Hogyan láthatnám át helyesen a dolgot?
Egy 16 éves lány vagyok,meg vagyok keresztelve,első áldoztam.Egész kisgyermekkoromban templomba és hittanra jártam.Teljes szívemből hittem.Aztán jött egy fordulópont az életemben,amikor már elkezdtem logikusan gondolkodni és kérdéseket tettem fel,ami már a papnak és az oktatóknak nem tetszett,és csak a sablon dogmákkal feleltek a miértjeimre.Ebbe bele is tudtam törődni.Utána elkezdtem én magam választ találni(sikertelenül),de sok mindent megtudtam arról a vallásról,amit eddig tisztának és szentnek hittem,és amiket "elfelejtettek" hittanon említeni.Persze,nem rovom fel a múltat,mert amiatt nem a jelen helytartói a hibásak,de felfordul a gyomrom attól,hogy a Pápa az arany trónján ülve azt prédikálja,hogy segítsünk szegény,éhező felebarátainkon,szóval azóta se sokat változott eme pofátlan vallás...Megvilágosodott számomra,hogy amiben egész idáig feltétel nélkül,elvakultan hittem nem más,mint egy képmutató közösség pénzhajhász vállalkozása...Ezek a történések,tények megingattak az Istenbe vetett hitemben,teljesen összezavarodtam.Nem tudom,hogy most szétválasszam-e Istent a földi helytartóitól,vagy vegyem őket egy kalap alá,hisz úgyis egyet és ugyanazt képviselik.Már abban se vagyok biztos,hogy egyáltalán hiszek-e még ,csak azt tudom,hogy szeretnék,de ahhoz kéne valami bizonyíték,persze boldogok ,akik nem látták ,s úgy hisznek benne,de mégis;mi van akkor,ha ez nekem nem elég?Már néha azon kapom magam,hogy igazat adok azoknak,akik azt mondják,hogy Isten nem más ,mint egy képzeletbeli barát...Tudnátok segíteni,hogy átlássam,értsem ezt a dolgot,vagy valamit mondani,hogy merre induljak,mert teljesen megzavarodtam.Tudom,hogy ez egy személyes dolog és,hogy az Istennel való kapcsolatát mindenkinek magának kell lerendeznie,de én most nem tudom mihez kezdjek...:(
Ps.: Elnézést,ha egyes kijelentéseimmel,megsértettem bárkit is.
Fiatal korod ellenére igen intelligens embernek tűnsz.sokan még felnőtt fejjel sem látnak át a keresztény egyház bizonyos hamisságain.
Tehát ha minden igaz,te Istent szeretnéd megtalálni.Képzeletbeli barát? igen,ha úgy vesszük az, mert az ember hite is alakítja az Isten képét.Lehet haragos,bűnökért büntetgető Istenben is hinni,és lehet mindent megbocsájtóban,szeretetteljesben is.
Ne hallgass az egyházi emberekre.Ne bízz bennük.Persze ez,nem azt jelenti,hogy utálni kellene őket,csak ne hidd el minden szavukat,igenis kérdőjelezd meg a kijelentéseiket továbbra is,és fordulj el azoktól a dolgoktól,amik nem tetszenek.persze arra számíthatsz,hogy nem fogják díjazni.Jézusnak,akit a kereszténység mint nagy vallás bálványoz,pont az egyházi hatalommal gyűlt meg a baja.Érdekes ugye? Ő is átlátott a szitán,kérdéseket tett fel nekik,nem hódolt be,és ez bosszantotta őket.a hatalom nem szereti az önálló embereket.aki önmagában hisz,az érdektelen a hatalom számára,zavaró,mert nem lehet irányítani.Inkább keresztre feszítik az illetőt....
Isten benned van,te egyenlő vagy ővele.keresd magadban,így önmagadat is meg fogod ismerni,és nem mások fogják megmondani neked,hogy ki vagy.Nem kell elfogadnod mások válaszait.30/F
Kedves Kérdező!
Amikor elkezdtem a Bibliát olvasni, és huszonévesen beiratkoztam a teológiára, ott sok hatás ért. Kérdéseket tettem fel, amikre az ott tanítóktól nem mindig kaptam választ. Mert akik tanítottak, azok legtöbbször mások által, évszázadokkal korábban megfogalmazott mondatokat tanítottak. De egyéb okaik is lehettek a válasz elhallgatásának.
