Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A barátnőm apja Jehova tanúja....

A barátnőm apja Jehova tanúja. Barátnőmet letiltotta a számítógépről, elvette a telefonját és azt mondta addig nem adja vissza még nem szakít velem. A barátnőmet nem nagyon érdekli ez a vallás, de mindig hurcolja magával a gyűlésekre. Mit kéne tenni?

Figyelt kérdés
A vallásban benne van ,hogy a gyerek azzal barátkozik akivel akar,ha jehova ,ha nem.Ha megpróbálok beszélni vele ,csak jön a hülyeségeivel,de értelmes választ nem tud adni a kérdésre miért? Egyetemista vagyok,nem dohányzok,nem bulizok folyton,minden munkát megcsinálok amit tudok,minden nyáron dolgozok saját pénzből vettem motort,saját pénzből csináltam meg a "B" és az "A" jogosítványt. De még csak esélyt sem ad arra ,hogy megismerjen.Úgy gondolja ,hogy ő jobban tudja mit akar a lánya. Jövő hónapban lesz 1 éve hogy együtt vagyunk.Van valami ötlet mit lehetne tenni? Esetleg Más Jehova tanúja véleményét is ki szeretném kérni. Miért vannak ilyen durva ellentétek a vallások között. Én keresztény vagyok ,de nem gyakorolom a vallást. Talán pont ilyenek miatt. Próbáltam vele normálisan beszélni nem használt.

2011. nov. 26. 01:48
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
89%

Én JT-ként nőttem fel, annak neveltek. Az apám vén volt. Nekem sem tetszett soha, hogy rámerőltetik, de az verte ki a biztosítékot amikor nem lehetett barátnőm, ha csak el nem veszem feleségül. Ekkor költöztem külön albérletbe, 18 évesen. "Amíg az én kenyeremet eszed és én felelek rád addig azt csinálod amit én mondok!" Nem volt apelláta.

Nem akarlak elszomorítani, de semmi esélyed a faterjával kibékülni. A lányt 18 évesen meg kell szöktetni, közös albérlet... Ez az egyetlen út.

2012. jan. 8. 17:08
 32/38 anonim ***** válasza:
10%

Kedves egyetemista!

Ha pl. orvos leszel, akkor annyi tudásra van szükséged, hogy teljesen meg tudd ítélni azt a betegséget/problémát, amit kezelni szeretnél. Nekem egyszer gyulladás miatt meg akarták műteni a mellemet (már ki voltam írva sebészorvos által a műtétre, időpontot is kaptam a VII. kerületben egy kórházban), úgy hogy eléggé megijedtem. Srác létemre mellműtét? Kérdeztem ott a kórházi folyosón egy másik orvost is hirtelen, aki azt mondta, ha a doktor úr kiírt műtétre, akkor nyilván van neki oka. Otthon mondtam anyámnak, aki nővér volt az Uzsoki kórházban, és ő elvitt oda, ahol kivizsgáltak. Vettek mintát a mellemből, aminek a vizsgálati eredménye után kijelentették, hogy egyszerű gyulladás miatt van a duzzanat, aminek oka lehet megfázás vagy megerőltetés. Szedjem ezt és ezt a gyógyszert, és annyi. Simán elmúlt a bajom. Utólag visszagondolva a hideg is kiráz, hogy jól szétvagdalták volna a mellemet, azóta sincs vele semmi bajom.

Ezt csak azért mondtam el, hogy jelezzem, ha te csak egyféle oldalról vagy képben, mondjuk sebészi oldalról közelíted meg, és pl. belgyógyászati oldalról nem, akkor akár végzetes eredményre is juthatsz. Mert az érzelmeid, vagy előítéleteid, vagy hiányos ismereteid, vagy egyéni sikereid utáni belső késztetésed, vagy erős testi ösztönzések, hiúság és ki tudja még mi jöhet elő, egy erőltetett döntésre sarkallhatnak. Ki tudja mi lehet a háttér oka egy-egy orvosi műhibának.

