Fiatal hívők! Ti mennyire veszitek komolyan és tartjátok be a házasság előtti szexet?
"Azért ez nem egészen igaz, amit írtál. A Bibliában is van szó nem egy helyen lakodalomról, menyegzőről. A bibliai norma az, hogy az édesapa hatalmában áll, hogy kihez adja hozzá a lányát."
Éppígy Jákobnál is, a feleségének, Rákhelnek volt "hatalma" hozzáadni Jákobhoz a szolgálóját, azzal, hogy menjen be, és csináljon utódot neki?
"És monda ez: Ímhol az én szolgálóm Bilha, menj be hozzá, hogy szűljön az én térdeimen, és én is megépüljek ő általa.
Adá tehát néki az ő szolgálóját Bilhát feleségűl, és beméne ahhoz Jákób."
A mennyegző gyakorlatilag nem lagzi volt, hanem sok napon át tartó naponkénti közös étkezés, melynek során a két család megbeszéltek mindent, elosztották, mit el kellett osztani, öszeismerkedtek, és bemutatták közös frigyüket a rokonoknak, ismerősöknek.
Meséld el nekem a Bibliából, amikor felment Jeruzsálembe az ifjú pár, hogy a főpap összeadja őket. Ilyen nincs, de még csak érintőlegesen sem. Az egyházi esküvő az egyház hatalomátvétele után terjedt el, mondván nekik még ehhez is hatalmuk van, hogy az áment rámondják.
Bemutatom Isten előtt mi a házasság, figyelj, mert nagyon mély tanulsága van:
"Annakokáért elhagyja a férfiú az ő atyját és az ő anyját, és ragaszkodik feleségéhez: és lesznek egy testté."
Ezek után elgondolkozhatunk, hogy vajon törtünk-e házasságot mi magunk?
Vétkezni lehet Isten ellen és az embertársaim ellen. A szexualitás akkor bűn, hogyha önző módon tárgyként kezelem a másikat és nem a halhatatlan lelkű embert látom benne, aki Isten képmása, hanem csak az ösztöneimet élem ki rajta. Mivel a párkapcsolatokban is nagyrészt erről szól a szexualitás, ezért bűn a házasságon kívüli nemi élet. Viszont azért van különbség, ha valaki hetente váltogatja a partnereit és fűvel fával együtt van, és aközött, ha valaki tartósan, szeretetben a másik mellett van.
Az Egyház azt tartja igazán jónak, ha ez csak házasságban zajlik, de sokan lelkileg tönkremennének benne, ezt ha erőszakkal rákényszerítenék, és ezt mérlegelni kell. (ezt nem én találtam ki, hanem egy római katolikus paptól hallottam)
>A szexualitás akkor bűn, hogyha önző módon tárgyként kezelem a másikat és nem a halhatatlan lelkű embert látom benne, aki Isten képmása, hanem csak az ösztöneimet élem ki rajta. Mivel a párkapcsolatokban is nagyrészt erről szól a szexualitás, ezért bűn a házasságon kívüli nemi élet. <
Hát ennek a felfogásnak semmi köze Isten igazságához (Isten beszédéhez, ami igazság), ugyanis írva van, hogy a házas-ágy minden szempontból tiszta (tehát ha "csak" önző módon a testi örömötök miatt szeretkeztek, akkor is. Azt mondja "minden szempontból" szeplőtlen), ellenben a házasságtörőket és paráznákat meg megítéli Isten. Tehát ez a választás, nem a magasrendű szex, vagy alacsonyrendű, vagy mi.
A házasságtörés meg az, ha a saját házastársadon kívül mással is.... Más asszonyával, vagy más férjével ...., vagy csak kívánni más férjét, vagy feleségét önmagában is vétek Isten előtt.
