Mi a különbség a szekták és az egyházak között? Egyáltalán meg kell így különböztetni őket? Miért nézi le sok ember az úgynevezett szektákat?
Én úgy vettem észre, hogy a szekták is egyházak, csak olyan egyházak, amiknek kevés tagjuk van és a társadalmi hagyományokhoz képest szokatlan tanokat terjesztenek.
Van-e létjogosultsága a "szekta" kifejezésnek, amikor ilyen értelemben minden egyház szektaként kezdte az életét?
Természetesen van különbség.
A Szekták egy elég érdekes dolog. és hát nem pozitív minőségben szoktuk használni... Amit a kétes hírű, és érdekes tanú, gyakran törvénytelen üzelmeiről elhíresült Amerikai szekták miatt alakult ki ez a kép az emberekben.
Azt a kis létszámú egyházat amelynek tanai megfelelőek az erkölcsnek és egyéb jógi problémába nem ütköznek .. nem hívjuk szektának..
A szektákhoz viszont az emberek különböző kényszerképzeteket kötnek mint a törvénytelenség, az emberi méltóság megsértése, az emberek megfélemlítése... Az a képet gondoljuk igaznak melyet az Amerikai szekták negatív képe mutat.
Nekem is előítéleteim vannak a szekták ellen.
És nem szívesen hallanám hogy az itteni hitgyülekezetünket "szektának" titulálják.
Szóval szerintem van különbség.
Tejesen igaza van az előttem válaszolónak.
Ennyiben egészíteném ki (amellett, hogy igazat adok neki):
A szekta az, amelyik saját maga által felállított, sajátos tanokat képvisel. Általában elzárkózik a külvilágtól, vagy éppenséggel nagyon szigorú szabályokat, kritériumokat állít fel új tagok (de akár régiek) számára is.
Azért még nem lehet leszektázni egy közösséget, mert kevés tagjuk van és a társadalmi hagyományokhoz képest szokatlan tanokat terjesztenek. Szóval ez még önmagában nem szekta.
Én azt mondom: ha kell, szakítson is valamely társadalmi hagyománnyal. A lényeg, hogy Isten Igéjét közvetítse, miközben tanulmányozza és figyelje Isten Szellemét is. És csakis olyan hagyományokat kövessen, és persze úgy kövessen, ahogy a Bibliában az le ven írva.
Ami meg a tagokat illeti: Isten épiti az ő egyházát.
Ha egy közösség Isten útján halad, annak meglesz a gyümölcse. Hiszen mint mondta Jézus, erről ismerik meg a fát. És az ilyen faj gyümölcsöt terem, és fejlődik Krisztus testében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!