Ha letöltök keresztény zenét netről vagy torrentről az lopásnak számít?
Szóval én azt mondom (DE NEM TANÍTÁSKÉNT), hogy a letöltés nem bűn és nem lopás, nem csak azért, mert a Magyar Törvények legalizálják (szoftver-letöltést NEM, és ezért én sem teszem), hanem azért is, mert a letöltés során egyszerűen nem történik lopás, hanem MÁSOLÁS. A másolás révén pedig RELATÍV kára keletkezik a szerzőnek, mert a letöltő potenciális vásárló lehet (és amúgy, még nincs kizárva, hogy megvegye a terméket), és mert lopás hiányában még mindig képes eladni a termékét.
Ami érdekes az az, hogy akár másolják akár nem, az eladás mindenképpen bizonytalan.
A Biblia vonatkozásában pedig azt állapítottam most meg, hogy szellemi tulajdonjog és szellemi tulajdonjog-sértés vonatkozásában a Szentírás szerint (szerintem) nem kérhető anyagi ellenszolgáltatás szellemi termékért, csak szellemi ellenszolgáltatás. Ennélfogva ez a kapitalista "szellemi tulajdonjog" és szellemi tulajdon áruba bocsájtásának koncepciója hibás, annál is inkább, mert Isten nem rendelkezett a védelméről, hisz nem is kellett védeni senkitől. Egyszerűen nem volt fontos. Ha már a Bibliából indulunk ki.
De ezt senki ne vegye tanításnak, jó lenne ha én is olvashatnám mások érveléseit, hátha rosszul látom. Jelenleg viszont én erre a következtetésre jutottam.
Előző 4 választ én írtam, %-ból látszik.
Azt ugyan már másodikán kiveséztem, hogy miért nem lopás a másolás/letöltés, de tegnap olvastam egy hozzászólótól („gepzene”), hogy „törvénybe ütköző azt másolni, amit a szerző nem enged másolni, és add meg a császárnak, ami a császáré”. És ez nem hagyott nyugodni, mert oké, hogy tényleg nem lopás a másolás, ebben a vonatkozásban nem bűn, de mégis megsértem az alkotó szándékát azzal, ha azt teszem az alkotásával, amit ő nem akar és amit nem engedélyezett, azaz lemásolom és ingyen hozzájutok ahelyett, hogy fizetnék érte, és HONORÁLNÁM a munkáját. MEGTISZTELNÉM. És végső soron ez ütött szöget a fejemben és eszembe jutott Péter Apostol parancsa, hogy „mindenkit tiszteljetek”. A Róma 13:7-ben pedig az szerepel, hogy adjátok meg mindenkinek amivel tartoztok, akinek az adóval az adót, akinek a vámmal a vámot, akinek félelemmel a félelmet, akinek tisztességgel a tisztességet. Folytatja pedig a 8. vers: „Senkinek semmivel ne tartozzatok, hanem csak azzal, hogy egymást szeressétek; mert a ki szereti a felebarátját, a törvényt betöltötte.”
De ha te tiszteletlen vagy azzal, akinek szándékát és akaratát nem tartod tiszteletben, akkor VÉTKEZEL. Akkor szeretetlen vagy, nem szereted a felebarátodat, aki sokat dolgozott, hogy abból profitáljon, és téged ez hidegen hagy...akkor ez bűn. Mert a Törvény második nagy parancsolata és betöltése ez: Szeresd felebarátodat mint magadat. Adott esetben nekünk is rosszul esne, ha a munkánkért nem kapnánk fizettséget, hanem ingyen lemásolgatva lenyúlnák egyesek a hasznot. És most teljesen mindegy, hogy az illetőnek lenne-e rá pénze, vagy hogy ingyen rendelkezésre bocsátja a Média, ahogy korábban érveltem. Az egy dolog. Az alkotó/szerző megtisztelése, honorálása, munkájának és szándékának tiszteletben tartása meg LELKIISMERETI dolog. A harmadik vétek pedig a HÁLÁTLANSÁG.
Először kételkedni kezdtem abban, hogy a tiszteletlenség bűn-e, elvégre a 10 Parancsolatban csak az Isten és szülők iránti számít bűnnek. Viszont éreztem azt, hogy a Róma 13:7-ből egyértelmű, hogy a Törvényt a szeretet/tiszteletadás tölti be...ennek hiánya vezet a bűnhöz. És ekkor olvastam a 2Timótheus 3:2. versét: „Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok,”
Hálátlan. Letöltöm a zenét ami tetszik és szarok a szerző fejére, merhogy hát ez nem lopás, és ettől ő még eladhatja a zenéjét...bárkinek, csak nem nekem, mer én nem fogok érte fizetni. Önző vagyok és hálátlan. Hibáztatom a lemezipart, az artistjust-ot, a szerzőt hogy mé' kell neki összerakni egy albumot amiből csak néhány tetszik, és mé' kéne azt nekem megvenni. Mindenki hibás csak én nem, sőt, én vagyok az áldozat, a szerző mé' nem árulja ingyen és keresi másból a betevőt!
Na EZ az a hozzáállás, ami Istennek nem tetszik. És ilyen voltam.
Szóval, a másolás/letöltés nem azért bűn, mert lopás, mivel nem az, hanem azért bűn, mert 1. Tiszteletlenség a szerzővel szemben, 2. Szeretetlenség a szerzővel szemben, 3. Hálátlanság a szerzővel szemben.
Ha nincs pénzünk megvenni a zeneszámot, filmet, játékot, akkor nézzük meg Interneten vagy a TV-ben ingyen, hallgassuk az Interneten, Rádióban, játszunk a demóval. De ne töltsük/másoljuk le. Ha pedig ezek a megoldások nem kielégítőek, nos rengeteg más kikapcsolódási lehetőség van. Ha fontos nekünk az, hogy Istennek engedelmesek legyünk, akkor ennyi áldozatot hozni igazán nem lehet nehéz.
Kérdésre kérdéssel felelek:
Szerinted lopásnak számít, ha Isten nevében tulajdonítok el valamit mástól? Mert szerintem igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!