Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit gondoltok erről? (Jehova...

Mit gondoltok erről? (Jehova Tanúival akpcsolatos)

Figyelt kérdés
http://www.youtube.com/watch?v=nZC0g0WRTcQ&feature=related megnéztem ezt a videót, hát én eléggé megdöbbentem :( Szüleim is Jehova tanúi, és én egyszerűen elfogadhatatlannak tartom hogy egyszerűen csaj így rá támadnak valakikre, miközben a vallásukat gyakorolják. Persze, megértem azokat akik nem szeretik ezt a vallást, meg nem fogadják el, de hát szabad vallásgyakorlás van... kiváncsi vagyok a véleményetekre, hogy ti mit szóltok ehhez a videóhoz. 17/L
2011. dec. 30. 17:03
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
84%

Van azért olyan amikor keresztényként is fizikai erőszakot kell alkalmazni. Például akkor amikor valakit meg kell védeni. Erre jó példa Apor Vilmos, aki dulakodás közben sebesült meg, és így halt vértanúhalált:

[link]

Velem is történt már olyan hogy az utcán láttam hogy egy férfi egy földön fekvő nőt rugdos és akkor nem sokat gondolkodtam rajta hogy most vajon szabad-e fizikai erőszakot alkalmazni, teljesen egyértelmű volt.

Csak azzal kell vigyázni szerintem hogy mi a tényleges önvédelem és hogy milyen mértékben kell alkalmazni.

2011. dec. 31. 11:45
 12/37 anonim ***** válasza:

Itt egy cikk a bulgáriai támadásról:

[link]

Meg itt is egy:

[link]

A Bolgár Nemzeti Mozgalom volt - úgy írja.

Bárcsak én is ott lettem volna - mármint benn a terembe. Jobb helyen lettem volna, mint most. :(

2011. dec. 31. 11:52
 13/37 anonim ***** válasza:
83%
A videó felháborító. De hogy a vitába is beleszóljak: ha a gyermekedet kezdenének el rugdosni, te nem rohannál oda az életed árán is megvédeni? Na ugye?
2011. dec. 31. 12:17
 14/37 A kérdező kommentje:
ne veszekedjetek emberek :) de különben én is Bertával értek egyet mert attól hogy valaki keresztény, igen is joga van megvédeni magát! Én sem vagyok Tanú, csak a szüleim, de ez tényleg felháborító, hogy attól kell az embernek félnie, hogy miközben imátkozik valaki hátulról jól fejbe vágja és kész....
2011. dec. 31. 12:52
 15/37 anonim ***** válasza:
26%

"De hogy a vitába is beleszóljak: ha a gyermekedet kezdenének el rugdosni, te nem rohannál oda az életed árán is megvédeni? Na ugye?"

Őőőőőőő, hogy is jön a felvázolt szituációhoz? Ott csak én voltam, és két belémkötő, azaz önvédelemről beszéltünk. ÖNvédelem. Érti? Ha majd ebbe tisztábban látnánk, jöhetne egy kis bonyolítása a dolgoknak.

A kérdésre:

A tanúk (látszólag) nem védték magukat, és csak őt sebesültek meg. (Hála az Úrnak nem annyira, ahogy a támadó nagyság esetén számítani lehetne rá).

Bibliailag jól tették-e, hogy bízva az Úrban, "odatartották a bal felüket is"?

Jobb lett-e volna, ha "ösztönösen" visszaütnek, és nem "birka" módjára hagyják magukat? Milyen lett volna a verekedés kimenetele, ha megvédik magukat?

A Bibliából nem az jön le, hogy erőszak, erőszakot szűl?

El lehet gondolkodni ezeken a dolgokon, mielőtt azon tetszene filózni, hogy ki írta ezt, pusztán azért, hogy beazonosítva előítéleteket kreáljon irományomhoz. Azért mondtam, hogy tök mindegy, ki vagyok, ez az oldal nem erről szól, hanem, hogy mit mondok.

Kérdező, ne izgulj szerintem, anyukádat manapság nem valószínű, hogy ilyen atrocitások fogják érni, pusztán azért, mert Tanú. A szélsőséges csoportosulások pillanatnyilag politikai és rasszista úton élik ki mindennapjaikat, és nem vallás ellenes szövetkezésekben (szerintem). Ezért lenne jó tudni az említett eset előzményeit is, de ezt már nem valószínű, hogy bármikor megtudjuk. Ez a hír pusztán a végkifejletet tárja elénk és nem tudni hogy a feszültségkeltést ki és miért csinálja abban a régióban.