Az úgynevezett ateista és gúnyolódó válaszokat pedig ízléstelennek és hamisnak éreztem és érzem, ma is.
Önmagam számára fogalmaztam meg teológus koromban, és azóta is, sok kérdést, és tettem fel - kapok-e rá választ?
Isten létét és Mindenhatóságát abban is láttam felfedezni, hogy kérdéseim nyomán nem dőlt össze a világ, nem állt meg a világegyetem, nem állt meg a Föld a Nap körüli pályán. Ellenben, szinte alig akadt kérdés, amire ne kaptam volna választ. Nem egy válasz, évek, évtizedek múltán fogalmazódtak meg bennem. A legtöbb válaszhoz nélkülözhetetlen a Biblia világa, a Biblia szellemisége, annak olvasása. A középkorban fogalmazták meg, nagyon helyesen akkor, makor az egyetlen Európában fellelhető egyház még tiltotta a Biblia olvasását:
„a Biblia olvasása közben a Szentlélek gerjeszti bennünk a hitet”.
Kérdéseim még ma is vannak, és talán maradnak is, egészen életem végéig.
Ám, ahogy a Magyar Selye János, a stressz elmélet megalkotója fogalmazott:
A jól megfogalmazott kérdés ötven százalékban magában hordozza a választ is. Ezért nem mindegy, hogy mit, mikor, hol, hogyan és milyen formában kérdezel.
A Biblia eredeti nyelvén (héber, görög) olvasva, akár szótár segítségével is, nem azonos a nemzeti nyelveken való fordítások értelmezésével. Sokkal mélyebb tartalmat hordoz, amelyek sokszor az egyéni sors és a mondatok ismeretei révén válik érthetővé. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy milyen szándékkal kezd az ember a Biblia olvasásának.
Először zavart, a Biblia szószerintisége. Majd egy-egy gondolatnak eredeti nyelven való átrágása, a szavaknak a dogmáktól elszakadó jelentése, az élettapasztalat, az életnek megfigyelése, sok mindent érthetővé tett. Miután megtanultam a sorok mögé is tekinteni egy-egy bibliai vers olvsása nyomán, akkor döbbentem rá arra, hogy igenis, szó szerint kell venni a Bibliát.
A "hit"
a "vallás"
olyan szavak, amiknek mai jelentése és értelmezése nem azonos a bibliai fogalmaknak az eredeti jelentésével. Ezeknek a szavaknak az ősi magyar jelentéseivel való egybevetése a bibliai (héber, görög) nyelven írt szavakkal, sokkal több és mélyebb értelmet nyernek. Ugyanakkor olyan frisseséget és üdeséget hordoznak, hogy szinte pimaszul egyszerű és frappáns a jelentésük.
Nem régen írtam valakinek:
"A VALLÁS = [original] az élet minden területén megvallása annak a megtapasztalásnak, amit egy megszabadíttatott ember átél és az átélését hálás szívvel emlékezetében tartja, alkalmas és alkalmatlan időben tovább adja."
16 évesen még a kérdések korában vagy, természetes, hogy kérdezel. A megtapasztalás csak az úton létel által lehetséges.
Csiha Kálmán, néhai református lelkész, aki Erdélyben élt, és hitvalló magatartásáért börtönbüntetést kellett elszenvedjen, így fogalmazott:
"Aki jó pappal találkozik, az hívő lesz. Aki rossz pappal találkozik, az ateista lesz."
Csiha Kálmán fogalmazásmódjában és emberi magatartásában akkor sem változott meg, amikor az új korszakban, mintegy ünnepelték, mint börtönt járt embert. Ez azért lényeges, mert a pozíció, a megfizetett állapot, az ünneplés és a hatalmi helyzet nagyon sok, egyébként értékes embert is megváltoztat.
Azt tudom neked tanácsolni, hogy továbbra is kérdezz, ám kérdéseidet komolyan gondold át és tisztességgel fogalmazzad meg.
Le is írhatod őket.
Elküldheted priviben is. A válasz alatt linken van erre lehetőséged.
Barátsággal:
62/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!