Szerintetek helytálló az észrevételem?
mindenki úgy viselkedik éppen, vagyis "olyan", amilyennek Istent képzeli el.
ez persze az ateistákra is vonatkozik, mert ők is alkotnak véleményt Istenről, hiába nem hisznek benne.
Szia!
A vallásosság szempontjából bizonyára igazad van.
Aki azonban keresi az Istent, annak Isten megmutatja magát, és innentől igaz az amit Laci is írt, hogy az ember kezd átformálódni az Isten képmására, aki nem más mint Krisztus.
Üdv. Péter
Van egy biblia vers : Mindenki a maga istene nevében jár, mi is a mi Istenünk nevében járunk.Az apostolok az ő Istenük Jézus nevében jártak Isten elvárása szerint. Ettől nem tértek el.
Az ateistáknak is van véleménye Istenről, pedig nem hisznek benne, de amikor bajban vannak elismerik, mert azt mondják jaj istenem.
köszi a további válaszokat, érdekesek.
Bocsánatot kérek, én nem akartalak sértegetni, ki is jelentettem előre, hogy csak poénkodok. Tisztában vagyok vele, hogy létezel, csak a leírásod alapján nincsen saját döntésed, mivel biokémiai folyamatok döntenek, amikbe Te az "elved" szerint valójában bele sem tudsz szólni, és a saját döntésed így bizony illúzió, hiszen ha nem lenne az, akkor nem fizikai folyamatok összeállt működésnek neveznéd magadat...meg hát összeállt anyag...az anyag alkotóeleme minden esetében ugyanaz, hol az "én"ed határa? Azért mert a kezedet elvileg meg tudod emelni, ettől függetlenül a sejtjeidet nem tudod irányítani, ezért kérdezem. Ha pedig becsületesen vizsgálódunk, akkor a Te meglátásod szerint tényleg nem létezel, mivel csak egy biorobot vagy, és ezt sem sértésnek szánom, csupán az állításaidból következtetek, és ez még mindig passzol ahhoz, amit a kérdésemben kiírtam. :)
A kérdés az, hogy Te most per pillanat bosszút állsz, és fenékbe billented azokat, akiket rossznak ítélsz, vagy sem? :)
Ne kérj bocsánatot, nem sértegettél.
Mi számít saját döntésnek? Egyetlen döntésünk sem független a fizikai állapotunktól. Hiszen, ahogy te fogalmaztál, "biorobot" az ember. De minden élő szervezet az.
A biokémiai folyamatok nem döntenek helyettem, hanem rajtuk keresztül vagyok képes döntést hozni. Ez a működésünk alapja. Példa: Én nő vagyok és ha két pasi közül kell választanom, akkor vajon nem én döntök? Dehogynem! De ahhoz, hogy dönteni tudjak, kellenek a biokémiai folyamatok, különben mi alapján lenne jobb az egyik, vagy a másik? Egyáltalán mi késztetne rá, h kelljen egy férfi nekem?
De az egész életünk ilyen. Honnan tudnánk, mihez legyen kedvünk, mit akarjunk csinálni, ha nem a testünk jelzéseiből, reakciójából?
Az emberi test egy jól megszervezett rendszer. Mindenki a maga kis rendszerén belül tud csak szabadon dönteni. Ha nincs rendszer, nincs döntés, de ember sincs.
Az én határa pedig ott van, ahol ennek a rendszernek a határa. A létezésem pedig adott, mert az anyag is létezik, ami a testemet felépíti. Hogy mitől vagyok több, mint ezen anyagok összessége? Hát attól, hogy ezt az adott rendszert, az emberi testemet építi föl az anyag, aminek a jellegzetes működése tesz azzá, ami "én" vagyok.
Ha ez neked nem számít létezésnek, akkor valami nagyon valóságtól elrugaszkodott definíciód lehet erre a fogalomra...
#15.
Érdekes a levezetésed, de az a fura, hogy a rendszert adta infókat külön kezeled, mint magát a rendszert. A Te eredeti megfogalmazásodból kiindulva a rendszer dönt, és olyan "mint" én nem létezik. De Te mégis azt írod, hogy a rendszer által a hozzád eljuttatott infók alapján hozol meg döntéseket. Most Te hozod meg a döntést, vagy az anyag? Jó értem az összeállt anyag...de azt Te is jól tudod, hogy az anyag teljes körű kölcsönhatásban van önmagával, vagyis az "én" határa akár az egész univerzum is lehet, nem pedig csak a tested, főleg úgy, hogy Te a tested által tapasztalsz, ez tiszta sor, viszont Te nem irányítod a tested teljes mértékben. A tested tapasztal, vagy Te?
S itt elérkezünk arra a pontra, hogy Te neked az Isten maga az anyag, Te pedig biokémiai folyamatok összessége vagy, s nem létezel olyan formában, ami az anyag felett áll. Így rád is érvényes az a kijelentés, amit a kérdésemben leírtam, mivel úgy viselkedsz, ahogyan az Istent elképzeled, Te a leírtjaid alapján alárendeled magad ezeknek a folyamtoknak. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!