Ami pedig a kapcsolatot illeti, képes vagy a másik oldalról is józanul látni a dolgokat, vagy csak a te szemszöged világos előtted, de a másik oldal szempontjaival kevésbé vagy tisztában? Vajon miért mondja Isten Igéje a keresztény hívőknek, hogy hitetlenekkel ne legyenek felemás igában?! (2Korinthus 6:14) Miért tanácsolja ezt Isten, az univerzum Teremtője? Biztosan van rá oka. Ha valaki Isten útján jár, akkor alkalmazza Isten tanácsait a Bibliából. Istenfélő szülők pedig nyilván nem fognak lelkesedni azért, ha a fiúk vagy lányuk egy világi fiúval jár, akármilyen „rendes” is. Mert ha Isten szempontjából is rendes volna, akkor fontos lenne neki Krisztust és a tanításait is megismerni, és a Krisztus-követésben azonosulni, egy gondolaton lenni, egymást a hitéletben is segítve lelkileg egybeforrni. Hiszen ilyen lelki egységből fejlődhet ki aztán a házasságban is a testi eggyé-létel.

Ez tehát a másik oldal, és úgy tűnik, hogy ezzel az oldallal kevésbé vagy tisztában. „Műteni akarsz”, de azzal nem bajlódni, hogy belgyógyászatilag is alapos kivizsgálást végezz. Ha a valóságban világi vagy, akkor ezt meg is lehet érteni. Mert akkor talán fontosabb neked a motor, a jogosítvány, a diploma megszerzése, világi karrier, meg sok más egyéb, mint megismerni Krisztust és az általa felkínált életutat, a bibliai reménységet. Akkor nem csoda, hogy nem nagyon érted meg a barátnőd apjának álláspontját. Pedig az sem akar rosszat a lányának, és ráadásul tőle meg azt várja el Isten, (és nem a vallása és nem a gyülekezeti vezetők), hogy nevelje bibliai alapelvek szerint a lányát. Neki ez felelőssége Isten előtt, mert erre kapnak parancsot a szülők, hogy istenfélelemre neveljék a gyermekeiket (Efézus levél 6:4). Ha ez neked nem tetszik, akkor teljesen egyoldalú a dolog, és nincs mit csodálkozni a konfliktuson.

Nyilván tanácsokat kaphatsz innen-onnan, lám valaki azt ajánlja, szöktesd meg a lányt. Tanácsolja ezt az, akinek már fiatalkorúként nem tetszettek a bibliai alapelvek, nem tetszettek a gyülekezeti összejövetelek, nem tetszettek Jehova Isten szigorú törvényei. És amint lehetett, elment otthonról. Azután lett belőle egy ellenségeskedő személy, aki teljes lelkülettel harcol Jehova és a tanai és tanúi ellen. És lett belőle egy jó nagy késsel hadonászó sebész, ugyanakkor meg egy pocsék belgyógyász. Hiszen képtelen felülről, Isten szempontjából nézni a dolgokat, hanem teljesen egyoldalúan nézi, mint világi ember, aki ráadásul a lelkében ki tudja hány éve erős ellenszenvet hordoz mindennel szemben, ami Jehova tanúval kapcsolatos.

Mert ha Isten szempontjából gondolkodna, akkor bibliai tanácsot adna, és olyan bibliai tanács hol van, hogy valaki szöktessen meg egy lányt otthonról? Miért nem azt ajánlja, hogy jól ismerd meg a Bibliát, hogy teljes képed legyen a konfliktus jó kezeléséhez? Miért nem azt ajánlja, hogy próbáld meg keresztényi szempontból is nézni a dolgokat? Hiszen ő tudja a legjobban, hogy mit tanít Isten a hívő és világi közti kapcsolatról. Ha meg nem tudja, pedig ebben nőtt fel, akkor neki elsősorban Istennel és a törvényeivel van baja, és csak emiatt a szüleivel. A Jehova tanúin csak azért veri el a port, mert szerinte ők túl szigorúak voltak vele gyerekként, azután szigorúak voltak vallási téren is, ebből kifolyólag az egy hamis vallás, hamis eszme, hiszen nem szabadságot ad, hanem megkötözöttséget.

