Miért 6000 éves a Föld a keresztények szerint?
Úgy hallottam, hogy a keresztények szerint 6000 éves a Föld. (Remélem, ez nem nagy butaság, és tényleg így gondolják.)
Azt szeretném megtudni, hogy ennek indoklása hol található a Bibliában.
A Biblia szerint a föld már egy ideje létezett, amikor a teremtési napok elkezdődtek. Ezt az időtartamot nem ismerjük. A tudományos megállapítások is csak becslések.
Az első pontra az a válasz, amit előtte írtam. Az általad is említett tények alapján, nem 24 órás értelemben kell venni az egyes teremtési napokat.
Isten mindenhatóként szerepel a bibliában, tehát feltételezhetjük, hogy a hosszú teremtési ciklusokra (azért a milliókat nem kell készpénznek venni!) nem azért volt szüksége, mert nem tudott volna rövidebb idő alatt teremteni. De ettől még az látszik, hogy csupán az ember megjelenése köthető a 6000 évhez, a teremtési napok ezt megelőzően hosszabbak voltak.
"Csak őket nem értem, mert néha már nagyon erőltetett, ahogy próbálják "ráerőszakolni" az evolúciót a 6000 éves teremtésre, és hasonlók."
Kedves kérdező, a kreacionisták nem hisznek az evolúcióban (nincsenek egyedül), hiszen ezért "kreacionisták" :).
A Mózes első könyve 2:4 (Katolikus fordítás) beszél arról "a napról, amikor az Úristen a földet és az eget megalkotta". Ez az egy nap magában foglalja mind a hat teremtési napot, melyről a Mózes első könyve 1. fejezete számol be. A bibliai szóhasználatban a nap egy meghatározott hosszúságú időszakot jelöl, mely lehet ezer vagy több ezer év hosszú. Vagyis a Biblia mindegyik teremtési napja több ezer éves időszakot is felölelhet. Ezenkívül a föld már létezett, amikor a teremtési napok elkezdődtek (1Mózes 1:1). Ebben a kérdésben tehát a bibliai beszámoló nem mond ellent a valóságra épülő tudománynak (2Péter 3:8).
Francis Collins molekuláris biológus ezt mondja: "Az a nézet, hogy a teremtési napok csupán 24 órásak voltak, több kárt tett a gondolkodó emberek hitében, mint bármi más a modern történelemben."
Tisztelt Kérdező!
A Biblia azt írja hogy "Kezdetben teremté Isten az eget és a földet." (1Móz 1,1)
Hogy a "Kezdet" kifejezés alatt mit értünk, arról léteznek különféle elméletek. Vannak olyan emberek akik például a teremtést összemossák az az evolúcióval, mondván hogy Isten csak megadta a pöccintést a dolgoknak, és minden ment a maga útján. Tapasztalataim szerint ebből általában kialakul az a nézet, hogy Isten megteretette ezt a földet, de valahol nagyon messze van tőlünk, és tulajonképpen nem foglalkozik a földdel, nem avatkozik bel a világunkba. Ez a kijelentés azonban nem áll meg a Szentírás mérlegén, jómagam nem fogadom el
A "Kezdet" szó alatt általában még kétféle elméletet tudok megemlíteni:
- Az egyik az a felfogás, amely már korábban elhangzott, miszerint Isten csak az életet teremtette meg kb 6000 évvel ezelőtt, de a föld maga már korábban is létezett sötétségbe burkoltan, és vízzel borítva. Ha így vesszük alapul, akkor bizonyos tudományos leletek, amelyek jóval idősebbnek tartják a föld korát 6000 évesnél jogosan mutatnak fel olyan eredményeket, hiszen a "Kezdetben" szó egyáltalán nem biztos, hogy arra utal, hogy Isten az földet egy napon teremtette meg a rajta lévő élettel.
-A másik ilyen szemlélet, az a kreacionizmus, amely azt mondja, hogy a föld valóban csak 6000 éves és Isten egy napon teremtette meg az élettel együtt. Jómagam egyébként hívő létemre a kreacionizmust nem támogatom. Nem tudom, hogy igazuk van-e, de Pál azt mondta, hogy a teremtést hit által lehet megérteni. Ez nem meglepő hiszen a Biblia szerint Istennek vannak olyan gondolatai, amelyeket mi emberek nem tudunk felfogni (Ésa 55,8-9) Tehát feleslegesnek tartom tudományos vitát indítani erről, mert Isten adott más bizonyítékokat is a hitünk erősítésére amelyeket már megérthetünk.
