Szerintetek, hogy helyes? Mondom neked, ma velem leszel a Paradicsomban? Mondom neked ma, velem leszel a Paradicsomban?
Szia!
Elég egyértelmű, mivel Jézus aznap nem volt a paradicsomban. János evangéliumában 3 nappal később Jézus feltámadása napján ezt mondta: "Ne illess engem; mert nem mentem még fel az én Atyámhoz" (Jn 20,17).
Az eredeti görög szövegben nincsenek írásjelek, viszont akkoriban gyakori volt, hogy valaminek a megerősítéseképpen kifejezték azt, hogy aznap tették az ígéretet.
Üdv. Péter
Szia!
Mivel az eredeti görög szövegben nincs vessző, így ezzel az Igével bárki tudja igazolni majdnem a lélek halhatatlanságát. De csak majdnem.
Mivel a Biblia egyértelműen a feltámadásról tanít, és nem a lélek halhatatlanságáról, így a második lehetőség a helyes. A (Luk 23,42)-ben egyébként is említi a Lator Jézus második eljövetelét, tehát tudta ő is, hogy nem közvetlenül a halála után fog üdvösségre jutni.
Tisztában vagy vele, hogy hogyan helyes? Ez érdekes. 1. a görög szöveg nem használ vesszőt, így ez minimum kérdéses.
2. Jézus a Bibliában számtalanszor mondja: bizony, bizony mondom néktek.....ezzel mintegy hangsúlyozva, hogy fontos dolog következik. Viszont SOHA, EGYETLEN EGYSZER SEM mondja azt más helyeken, hogy "bizony,bizony mondom néked ma...."
Ennek értelme sincs. Ma ezt mondom, holnap mást? Ha csak egyetlen ilyen hely lenne, akkor el lehetne gondolkodni, nem nektek van-e igazatok. De nincs. A másikra meg vagy harminc példa van.
Nekem is pont emiatt fura, mint amit az utolsó válaszoló írt.
Miért pont és csak ebben az esetben tette oda a ma szócskát, mint hangsúly kifejezés? (Péterre reagálva)
Ez egy teljesen egyszerű, könnyen érthető kijelentés. Szerintem saját magát járatja le, aki nyelvtanilag és logikailag is ésszerűtlenné teszi a vessző ide-oda tologatásával ezt a mondatot, csak azért hogy a tévtanítását alátámassza. A vessző nincs rossz helyen a Károliban. Éppen az, akinek a száját soha nem hagyta el egyetlen hiábavaló szó sem, miért tenne ilyen kijelentést, hogy: "Bizony mondom neked ma". Ha valakivel beszélgetek, akkor nem szoktam az emlékezetét ilyesmivel serkentgetni hogy " ma mondom neked ezt és azt", mert ő is tudja hogy jelen időben beszélek, és a hangom nem holnap fog a füleihez érkezni. Jézus még aznap, és nem negyed vagy ötöd napon együtt volt a latorral a paradicsomban, ami az Ő feltámadásáig a föld gyomrában volt:
Máté 12:40 Mert amiképpen Jónás három éjjel és három nap volt a cethal gyomrában, azonképpen az embernek Fia is három nap és három éjjel lesz a föld gyomrában (kardia= szívében).
Majd Jézus feltámadása után a paradicsom a mennybe került.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!