Mért szólított meg isten?
Van valaki rajtam kívül akit megszólított isten?
Kérlek meséljétek el, hogy hogyan..
És hogy ti mit tettetek ebben az esetbe..
Én nem tudom mit tegyek...
Biztosan megszólított már többször is. Nem tudom hányszor, mert nem figyeltem rá.
Aztán egyszer nagy-nagy bajba kerültem, kicsúszott az életem irányítása a kezemből és akkor én szólítottam meg Őt. Behívtam a szívembe, az életemben és Ő válaszolt.
Kedves 4. válaszoló!
Nem mindig értek egyet Péter válaszaival, de azt tisztelem benne, hogy a válaszaiból mindig a segíteni akarást vélem kiolvasni és, hogy a véleményét mások számára elfogadható, nem sértő vagy lekezelő stílusban prezentálja.
A válaszod alapján azt feltételezhetném, hogy benned ott munkálkodik a Szentlélek, hisz olyan magabiztosan írod le,a megtérés folyamatát.
Problémám csak a válaszod stílusával van ami úgy éreztem nem méltó egy olyan emberhez aki magában hordozza Isten Szentlelkét.
Mindannyiunkat másképp szólít meg, hiszen nagyon különbözőek vagyunk. Ő mindannyiunkkal egy egyedi és személyes kapcsolatban van, ami valamelyest hasonlít a másokéra, ugyanakkor teljesen egyéni.
Itt egy jó film, ami bemutatja a lényegét szerintem:
Egy másik teljesen-idegen
Jajj ez a film nagyon tetszett, de érdemes az első részével kezdeni:
"Ahogy itt olvasgatom, elég sok embert megszólított, úgy kb ahogy engem, és ha ennyi ember ír, akkor csak kell lennie valaminek..."
Miért? Mert sokan mondják? Sokan mondják az ellenkezőjét is.
Annak van igaza aki hangosabban mondja?
"Belső érzéseket, amiket nem lehet megmagyarázni, csak érezni lehet az vezérelt, hogy fel tegyem a kérdést, és kíváncsi vagyok mások hogy élték meg ezt..."
Kutatások szerint az ilyen megmagyarázhatatlan, vallásos érzések/élmények jobb agyféltekei hiperaktivitás következményei.
@gyakorivalasz2:
"Kutatások szerint az ilyen megmagyarázhatatlan, vallásos érzések/élmények jobb agyféltekei hiperaktivitás következményei."
Khm, khm. Mintha az ebben a témában felfüggesztett vitánkban már eljutottunk volna veled odáig, hogy ez nem biztos, csak lehetséges... Vagy ez most valami más?
Az egy egész más kérdés volt hasonló témában.
Emlékeim szerint a másik kérdező a "szent szellemmel való betöltekezés" élményét akarta elérni, itt pedig egy már átélt élményről van szó.
Meg hát. Nem is mondtam, hogy mi okozza a hiperaktivitást.
A "megmagyarázhatatlanság érzés" például tipikusan az, amikor a jobb félteke (emocionális agy) érzéseit szeretné a bal félteke (racionális agy) megmagyarázni. Az befolyásoltság érzés pedig az inferior parietális lebeny aktivitásának terméke.
Az, hogy ezek csinálják, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem "valaki más kapcsolta be". A befolyásoltság érzés is bekapcsol hipnózis hatására, tehát külső hatásra (mondjuk skizofréneknél is...). Miért ne hipnotizálhatná a kérdezőt Isten?
Persze tudod, hogy én szeretem kivonni ezt a változót, mert szerintem csak bonyolítja a képet és effektíve nem segít hozzá a megoldáshoz.
@gyakorivalasz2:
Köszönöm a tájékoztatást. :)
Nekem ez nagyon-nagyon pici eltérésnek tűnik a lényeg szempontjából. [Mármint az, hogy múlt- vagy jövőbeli eseményről van-e szó.] De persze még mindig nem vagyok az a kimondottan tudományos, aprólékos alak. :)
Igen, a hiperaktivitást a tárgyalt kutatások szerint elő lehet idézni mesterségesen is, de ez nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy ne létezne a valódi megtapasztalás. Már ezt is tisztába tettük a múltkor. [Ó, és mindenképp értékelem, hogy itt már csak egyoldaliról beszéltél, nem kétoldaliról. :) ]
A "hipnotizálni" szót nem szeretem, annak olyan okkult tartalma van. De nem is tudom, mi lenne a megfelelő, ami nem is a keresztény szakzsargonból való: talán befolyásolás?
"Persze tudod, hogy én szeretem kivonni ezt a változót, mert szerintem csak bonyolítja a képet és effektíve nem segít hozzá a megoldáshoz."
Hát elég sok dolgot tudok rólad, de ezt speciel eddig nem tudtam. :)
Te pedig tudod rólam, hogy nem véletlenül nem szoktam természettudományos kérdésekbe belekotyogni... Talán ez az első kivétel. Esetleg a második. :)
Most is háromszor kellett elolvasnom a mondatodat ahhoz, hogy egyáltalán "összerakjam"; de hogy konkrétan mire gondoltál ["megoldás"], az még mindig teljes homály... :(((
Megpróbálom lefordítani magyarról magyarra: Szereted figyelmen kívül hagyni azt a lehetőséget, hogy valóban Isten idézné elő a jelenséget, mivel ez gyakorlatilag nem vinne közelebb a megoldáshoz; és szerinted ennek figyelembe vétele nélkül egyszerűbb a vizsgálódás...
Majd csak bólints rá egyet, légy szíves, hogy jól értem-e vagy nem; de nehogy tovább bonyolítsd. :)
"A "hipnotizálni" szót nem szeretem, annak olyan okkult tartalma van."
A helyzet az, hogy senkit nem kérdeznek meg, hogy hogy ízlik neki a szó. Ez egy pszichológiában használatos létező eljárás. Nekem a befolyásolás nem tetszik, mert míg a hipnózis egyértelmű, addig valakit lehet befolyásolni hipnózis nélkül is, akár erőszakkal, míg a hipnózishoz mindenképp nyugalom és a hipnotizőrrel szembeni bizalom szükséges.
A megoldásos mondat inkább úgy értelmezhető, hogy hajlamosabb vagyok kizárni a nem vizsgálható dolgokat.
Jelen esetben például az agy vizsgálatára vannak módok, míg az isteni közbeavatkozás csak egy feltételezés, amely nem vizsgálható. Nem kizárható, de biztos a keresztények sem hisznek mindenkinek, aki azt állítja Isten beszél hozzá.
Egyébként sokkal érdekesebb, hogy a hanghallásokkal kapcsolatban pozitív irányban sokkal elfogultabb az ember, ha a vallása istenének tulajdonítja. Esetenként akár szentté is avatják a hanghallót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!