2011. dec. 31. 13:24
 16/37 anonim ***** válasza:
45%

Szia, kérdező! :)

Részemről elnézésedet kérem az itt kibontakozott "veszekedés" miatt, bár mint látható, nem én kezdtem; ill. normál vitát próbáltam folytatni érvekkel, nem pedig csapongó, össze-vissza veszekedést. Sajnálatos módon a 67 %-os válaszoló legutóbbi kommentje szerint az egész úgy néz ki, mint az óvodában vagy az iskolában a kicsi gyerekeknél: "Tanító néni, az úgy kezdődött, hogy Berta visszaütött..."

Örülök, hogy egyetértünk. Mint írtam néhány hivatkozást is, a Biblia alapján - ha nem csak egy-egy részt ragadunk ki belőle - valóban jogunk van megvédeni magunkat; ill. a családunkat, szeretteinket vagy akár bajba jutott ismeretleneket is, mint ahogy ezt a másik két válaszoló említette. Sőt, szerintem ez keresztényi, ill. emberi kötelességünk is. Gondolj csak a KRESZ-re: Egy-egy sajnálatos balesetnél minden azt észlelőnek törvényes kötelezettsége segítséget nyújtani a bajba jutottaknak, azaz a sérülés súlyosságától függően elsősegélyt nyújtani, mentőt hívni. Ennek elmulasztását a magyar törvények is szankcionálják. Az utcai verekedésre vonatkozó rendelkezéseket nem ismerem - ha vannak egyáltalán ilyenek - ; de az biztos, hogy akinek módjában áll, annak segítenie kell. Ha mással nem tud egészségügyi vagy egyéb ok miatt, hát legalább egy telefonhívás esedékes a rendőrségnek.

Mert: "Aki tudna jót cselekedni, de nem teszi, bűne az annak."

Megjegyzem még, hogy tegnap egy kukkot nem értettem a videóból (bolgárul egyetlen szót sem tudok), de a támadók külsejéből, öltözékéből, egyebekből lehetett tudni, hogy ez valami szélsőséges csoportosulás, amelynek tagjait inkább nem minősíteném. A linkek alapján annyival tudok többet, hogy az elkövetőket a hatóság előszedte. Remélem, megkapják méltó büntetésüket. És ez részemről nem bosszúvágy vagy ilyesmi, egyszerűen csak az igazságszolgáltatás utáni vágy.

Ne haragudj, de mint látom, írni fogok még egy választ később, mivel ismét helyre kell tenni néhány tévedést, ami itt megjelent... Előre is elnézést.

Minden jót neked és a szüleidnek is. :)

2011. dec. 31. 13:53
 17/37 A kérdező kommentje:
hát meg is érdelmik az előállítást, mert ilyet egy normális ember nem tesz! sok szerencsét kivánok a jővő évre.... :)
2011. dec. 31. 14:15
 18/37 anonim ***** válasza:
38%

Elszomorító, hogy ilyenek megtörténhetnek, de nap mint nap megannyi ilyen esetről lehetne (lehet is) beszámolni, még akkor is ha nem vallásról van szó. Elítélendő, de nem az én posztom ítélni. Krisztus nem arra tanított minket, hogy ítélkezzünk...

Elnézést az offért!

Kedves Berta Wooster engedd meg , hogy megszólítsalak. Sok mindenben egyetértünk, sok mindenben nem. Már nem egyszer "beszélgettünk" itt a gyakorin is.

Remélem nem haragszol meg, ha valamire felhívom a figyelmedet:) Álltalában próbálsz anyáskodóan az igaz ítélőbírót előadni, és úgy tenni, mintha csak te tudnád a biblia igazságát teljes bizonyossággal. De nagyon szembetűnő, hogy sajátos módon értelmezed a bibliát. Megpróbálod a saját igazadnak beálítani, és a te saját "igazadnak" vélt véleményedre ráhúzni a bibliát. Így sajátos értelmezést adni Isten igéjének. Nem tudom milyen felekezetbe jársz, de nagyon érezhető sok válaszodban, hogy az emberi tanítások nagyon fontos szerepet játszanak az életedben. Sokszor érezhető, hogy neked nem az a fontos, hogy Isten mit "gondol" rólad, hanem az emberek mit gondolnak rólad. Sajnálom, ha most vérig sértettelek, de azért elgondolkodhatnál ezen, mert úgy olvasom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Persze ne nekem akarj megfelelni..., mert ki vagyok én, csak egy porszem, és én sem vagyok tökéletes, és én sem vagyok tökéletesen az ige ismerője... (sajnos!) De én nem az egyházak dogmáit próbálom követni, hanem a való életet (amivel megajándékozott engem a Teremtő) élem, és összehasonlítom az Isten igéjével, az Isten igazságával. Sajnos nagyon is életszerű példa amit a másik kedves 67%-os válaszoló írt.

