A Krisztus Magyarországi Egyháza?
Szektának tekinthető. Budapesten többszáz kilépett van, sokuknak évekig tartott a felépülés. A gyülekezet az International Churches of Christ része, hivatalos neve 2012 tavaszától Krisztus Magyarországi Gyülekezete (hivatalos egyházi státuszát elveszítette, de ezt jelenleg mind weboldalán, mind a facebook-on gondosan titkolja).
Lehet, hogy azt mondták neked, hogy az is jó, ahová te jársz, de csak azért tették, hogy ne riasszanak el (kapcsolatépítés, "love-bombing"). Valójában a budapesti csoport vezetése gyakorlatilag csak magukat tartja megváltottnak (senki más nem él "tanítványként"). Nevelési kapcsolatokban élnek egy piramis alakú autoriter struktúrában, és kizárólag egymás között házasodnak. A kontroll része a bűntudatkeltő manipuláció; bibliai idézetek kiforgatása; csoportnyomás; agymosás; állandó elvárások. Bár tagjai kedvesek és jóindulatúak, azt tanácsolom, messze kerüld el ezt a csoportot.
További tanulmányozásra:
Kedves előttem szóló. Először is sértőnek találom, hogy neveket is említesz. Sajnos nem tudom, hogyan lehetne itt jelenteni az ilyesmit.
Továbbá igen, sok kilépő van. Mint mindenütt. Én is az vagyok. Ami szerintem már plusz egy érv amellett, hogy ez nem szekta. Másodszor. Az hogy valaki megosztja a hitét szerintem normális. És igen, néha túlzásba viszi az ember. Mint minden mást, ami erősen foglalkoztatja. Emiatt nem lehet egy csoportot elítélni, legfeljebb egy-egy személyt.
A piramist én inkább csoportoknak mondanám. Most mondja meg nekem valaki, munkahelyen nem ugyanígy van? Aki régebbóta a cégnél van, pátyolgatja, segíti azt, aki kevésbé tudatos.
A barátságok meg... Ha szeretsz valakit nem sok időt töltesz vele? Annó barátokkal mi is naponta találkoztunk. De csak azért, mert szerettünk együtt lenni. Persze voltak/vannak más barátságok is. Miért is ne?
Párt szokták mondani, hogy csak belülről választhatsz. Ez nem teljesen ennyire egyszerű. Nem kereszténnyel valóban nem jöhetsz össze, de ha a házastársad, akkor nem szakítanak szét. Akkor sem ha csak a társad, csak megmutatják a Bibliában a referenciát, mi szerint nem helyes. Minden döntés a SZEMÉLYÉ.
A szekták fő jellemzői, hogy nehezen tudsz kilépni, illetve sok pénzt kell belefeccölnöd.
Egy történettel szeretném zárni. Egy két gyerekes, plusz az anyját és fogyatékkal élő testvérét ápoló egyedülálló nő egyszer véletlen a sütőn hagyta az olajat. A fél lakás leégett. A nőnek sem pénze sem ereje nem lett volna, hogy rendbehozza. Az egyház pedig összefogott, és egy héten belül rendbehozták neki. Se pénzt se mást nem fogadott el senki.
Én személy szerint Istenben kezdtem kételkedni. Ők pedig kifejezték hogy szeretnek, pont emiatt pedig elengednek. De bármelyikükkel barátkozhatok egyház ide vagy oda. Mert szeretnek.
Jah (előző vagyok) és én tini létemre folyamatosan konfrontálódtam a vezetőséggel, ha úgy éreztem valami nem kerek. Mindketten tisztelettel tettük mindezt, és sikerült dűlőre jutni. Pedig sem én se a történetben szereplő hölgy nem rendelkeztünk az előttem szóló által felsorolt "értékeivel".
Pusztán arról van szó, hogy van néhány sértett ember, akinek nincs élete, csak hogy mindenféle dolgot kiforgasson. A többi ember meg elhiszi. Persze, ha mindenhonnan ez jön (mert mint mondtam 2-3 embernek nincs élete), akkor az valószínűleg igaz (csak szólok, nem.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!