhitték. Ettől még becsülhetem az egyébként evolucionista tudomány sok más eredményét, élvezhetem a szenzációs tudományos felfedezéseket, sőt képes vagyok megérteni a tudományos eredményeket, sőt akár az evolucionista tudósokkal tökjól eldumálni ezekről a dolgokról.
Végső soron nekem kell eldöntenem, hogy kinek hiszek.
Eddig sosem bántam meg, hogy Istennek hittem, és továbbra is úgy gondolom, hogy nem is fogom megbánni.
És mindig csak mosolygok, amikor megkérdezik, hogy mit szólok ahhoz, hogy a tudományos tények szerint Darwinnak van igaza. Mert ha ez így van, és tényleg Darwinnak van igaza, akkor mi, akik abban hiszünk, hogy Jézus Krisztusban örök életünk van, bolondok vagyunk. Ez pedig - paradox módon - azt jelenti, hogy a Biblia igaz. :) Így tehát akármi is a helyzet, mindenképp Istennek van igaza. :)))
1Kor 1:18 Mert a keresztről való beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek; de nekünk, kik megtartatunk, Istennek ereje.
1Kor 1:19 Mert meg van írva: Elvesztem a bölcseknek bölcsességét és az értelmeseknek értelmét elvetem.
1Kor 1:20 Hol a bölcs? hol az írástudó? hol e világnak vitázója? Nemde nem bolondsággá tette-é Isten e világnak bölcsességét?
1Kor 1:21 Mert minekutána az Isten bölcsességében nem ismerte meg a világ a bölcsesség által az Istent, tetszék az Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által tartsa meg a hívőket.
Szia!
Az evolúció ellenkezik az Istenbe vetett hittel, amenyiben a Biblia Istenébe vetett hitről beszélünk. A teljes Biblia határozott állítja az Isteni Teremtést, Jézus Krisztus úgy hivatkozik Ádámra és Évára, mint valós személyekre.
Sátán célja az, hogy elhitesse a Teremtés csak egy mese, mítosz, a Biblia első tíz fejezete pedig csak példatörténet, mese aminek csak a tanulsága a lényeg.
A Biblia pontosan beszámol a Teremtésről, és arra hivatkozik véges-végig, Isten mint Teremtő és Alkotó jelenik meg, ezzel alkotva jogot az emberre, mint szeretett gyermekére. Elég csak a tízparncsolatra gondolni, amely emléket állít a Teremtésnek:
2Móz 20,11 "Mert hat napon teremtette az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugodott. Azért megáldotta az Úr a szombat napját, és megszentelte azt."
Az evolúció azt állítja, hogy az ember alacsonyabbrendű létformákból alakult ki. Erre azonban semmilyen bizonyíték nincs, sőt soha nem figyeltek meg még olyat, hogy egy egyszerűbb létformából egy bonyolultabb kialakuljon, és egyetlen ismert mutáció sem hozott létre olyan életformákat, amelyeknek nagyobb a komplexitásuk és életképességük, mint elődeiknek!
Ha evolúció történt többmilliárd év alatt, akkor a halál már azelőtt elterjedt, hogy az ember létrejött. De ha a halál megelőzte az embert, és nem Ádám bűnének következménye volt, akkor a bűn képzelgés. Ha viszont a bűn képzelgés, akkor nincs szükségünk Megváltóra. Ezeken úgy gondolom érdemes azért elgondolkodni.
Üdv. Péter
ma 01:51:
miért is áll ellentétben egymással a teremtés kontra evolúció?
Mindenki válaszát nagyon szépen köszönöm!
Végigolvastam mindet.
A hivőktől azt szeretném megkérdezni,hogy mit jelent a Jézussal való személyes kapcsolat?
Hogy nyilvánul meg?
"A tudomány és a vallás ellentmond-e egymásnak?"
Nem. Teljesen másról szólnak, nem tudnak egymásnak ellentmondani.
"Evolúció kontra teremtés?"
A teremtés dogmája Isten és a világ viszonyáról szól, az evolúció elmélete a földi élet történetéről. Nincs "kontra" két olyan dolog között, ami nem ugyanarról szól.
Az "evolúció kontra teremtés" kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy vaníliafagylalt kontra Beethoven, vagy Fradi kontra Kaszparov.
"Úgy néz ki, hogy Darwinnak van igaza?"
Darwin írt egy könyvet, amiben leírta, hogy szerinte hogyan alakulnak ki a fajok. Nagy vonalakban igaza van, a részleteken meg lehet vitatkozni.
17:20
"soha nem figyeltek meg még olyat, hogy egy egyszerűbb létformából egy bonyolultabb kialakuljon"
Azóta megfigyelték.
Ami cseppet sem meglepő, hiszen az evolúcióelmélet 100%-os biztonsággal igaz.
Az, hogy aprócska protestáns szekták nem tudnak ezzel a ténnyel mit kezdeni, az meg nem zavarja a keresztények többségét, akiknek semmi bajuk nincs az evolúcióelmélettel.
Az elvakult protestáns szekták a tudományellenességükkel viszont sokat ártanak a kereszténységnek úgy általában, mivel sokat hangoskodnak, és elhitetik a tömegekkel, hogy minden keresztény ilyen hülye.
Ajánlom figyelmedbe ezt a videót, ha van egy kis időd érdemes megnézni :)
meg tudok döbbeni amikor valaki megkérdőjelezi Darwin észrevételeit, tapasztalatait
a kettőt nem lehet összehasonlítani
az evolúció 1 bizonyított TÉNY. Ezt nem lehet megkérdőjelezni. Ha megteszed az annyit jelent pár 100 évet elmaradtál a fejlődésbe
1 mesekönyvet ami a jóságra és szeretetre, elfogadásra tanít meg még SENKI nem bizonyította hogy valós eseményeket ír le.
tehát nem mondhat ellent pán páter története azzal hogy a föld közel gömbölyű
"meg tudok döbbeni amikor valaki megkérdőjelezi Darwin észrevételeit, tapasztalatait
a kettőt nem lehet összehasonlítani
az evolúció 1 bizonyított TÉNY."
Te azt állítod, hogy az általad tanult evolúcióban hiszel, függetlenűl attól, hogy a tanultakon kívűl nincs bizonyosságod. Én azt állítom, hogy Isten teremtette a világot és az ember által jött a halál a világba. Te azt vallod, hogy minden, amit látunk, véletlen, és nem tudjuk, hogy miért és mi által lett, de azt sem tudjuk, hogy mi lesz ebből az egészből, így te az ellenkezőjét állítod, hogy a halál hozta az embert a világba.
Igazad van, a kettő összehasonlíthatatlan.
" Ha megteszed az annyit jelent pár 100 évet elmaradtál a fejlődésbe"
Mondanál egy példát, amit ez az elmélet, illetve ahogy én nevezem vallás a világnak adott? Mert ha nincs, akkor nem értem, hogy hogyan lehetnék lemaradva 100 évet.
Kedves kérdező....nézd meg ezt a dokumentumfilmet, és lásd hogy mennyire hadilábon áll az Evolúció elmélete.
http://www.youtube.com/watch?v=t1l0W8AwAZ4&feature=player_em..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!