Pál apostol ha ma élne, megünnepelné-e a karácsonyt?
Annyira sajnálom azokat az embereket, akik humorérzék nélkül élnek. Nekem nagyon tetszett Péter "idézete", ami egy kis paródia korunk missziós hozzá állásáról, és semmi tiszteletlenség sincs benne Pál apostollal szemben. Szószékről hallottam: "Ha van pénz van misszió, ha nincs pénz nincs misszió! Testvérek ez valamikor nem így volt!"
A Jézusba vetett hit reményt ad.
Sziasztok!
Először is köszönöm azoknak akik értették, és meg akarnak védeni. Másrészt őszintén sajnálom azokat akik nem értették, és ezért támadtak. Az iromány sajnos nem az én művem, a szerzője ismeretlen, de tény, hogy alaposan ismeri Pál apostol életét, és őszinte tisztelője, ahogyan én is. Az iromány egyáltalán nem Pál apostolról szól, hanem a MI KORUNKRÓL, arról, hogy mennyire alkalmazkodtunk ehhez a világhoz és ezzel éppen azt veszítettük el, ami akkor a kereszténységet igazán sikeressé tette, hogy Isten a gyengéket, a fogyatékkal élőket is milyen csodálatosan fel tudta használni a művében! Ahogyan leírtátok utánam: nem az számít mit csinálsz karácsonykor, hanem hogy kinek a lelke van benned, hogy fel tudod-e használni ezt az alkalmat is arra, hogy másoknak Jézusról beszélj!
Pál megtartaná-e a karácsonyt? Nem ez az igazi kérdés! Hanem, hogy Jézus Krisztusról tehetsz bizonyságot másoknak!
Sajnálom, ha félreérthető voltam, és aki esetleg megbotránkozott az irományon, kérem bocsásson meg nekem! Máskor igyekszem egyértelműbb lenni.
Testvéri szeretettel: Péter
"A karácsony december 25-26. Semmi köze Krisztus születésének napjához, hazugság, ami nem Krisztusi.
A húsvét kiszámítása mondvacsinált, és semmi köze az eredeti Páska ünnepének időpontjához. Hazugság, ami nem Krisztusi.
A karácsonyfa, ajándékozás, csokinyuszi, sonkaevés, tojást tojó nyuszi, csillogás, villogás, hazugság, hazugság, hazugság. Lehet mellébeszélni, és a hazugságot megmagyarázni, de ez hazugság marad, volt és lesz is. "
Egyrészt kevered a szokást a vallással. Másrészt meg tévedésben leledzel.
1. Senki nem állítja, hogy karácsony Jézus születésnapja. Karácsony Jézus születésének az ünnepe. Mivel nem tudjuk, mikor született, ezért kijelölték az év egyik napját rá, hogy akkor emlékezzünk meg róla, de senki nem mondja, hogy tényleg akkor született. A húsvét dettó, bár ott időben közel van a kettő, mivel egyébként is tudjuk, hogy mikor történt. De mindegy, tarthatnánk az év bármelyik részében.
2. Több keresztény ünnep korábbi kultúrák ünnepeinek időpontjára épült. Ez miért baj? Nem pogány isteneknek áldozunk, szinte senki nem emlékszik, eredetileg milyen ünnep lehetett, csak akik ezt kutatják. A szimbólumoknak nincs eredendő jelentésük, csak amit az emberek tulajdonítanak nekik. Nem hiszem, hogy isteni törvényeket sértene, ha az év egy bizonyos napján egy bizonyos ételt eszel, vagy egy bizonyos imádságot intézel Istenhez.
3. És itt jön be a szokás, a hagyomány. A szokás nem egyenlő a vallással. A hagyomány sem egyenlő a vallással. Mindkettőnek lehetnek vallásos gyökerei, de akkor sem keverendő össze. Mindenkinek vannak szokásai. Mikor szokott lefeküdni, mikor szokott húslevest enni a héten. Attól még, hogy egy szokást nem egyetlen ember, hanem emberek egy csoportja gyakorol, attól az még nem lesz istenkáromló, bálványimádó. Vegyük mondjuk a húsvéti népszokást, locsolást, hímestojást. Szerinted a 19. századi deli magyar legények pogány isteneknek tisztelegtek, mikor a lányokat meglocsolták? És a lányok a termékenységistenük előtti hódolattal adták oda a hímestojásokat? Csak jól érezték magukat együtt, ennyi az egész. Hiszen az ünnepek arról szólnak, hogy kiszakadunk a mindennapok taposómalmából, és kicsit olyan dolgokra figyelünk, amikre máskor nem tudunk.