És itt is, mint megannyiszor az látszik, ha valami nem tetszik, (pedig nem sok kivetnivaló volt a válaszában)akkor elkezded minősíteni, és mellébeszélni, hőzöngeni, és vádaskodni, pedig, ha ennyire okosnak tartod magad, akkor 2-3 mondtban válaszolhattál volna a kérdésére, mert engem is érdekelt volna, hogyan látja egy "igaz" kersztény és miképpen cselekedne, ha megtámadnák...

Sejtem, hogy most sem fogsz válaszolni rá, hiszen csak egy kötekedő, okoskodó válaszolónak tartasz, de nagyon sokszor te is csak ezt teszed.

Elnézést az offért, de nagyon kikívánkozott belőlem, márpedig azért mert nagyon sokszor minősíted az embereket, hogy ki milyen, holott te is csak ugyan csak ezt szoktad 'mívelni'. És most én is ezt tettem, de én nem csípőből, hanem mert már elléggé szemet szúró a kritizálásod. Azért ha már álltalában a másik stílusát kritizálod, akkor olvasd vissza néha magadat is, mert abban is van némi kivetni való..., mikor a másik nem azonos véleményen van veled, akkor mindíg minősíted az illetőt!

Görbe tükör!:(

Én nem ítélkezek egyikötökön sem, de a képmutatás szemben áll az igazsággal!

Ennyit szerettem volna elmondani, és jó lenne, ha Krisztus szeretetével, és azzal az alázattal szónánk az emberekhez (nem úgy ahogy én!) ahogy Isten báránya tette.

A szeretet nem azt jelenti, hogy nyájasak vagyunk, hanem az igazságot szóljuk, ami néha kemény beszéd, nem mindenki szereti hallgatni!

Minden jót! És további jó vitatkozást!:(((

Egy másik 67%-os!

2011. dec. 31. 14:58
 19/37 anonim ***** válasza:
54%

@ 67 % (#10) :

"Nem kényszerítettelek sehova sem, ne vedd fáradságnak, hogy a gép előtt ülünk mind a ketten. "

De igen. Első válaszolóként írtam le a véleményemet a kérdésre, amire a kérdező választ várt. Közvetlenül ezután te megszólítottál, két kérdést szegezve nekem. Ezekre válaszoltam a 3. sz. válasszal, mire te ismét megszólítottál.... Na, ez a kényszerítés. Mondhatnám manipulálásnak is.

A mondatod további része pedig úgy hangzik, mintha szerinted teljesen jogosan várnád el, hogy ha én a gép előtt ülök, akkor neked válaszoljak. Hát nem. Ennek a parttalan és értelmetlen párbeszédnek részemről most van vége.

Ismét visszatértél a példádra, úgy tűnik, nem volt elég, hogy előzőleg már részletesen válaszoltam rá. Az eredetileg 7 sorban leírt példádra 23 sorban. Nem panaszként írom, csak érdekességként. És ezek után még újabb példát hozol... Tíz, húsz, száz példát is lehetne még hozni. Ezért vannak az önvédelmi technikai- és sportedzések, hogy ott gyakorolja be az ember a különféle lehetséges helyzeteket. Senkinek sem a billentyűkoptatástól nő az állóképessége vagy az ügyessége.

Ami pedig bármilyen helyzetre is vonatkozik: legyen neked a te hited szerint. Én azt kívántam neked, hogy soha ne kerülj ilyen helyzetbe; leírtam a saját véleményemet, és azt is, hogy tőlem mindenki úgy vereti össze magát, ahogyan akarja. Olvasd vissza nyugodtan.

"Miért van benned rosszindulat irántam?"

Nincs bennem ilyen. Nem tudom, miért feltételezel ilyesmit.

"Kérdeztem valamit, te folyamatosan támadsz."

Már rögtön az első válaszodbeli kérdéseid támadó jellegűek voltak. Utaltam is erre rögtön utána. Te támadtál először, nem én. Mint a kérdezőnek is írtam, úgy tűnik, hogy szerinted a verekedés úgy kezdődött, hogy én visszaütöttem...

"Én ellenzem az önbíráskodást, az önvédelmet testi bántalmazás esetén, te keresztény alapokra hivatkozva támogatod."