Egyetlen megoldás van - mondja-, szöktesd meg a lányt. Tanácsolja, mert ő is megszökött, ő is katapultált, és jól bevágta maga mögött az ajtót. Hogy csak úgy reccsent az ajtófélfa. Úgy teljes erővel, úgy teljes szívből, úgy vaskos ellenszenvből. És ebből fakad a lejárató kampány is, amit az internetes lapján folytat, aminek a linkjét nem győzi szanaszét küldözgetni, hogy a lehető legtöbb embert Jehova tanúi ellen fordítson. De hogy mit gondol minderről maga Jehova Isten, az nem fordul meg a fejében. Egy szökésben lévő ember nem gondol a Teremtőjére. Hanem csupán a maga szabadságára. Istentől való futás ez, teljes erőbedobással és teljes vehemenciával. És hogy mi lesz ennek a vége, az a legkevésbé sem fontos. Csak az a fontos, hogy most „jó” legyen.

Én a magam részéről azt tanácsolom neked, hogy elsősorban a célodtól függ, hogy milyen tetteket hajts érte végre. Ha nem akarsz Istennek tetszően élni, vagy nem akarsz a Jehova tanúi által megélt istenhit és szolgálat szerint élni, akkor elkanyarodsz ettől jó nagy ívben. És ha a barátnőd sem akar, akkor mindketten megteszitek, és Isten nélkül fogtok élni. Vagy egy másfajta keresztényi hit szerint, amely nektek kedvezőbb. Ahol lehet pl. cigarettázni (katolikusok). Vagy elmehettek pl. a nazarénusokhoz, ahol nincs TV nézés, minden nő az istentiszteleteken fejkendőt visel, és ha egy nagy asztalnál ülnek, akkor egyik oldalon csak a nők, és a másik oldalon csak a férfiak (személyes tapasztalatom). Van akinek ez a szigorúság tetszik. De talán mégis jobb, ha a bibliai alapelvek ésszerű betartásánál maradunk, és Jehova tanúi sem tesznek mást. Lehet TV-t nézni, mindazt ami építő, és mindent lehet, ami hasznos és egészséges kikapcsolódást ad, de mondjuk a világiakkal való barátkozást, udvarlást azt nem ajánlják. Nem, mert Isten azt mondja a Bibliában, hogy a világgal való barátság, ellenségeskedés az Istennel. Aki azért a világ barátja akar lenni, az Isten ellenségévé lesz. (Jakab levele 4:4)

Súlyos szavak ezek, és nagy horderejű mondanivalót hordoznak. Az van mögöttük, hogy az emberiség tudatában egy óriási hasadás történt még a kezdet kezdetén, és ezt kihasználják azok, akik láthatatlan vagy nagyon is látható szócsöveik által állandóan azt a propagandát súgják az emberek fülébe, hogy bizony szökni kell, de gyorsan, de jó messzire – Istentől, az alapelveitől, a törvényeitől, a szigorúságától, amivel gúzsba köti az embereket. Egyetlen megoldás van tehát, hogy a szabadságot kell választani. Azt Istentől független és teljes autonóm szabadságot. Éljen az ember szabadon, a saját tetszésére.

