A Katolikus Templomban hogy kell helyesen keresztet vetni?
Sziasztok!
A Katolikus Templomba, amikor belépek, hogy kell helyesen keresztet vetni? Belépek, majd homlok, mellkas, bal váll majd jobb váll? Láttam a TV-ben, hogy egy nő belépett a templomba, lehajolt, megérintette a földet, és utána vetett keresztet. Hogy kell helyesen keresztet vetni?
úgy, ahogy írod, (a római kat.)
amit láttál az valószínűleg görög katolikus volt:
és a + -nél: előbb jobb váll,majd bal
A földérintést nem tudom értelmezni, sosem láttam még ilyet, magam sem csinálom.
A sorrendet illetőleg nem tudok szabályról, én homlok, mellkas, jobb váll, bal váll sorrendben szoktam. Szerintem, hogy a kereszt vízszintes "fáját" balról jobbra vagy jobbról balra veted meg, az mindegy.
egyszer egy komoly katolikus barátnőm mesélte, h valami filmben hallotta, hogy a pasi ezt úgy memorizálta: a fejem-a farkam-a pénzem-az órám :)
elég blaszfém, de mivel az emberek ált. a bal kezükön hordják az órát, így rájöttem, h először jobb váll, aztán bal.
én református vagyok, nem szoktam keresztet vetni, még katolikus templomban sem.
Igen, a róm.kat. keresztvetés az, amit leírtál.
A görög katolikus meg a homlok-mellkas-jobb váll-bal váll, és három összefogott ujjukkal vetnek keresztet.
"A földérintést nem tudom értelmezni"19:15
- az a görög kat.
Érdekes, olvastam Krisztus tanításait, hogy hogyan lehet üdvözűlni, de "furcsa", hogy nem emlékszem arra, hogy 'bizony, aki nem teszi rendben az én síromnak jelét magára, nem üdvözűlhet' vagy ezt: 'lesz majd egy jelkép, mely rám emlékeztet titeket, ezt megfelelően tegyétek magatokra, mert elkárhoztok'.
~20 éven keresztűl ha megkérdeztek volna, hogy milyen vallású vagyok, azt mondtam volna, hogy Római Katolikus. Nem gyermekként keresztelkedtem, bérmálkoztam, az esküvőt római katolikus templomban tartottuk, de halvány foggalmam sincs, hogy hogyan kellene keresztet vetni, de én 'homlok - köldök - bal váll - jobb váll' keresztvetéseket csináltam sűrű buzgalommal, de soha senki meg nem szólt érte. Ma már tudom, hogy mindez színjáték, emberek általi kitalált felesleges hagyomány, melynek köze sincs Isten szent szavához.
De....sok sikert:)
Üdv: én lászló
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!