Ismét a magyar jogrendszer tanulmányozását javaslom, mint a jogos és a tilos önvédelem esetében. Ugyanis az önvédelem és az önbíráskodás két teljesen különböző fogalom és kategória. Én csak és kizárólag az önvédelmet támogattam és támogatom keresztény alapokra hivatkozva, az önbíráskodást nem.

A továbbiakról: Szerintem mindenki jobban szeret olyanokkal beszélgetni, akikkel egyetért. Ettől függetlenül lehet velem beszélgetni, vitázni is, de mindkettőnél vannak alapelvárások, úgymint a másik fél tisztelete, vitakultúra, tématartás, stb. Ezekbe nem fér bele csak ebből a kommentedből az előzőleg felsoroltakon túl pl. az "amazoni düh" és a sértődés rámkenése, értelmetlen kérdések, amikre a választ megírni felesleges időpocsékolás, mint pl.: Nem, nem a nicknevemen szólítottak a szüleim; azt én választottam magamnak, amikor beregisztráltam a GYK-ra...

Vagy az utolsó példa: Kérdés – videó –> Tőlem egy vélemény –> Tőled kötözködés; majd egy kitalált példa, amely nem mondható nagymértékben hasonlónak a videóbelihez. –> Aztán te számonkérsz egy másik válaszolót, hogy az ő példája hogy jön a tiédhez.... Nem kicsit visszás...

És még be is jelented, hogy lesz ám majd még bonyolítás is...

Köszi, de nem kérek ebből. El tudom dönteni, mire válaszolok és mire nem. Szabadságom van rá. Ha válaszokat akarsz másoktól, írj ki egy kérdést, semmi nem akadályoz meg ebben. A kérdés kiírása esetén is el fogom tudni dönteni, hogy írok-e oda választ vagy nem.

Üdv. :)

2011. dec. 31. 18:37
 20/37 anonim ***** válasza:
34%

@ 67 % (# 18) :

Kedves 18-as válaszoló!

Kicsit déja vu – érzésem van, mivel nem is olyan régen (pontosan két hete) történt hasonló eset, amikoris egy vitába (vagy inkább csak egy annak csúfolt értelmetlenségbe) hirtelen belépett egy – az egyik "vitapartnerrel" azonos százalékú – új válaszoló... Most mindkét válaszíró 67 %-os... Hát, vannak ilyen furcsaságok...

A te mostani belépéseddel kapcsolatban rövid leszek: Mivel nem engedélyezted a nicked megjelenítését, én nem tudok visszaemlékezni az általad említett beszélgetésekre.

Nem haragszom a megállapításaid miatt, nem is sértődöm vérig (semeddig sem...); csak jelzem, hogy ezekkel "mindössze" annyi baj van, hogy szinte egytől egyig tévesek, de legalábbis nem objektívek. Hogy te vagy mások hogyan éreztek velem kapcsolatban, mit feltételeztek rólam, milyen negatív tulajdonságokat próbáltok rámaggatni, az a ti szubjektív véleményeteken alapul. Megjegyzem, sok válaszoló pozitívan nyilatkozott rólam már több alkalommal is. - Ezek pedig az ő szubjektív véleményeik. Így nem látom értelmét egyesével cáfolni az általad felsorolt "tulajdonságaimat".

Szerinted nem sok kivetnivaló volt az önvédelmet elutasító válaszokban. - Én pedig már leírtam, hogy milyen sok van bennük... Szerinted válaszolhattam volna 2 – 3 mondatban. - Pedig én már válaszoltam 23 sorban...

Viszonylag ritkán szoktam minősíteni másokat, és nem idegen tőlem a bocsánatkérés sem, ha szükséges. Továbbá szükség esetén ki szoktam hangsúlyozni, hogy nem kárhoztatok embereket, nem ítélek el senkit. Úgy látszik, ilyen válaszaimmal még nem találkoztál...

A válaszaimat általában vissza szoktam olvasni még elküldés előtt, és gyakran utána is. Ha szerinted van olyan válaszom, amelyben bárki panaszkodott a stílusomra, vagy amiatt, hogy megbántottam, és nem kértem bocsánatot ezért vagy nem korrigáltam, akkor légy oly kedves, linkeld be ide a kérdést; ne várd tőlem, hogy a közel 650 kérdésre adott x > 650 darab válaszomat átnézzem egyesével a – szerintem téves – feltételezésed miatt. Előre is köszönöm.

Üdv. :)

2011. dec. 31. 18:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!