Hogy millió problémát hoz ez magával, nem érdekes. Hogy sok az orvosi műhiba az emberi kapcsolatokban, nem gond. Hogy 'senki' nem tudja a világban, hogy a másiknak mi a jó, csak azt, ami neki jó, az teljesen rendben van. Jó így élni, megosztottságban, politikai szinten, társadalmi szinten, családi szinten. És azt sem nézi senki (vagy igen kevesen látják meg), hogy csak a mi országunkban kb. három millió ember él a mély szegénység alatt. És hogy gyerekek éheznek. És üres hassal fekszenek le. Karácsonykor megvendégelik őket a parlamentben, de utána jönnek a kijózanító hétköznapok. A „sebészek által mellműtött” emberekre nem figyel a világ. A hatalmi elit sebészei jól végzik a dolgukat. Hogy talán mégis gyenge belgyógyászok? Azt nem nézi senki. Nincs ugyanis konzultáció, és ha van is, az nagyon kevés. Mindenki a saját szemszögéből oldja meg a dolgokat. És ennek eredménye sok-sok legördülő könnycsepp, meleg otthonra, ételre és védelemre vágyó gyermek arcán.

Vajon kinek a karjaiba futunk melegségért, védelemért, testünk és lelkünk simogatásáért. Az ördög karjaiba, aki elidegenítette a világot Istentől? Vagy Jézus karjaiba, aki azt mondja, hogy:

” ...jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű. … És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket” (Máté evangélium 11:28-30; János evangélium 8:32).

A másik oldal viszont azt súgja: szökjél meg, és szöktesd meg a lányt is. Mindenki szökjön meg. Nem lehetséges, hogy ezáltal lesznek a szökésben lévők igazán foglyokká?! A saját elhamarkodott döntésüknek foglyaivá?! Kérlek, ne hamarkodd el a döntésedet.

(karel)

2012. jan. 8. 20:42
 33/38 anonim ***** válasza:
92%

Nézd meg például milyen szép családi példák születnek Jehova Tanúi között:

[link]

Igen! Ezekről az igaz emberekről kell példát vennünk!

2012. jan. 11. 00:59
 34/38 anonim ***** válasza:

"Nagyon szép nyilvános előadást hallhattunk... két gondolatot emelnék ki: Csak Jehova szervezetét kövessük, és a másik, hogy engedelmeskedjünk Jehova szervezetének! Köszönjük szépen Testvérünk! A forró testvéri üdvözletünket mi is elküldenénk!" - taps -.

Ilyen érzelmekre ható válasszal... hejh, ha csak a saját történelmüket ismernék!

Kedves kérdező!

Szerinted?

2012. jan. 11. 01:07
 35/38 anonim ***** válasza:

Itt egy tapasztalat első kézből:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..

Mintha a saját fiatalkoromról lenne szó... sajnos ez általános a tanúk között.

Kedves kérdező! Én teljesen megértem az álláspontodat, de sajnos itt nincs más megoldás. Vagy megszoksz [és tanú leszel hogy találkozhassatok] vagy megszöksz [és megszökteted a lányt is].

2012. jan. 11. 12:27
 36/38 Mulder614 ***** válasza:
11%
Kedves kérdező,gondolom azt te is tudod, hogy egy kiskorú gyerekért a szülők a felelősek, és ez nemcsak Jehova Tanúi esetében van így. Míg otthon lakik köteles engedelmeskedni a szüleinek. Amugy senkit sem lehet kényszeriteni arra, hogy járjon az összejövetelekre. Az, hogy az apa elviszi magával a gyerekeit, az apai kötelessége, csak a jót akarja, hiszen a Biblia is erre szólitja fel a szülőket: 5 Mózes 6:6-9. Ha szélnek eresztené azzal azt mutatná, hogy nem érdekli a sorsa, nem szereti.
2012. jan. 18. 11:07
 37/38 anonim ***** válasza:
100%

"Paráznák nem lehetnek a szervezetbe. Évente ezreket közösítenek ki. Nem lehet házasság előtt szex. Valamint kiközösítésre ad okot a megcsalás is."

Ezek szerint, ha kiírom a kapunkra, hogy nem vagyunk házasok, de van két gyerekünk, békén hagytok? Nem csengettek be hetente?

2012. febr. 19. 19:46
 38/38 anonim ***** válasza:
Eléggé el vagyok késve, de mi lett a sztori vége?
2021. márc. 18. 21:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!