Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hányszor kell bemerítkezni?

Hányszor kell bemerítkezni?

Figyelt kérdés
Ha csecsemőkorban megkeresztelnek, majd felnőtt korban egy másik egyházhoz szeretnék tartozni (mondjuk Jt), náluk bemerítkezek, majd rájövök, hogy ez még sem az igazi, és szeretnék az Adventista egyház tagja lenni, akkor ott is be kell merítkeznem mégegyszer?
2011. nov. 26. 20:58
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Igen ott is meg kell mégegyszer keresztelkedned.

És nem kell semmiért sem fizetni az Adventistáknál, minden ingyenes!!!

2011. nov. 26. 21:13
 2/10 A kérdező kommentje:

Köszi, hogy írtál, bár nem válaszoltál a kérdésre.

Megjegyzem, hogy magam felnőttként keresztelkedtem katolikus templomban, és például előtte meg kellett vennem pár ezer forintért egy Bibliát. Az egyházi adóról már ne is beszéljünk, bár nem egy fejedelmi összeg, de létező dolog. Ha nem fizeted, nem temet el a pap katolikus szokás szerint. Úgyhogy szerintem ez a "szekták" lehúzzák az embert dolgot hagyjuk, a kérdés nem erre vonatkozott.

2011. nov. 26. 21:15
 3/10 A kérdező kommentje:

"Igen ott is meg kell mégegyszer keresztelkedned."

De miért kell megkeresztelkedni, hiszen nem egyházhoz keresztelkedek. A JT-nál is bemerítkezés van, ha ez lenne a kifogás.

Természetesen nem arról van szó, hogy minden héten, vagy minden évben másova akarok járni, vagy tartozni, hanem arról hogy ha én eldöntöm, hogy Krisztust akarom követni, akkor "bemerítkezek"...

De miért kell mégegyszer ott is bemerítkezni?

2011. nov. 26. 21:19
 4/10 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Én Katolikus nevelésben részesültem, meg is "kereszteltek", tehát az akkori Egyházam állásponta szerint én meg voltam keresztelve. Azonban, ahogy nőttem, elkezdtem érdeklődni Isten iránt, egyre többet tudtam meg Róla, a kezembe került a Biblia, stb...és arra jöttem rá, hogy a Bibliát nem minden esetben tudom összeegyeztetni a Katolikus Egyházzal, így folyamatosan eltávolodtam tőle. (Természetesen harag nincs, a Katolikus testvéreimet tisztelem, de nem szeretnék többé az Egyház tagja lenni)

Jeleneg én az Adventista Egyházban készülök a Keresztségemre, és hozzáteszem jogosan, mert megértettem hogy pontosan miről is szól ez. A Keresztség először is egy alámerítkezéssel történő esemény, amelyre azért van szükség, mert amikor a víz alá merítenek, az annak a szimbóluma hogy eltemettem a régi életemet, amikor pedig kiemelnek a vízből az már azt jelképezi hogy feltámadtam egy örök életre. Jézus nagy hangsúlyt fektetett a lelki újjászületésnek:

"Felele Jézus: Bizony, bizony mondom néked: Ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába"(Jn 3,5)

A Keresztség azonban egy olyan dolog, amelyet nem lehet ráerőltetni az emberre, például úgy amikor a szüleim, noha azt hitték jót tesznek velem, de a beleegyezésem nélkül elköteleztek egy Egyháznak gyerekkoromban. A Keresztség önnálló döntésen, alapul, amelyet saját magának kell meghoznia hogy akarja-e vagy sem. Az Evangéliumokban például azt olvassuk hogy az emberek maguktól mentek Keresztelő Jánoshoz:

"Előáll vala János, keresztelvén a pusztában és prédikálván a megtérésnek keresztségét a bűnöknek bocsánatára. És kiméne hozzá Júdeának egész tartománya és a Jeruzsálembeliek is, és megkeresztelkedének mindnyájan ő általa a Jordán vizében, bűneikről vallást tévén. (Márk 1, 4-5)

Én hálát adok Istennek azért, amiért lehetőséget biztosított nekem arra, hogy úgy Keresztelkedjek meg (merítkezzek be) hogy az esemény a saját döntésem alapján történjen meg, ráadásul olyan körülmények között, ahogyan az Evangéliumokban olvashatjuk.

Az Adventisták előadásaira, Istentiszteleteire elmehetsz úgy is, hogy nem vagy bemerítkezve, szeretettel fognak fogadni :-) De ha szeretnél hivatalos tag lenni, akkor igen, ott szükséges bemerítkezni, de természetesen csak akkor, ha te is akarod, és belátod azt, amit Jézus mondott a Keresztsége előtt, miszerint "illik nékünk minden igazságot betöltenünk." (Mt 3,15) Ameddig ez nem történik meg, senki nem fogja ott rád erőltetni a Keresztséget:-)

Minden jót!

2011. nov. 26. 21:51
 5/10 anonim ***** válasza:
Normál esetben csak egyszer kell. A baki az hogy a csecsemőkori keresztelés nem számít, mert az nem a te döntésed volt. Ha felnőttként úgy döntesz, hogy katolikus maradsz nem kell megismételned a dolgot, erre van az első áldozás meg a bérmálkozás. De ha nem tartod a vallásod, és felnőttként máshol találod meg Istent, gondolom ki akarod fejezni a ráébredés feletti örömödet azzal hogy ezúttal saját döntésből bemerítkezel. Egyszer. többé nem kell.
2011. nov. 26. 21:54
 6/10 A kérdező kommentje:

Félre tetszettek érteni. A kérdés alatti magyarázatban a következő van: "...(mondjuk Jt), náluk bemerítkezek, majd rájövök, hogy ez még sem az igazi, és szeretnék az Adventista egyház tagja lenni, akkor ott is be kell merítkeznem mégegyszer?"