4. A keresztény istenek elanyagiasodása a legkevésbé múlt a vallásos embereken (akik nemcsak katolikusokból állnak). Még ötven évvel ezelőtti Magyarországon sem nagyon volt jellemző a karácsonyi ajándékozás, vagy csak egyszerű szinten (pl. sütit sütöttek egymásnak). Amikor az emberekben még élénkebb vallásos öntudat élt, még emlékeztek, miről is szólnak ezek az ünnepek. Ez akkor kezdett háttérbe szorulni, mikor az emberek lassan feledték ezt, presztízskérdést és divatot csináltak belőle. Az anyagias, pénzközpontú társadalom pedig remek üzletet lát ebben. Én általános iskolás koromban katolikus hitoktatásban részesültem, és ott az ünnepek tájékán is mindig arra próbáltak emlékeztetni minket, hogy valójában miről is szól a karácsony vagy a húsvét, és hogy ne az anyagi külsőségeknek higgyünk.
Egyébként megértelek. Elhiszem, hogy kiábrándít az, ami ma ezen ünnepek jelentenek az embereknek. Hidd el, engem is ugyanúgy. De ne próbáljuk ezt bizonyos felekezetek nyakába varrni, mert az igazságtalan.
Hát, szerintem Isten valóban felhasznált szegényeket, és szerencsétlen embereket az ő dicsőitésére, de mondanátok olyat, hogy hazugságot használna erre? Nem kell a kamu duma és a hazugság szépítése és beállítása Isten nevében ráadásul. Nem emlékszem, hogy Dániel az aranyszobor imádata helyett a szobor előtt prédikált volna a népnek. Ő csak egyszerűen nem imádta a szobrot. Gratula...
Üdv: L
Kedves Titus Pullo!
Írod:
"Senki nem állítja, hogy karácsony Jézus születésnapja. Karácsony Jézus születésének az ünnepe. Mivel nem tudjuk, mikor született, ezért kijelölték az év egyik napját rá, hogy akkor emlékezzünk meg róla, de senki nem mondja, hogy tényleg akkor született."
A fő probléma nem is az, hogy milyen IDŐPONTBAN tartjuk ezt a napot, hanem hogy EGYÁLTALÁN tartjuk. Az Írásokban pontosan le vannak jegyezve azok az Isten által elválasztott, azaz megszentelt napok, amelyeken megemlékezhetünk a megváltás tervének egyes állomásairól. A Krisztus születését illetően azonban egy árva szó sincs ünneplésről, erre SEHOL nem találunk felszólítást. Vagyis maga az "ünnep" léte is Biblia-ellenes, emberi kitaláció, aminek semmi köze a Mindenható akaratához. Kitalálunk napokat, amiket saját kedvünk szerint megtartunk, az Isten rendeléseit pedig nem hogy nem cselekedjük, még csak nem is ismerjük. Ez bizony a gonosz munkája a világban, és aki Krisztust kívánja követni, az elhatárolódik minden ilyesmitől.
És igenis baj az, ahogyan ennek az "ünnepnek" a folyamán bemutatják a Megváltót. Micsoda dolog "kisjézus"-ozni, meg "jézuskázni" az Örökkévaló Isten egyszülött Fiát és Felkentjét! Az ő neve Jahosuha, az Isten megszabadít. Nem egy bébi születésén kell meghatódni, hogy milyen kis aranyos lehetett ott a jászolban az állatok között. Ez lelkizés, a testi ember nyavajgása, ami teljesen értéktelen Isten előtt. Jézust nem ismerjük már test szerint, hanem Urunk ő és Főpapunk, aki a Szellem által mindenkor velünk van, az Atya Isten akaratából.
Kedves Keresztények,
ilyenkor azért kicsit megdöbbenek. Ti ráértek ilyeneken vitatkozni?
Valahogy mindig az az érzésem támad, hogy akik erre a szőrszálhasogatásra ráérnek, azoknak a gyakorlati (keresztény) életével valami baj lehet.
Ez komolyan súlyponti kérdés, hogy ünneplünk-e karácsonyt, és hogy pogány-e az eredete???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!