Ez így nem teljesen igaz. Már rég nem az a felfogás van az Egyházban sem, hogy a nemi élet csak és kizárólag a gyermeknemzést szolgálja. Többek között a Szentatya is így nyilatkozik:
„Ezért a szexualitás banalizálása elleni küzdelem is része a nagy erőfeszítésnek, hogy a szexualitást pozitívan értékeljük és kifejthesse pozitív hatását a maga teljességében vett emberre”.
Ez pedig a Katekizmusból:
2361 "Ezért a szexualitás (...), mely által a férfi és a nő a házastársakra sajátosan jellemző cselekedetekkel kölcsönösen odaadják magukat egymásnak, egyáltalán nem puszta biológiai tény, hanem az emberi személy legbensőbb magvát érintő valóság. A nemiség csak akkor nyilvánul meg igazán emberi módon, ha kiegészítő része annak a szeretetnek, amellyel a férfi és a nő teljes önmagát kölcsönösen és mindhalálig elkötelezi"
2362 "A bizalmas és tiszta házastársi egyesülés cselekményei tehát tiszteletreméltó erkölcsi értékek, és emberhez méltón gyakorolva azt a kölcsönös önátadást jelzik és mélyítik el, mely által örvendező és hálás lélekkel gazdagítják egymást. [106] A szexualitás öröm és gyönyörűség forrása."
Továbbá ajánlom Angelo Scola, bíboros Férfi + nő c. könyvét.
>Már rég nem az a felfogás van az Egyházban sem, hogy a nemi élet csak és kizárólag a gyermeknemzést szolgálja. <
Nem érveltem amellett, hogy a szex csak a gyermeknemzést szolgálja. Nem erre írtam, amit írtam, hanem hogy: mi a bűn (paráznaság), az Isten igazsága szerint, és mi nem. (lásd az előző szólásodat, ahol mást tettél meg ennek mértékévé)
Tehát nem érveltem amellett, hogy a szex csak a gyermeknemzést szolgálja. Szerintem is Isten örömnek adta az egyesülést. Viszont az, hogy mi számít paráznaságnak, és hogy a házas-ágy minden szempontból tiszta, de a paráznákat megítéli Isten, az Írva van. (Jézus pedig így érvelt, még sátánnak is)
Ezt pedig nem fogja felülírni semmilyen fehér, vagy vörös-ruhás ember (de még fehérgalléros sem), mert Isten hatalmasabb, mint az bármilyen földi felekezet, "egyház" és az Egyház tartozik engedelmességgel Istennek, nem pedig fordítva, hogy az Egyház szabná meg (ala katedra), hogy mi a jó és mi a rossz.
Szia,
én korábban éltem szexuális életetet, de megtérésem után Isten megmutatta, hogy ez helytelen, Ő ezt a házasságra tervezte, így teljesen komolyan veszem és várok.
"Hát ennek a felfogásnak semmi köze Isten igazságához (Isten beszédéhez, ami igazság), ugyanis írva van, hogy a házas-ágy minden szempontból tiszta (tehát ha "csak" önző módon a testi örömötök miatt szeretkeztek, akkor is. Azt mondja "minden szempontból" szeplőtlen), ellenben a házasságtörőket és paráznákat meg megítéli Isten. "
Normálisnak érzed magad???
Kizárt, hogy a "minden szempontból" ezt jelentené!
Szerinted Istenben mennyi logika van, ha a házasság előtti szexet kategorikusan tiltja, mert paráznaság akkor is, ha a szerelmedet fejezed ki vele, DE házasságkötés után kizárólag a testi szükségletek kielégítésére lehet használni???
Ez egyszerűen nonszensz, házasságkötés után is bűn a szex, ha a testi kívánságok enyhítésévé degradálod.
Kereszténynek érzed te magad, vagy szabályok harcosának?
Szomorú!
Helyesen az egyik mondatom:
Szerinted Istenben mennyi logika van, ha a házasság előtti szexet kategorikusan tiltja, mert paráznaság akkor is, ha a szerelmedet fejezed ki vele, DE házasságkötés után lehet kizárólag a testi szükségletek kielégítésére is használni???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!