Tehát felnőtt korban bemerítkezek, csak nem mondjuk az adventistáknál, hanem máshol. Akkor miért kellene mégegyszer megtennem, hiszen a keresztség nem egyházfüggő, hanem Krisztusfüggő, már bocsánat a gyenge fogalmazásért.

Másik: Ha a fröcsike a homlokra nem korrekt, de a szívemben tudom, hogy Jézus a Krisztus, Isten egyszülött fia, amely állítás szerint Krisztus erre alapozza az egyházát, betartom (illetve azon vagyok) Isten által rendelt parancsolatokat, beleértve még a szombat napot is. Jön Krisztus, feltámaszt az utolsó napon, és azt mondja, hogy úgy, mint a lator a kereszten őmellette a hite által nyert üdvösséget, úgy az a hit bennem is megvolt, de mivel csak fröcsi volt a homlokon, és nem volt bemerítkezés, mint jelképes keresztség, így örök kárhozat a juss. Ezt komolyan gondoltátok?

2011. nov. 26. 22:10
 7/10 anonim ***** válasza:
86%

Senki nem gondolta komolyan, hogy örök kárhozat a jussa annak, aki nem keresztelkedik meg. De a keresztség a Krisztushoz való tartozásodnak a jele, tehát ha megismered őt, evidens, hogy föl akarod venni.

Más: mi az hogy rájössz, hogy az egyház nem az igazi? Egyik egyház sem az igazi, ezt még senki nem mondta neked? Mert az egyház az nem egy földi intézmény. Így teljesen mindegy, hol merítkezel be, az érvényes, ha saját akaratodból történt, vagy ha megerősítetted (bérmálkozás, stb)Világos?

2011. nov. 26. 22:22
 8/10 anonim ***** válasza:
79%

Szia!

A keresztség a megtérés vagy újjászületés látható megpecsételése, ezért neveztetik a "megtérés keresztségé"-nek és az "újjászületés fürdőjé"-nek (Mk. 1:4; Tit. 3.5).

A Szentírás a tanítványság alapvető kívánalmainak a hitbeli elfogadása alapján hozott, önkéntes választáson alapuló, alámerítéssel történő felnőttkeresztséget hitelesíti. Ha valaki már részt vett ilyenben akkor az advantistáknál nem kell újra bemerítkeznie, mert elfogadják, csupán a vallástételi Istentiszteleten kell vallást tennie a hitéről és ez alapján lehet a közösség tagja. A gyakorlatban egyébként maguk a tagok döntik el, hogy szeretnének-e újra alámerítkezni, és csak akkor szoktak, ha ők így döntenek.

Üdv. Péter

2011. nov. 27. 00:48
 9/10 anonim ***** válasza:

A legtöbb egyház elfogadja egymás keresztségét. Egy protestáns egyházban megkeresztelkedett (értsd felnőtt bemerítés)embernek nem kell újra keresztelkednie, ha máshová megy.

Egyedül a különcködő egyházak és szekták nem fogadják el más bemerítését. Én nem mennék olyan egyházba, ahol nem fogadják el egy másik egyház keresztségét (kivéve persze JT, és egyéb szektákét).

A homlokra öntözött víz egyébként tényleg gáz. Nem kell az elvi alapjait magyarázni,ajánlom mindenkinek, nézzenek utána, honnan is eredt ez. Mert azt bizony nem az anabaptisták találták ki, hanem a keresztények, majd a KATOLIKUSOK. Bizony, bizony, a katolikusok is felnőtt keresztséget gyakoroltak nagyon sokáig, míg egy pápa ki nem nyilvánította, h. a gyermek keresztség egyenértékű ezzel. Aztán most meg foggal körömmel ragaszkodnak az igazukhoz. Még akkor is, ha nekik nagy részük volt a felnőtt keresztség elterjesztésében :D

2011. nov. 28. 16:45
 10/10 anonim ***** válasza:

Nem egyszerű a dolog.

A csecsemőkeresztség nem felel meg a bibliai kritériumoknak, ezt már indokolta az egyik válaszoló.

A JT-s alámerítkezés elvileg tudatos döntésen alapul, de... kérdés, hogy kinek / minek a nevében / nevére merítkezik alá valaki, ill. kihez vagy mihez kötelezi el magát.

Nemrég bemásolt valaki egy linket egy kérdéshez egy JT -s alámerítésről, ebben nyilvánvaló volt, hogy az illető a JT szervezetéhez csatlakozott vagy fogadott hűséget (nem tudom, melyik a pontosabb kifejezés). Sajnos nem találom a linket, ha esetleg valaki elmentette, megköszönném, ha bemásolná.

Tehát a bemerítkezésnek az Atya, a Fiú és a Szent Lélek v. Szent Szellem nevében kell történnie, továbbá nem egy földi egyházhoz, felekezethez, gyülekezethez való csatlakozást jelent...

2011. dec. 1. 19:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!