Minden jót!
Szia,a teremtés napjait valóban nem 24 órás napoknak kell számítani, a Biblia is utal erre. Igen,ezek több millió évet felölelő napok voltak.
Hogy miért volt erre Istennek szüksége? Nem Istennek volt erre szüksége, hanem az anyagnak. Isten pedig nem varázsló, aki megsuhogtatja a pálcáját. Azt mondta: "Legyen....." És lett. Ő pedig gondos szülőként figyelte, ahogyan a maga tempójában kialakultak a dolgok. Nem siettette. Ahogyan te sem erőlteted a gyerekedet, hogy építsen kockatornyot,hanem megmutatod neki, aztán hagyod, hogy magától rájöjjön a dolgokra. Ilyen a teremtett világ.
Látod, a Messiás is földi anyához született 9 hónap terhesség után, vérben, lucsokban egy istállóban. Nem varázsolta magát ide a földre. Miért volt erre szüksége? Mert aki az anyagi világ része akar lenni, annak az anyagi világ törvényeit kell követnie. És a Messiás feladata az volt, hogy emberré legyen, hát azzá lett.
Isten a teremtője ennek a csodálatos anyagi világnak, és butaság lenne feltételezni, hogy az, aki az anyagi világot teremtette a saját törvényeivel, az valamiféle hókuszpókusszal tette ezt. Akkor a teremtett világ egy Alice csodaországban jellegű képlékeny világ lenne,de nem az. Azért mondjuk azt hogy Isten hűséges, szolid, nem változik, mert az általa teremtett világ törvényei is állandóak, megbízhatóak.
Ezt hívják intelligens tervezésnek, és mára nagyon sok keresztény ebben hisz. A hat napot pedig annak értelmezi, ami eredetileg is volt: hat időszak szimbólumának egy olyan korból, ahol a milliós számokat még nem ismerték, tehát le sem tudták volna írni máshogy a történetet.
Ezt hívják Intelligens tervezés elméletnek.
Tisztelettel,
Freya
IIMóz 20:11
"Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék."
Azért, amit Péter mondott, és ez azért, amit a korszakosok mondtak. Sajnálom srácok, ti nem a teremtő Istenbe hisztek. Nézzétek meg, hogy mit mondott Krisztus a századosnak. És mit is mondott a százados? Csak egy szóval mondd, mert ő is alá-fölé rendelt, amit mond, a szolgái megtesznek. Krisztus azt mondta, hogy ilyen hitet nem látott ott. Higgyetek a teremtő Istenben. Isten hat nap alatt alkotott mindent a puszta szavával, éppúgy, ahogy Krisztus teremtett közöttünk látást, gyógyulást, bénáknak mozgást, leprásnak megtisztulást a puszta szavával. Krisztus megmutatta a teremtést, és mégse hisztek?
Üdv: L
Az első mondatom félreérthető. Tehát Péter nagyon jól írta, jó ilyet látni. :) Illetve azoknak, akik korszakoknak állítják a napokat, azoknak írtam a többit.
Üdv: L
Kedves Kerdezo!
Nincs olyan,hogy a "keresztenyek szerint",hiszen a kb. 1,5 milliard keresztenybol rengetegen rengetegfelet gondolnak a Teremtesrol,a Biblia ertelmezeserol,stb.Vannak fundamentalistak,akik szerint valoban szo szerint kell ertelmezni a Bibliat,es akkor 6000 ev koruli idotartam jon ki,bar ez a XXI. szazadban mar nehezen tarthato.Modernebb felfogasu teologusok azt a valaszt adnak a kerdesedre,hogy a Biblia nem tudomanyos lexikon,es a benne szereplo idotartam-,hely- es szamadatok tulnyomo tobbseget fenntartasokkal kell kezelni.Ez nem jelenti azt,hogy a bibliai szerzok tudatosan hazudtak volna,egyszeruen csak abban a korban meg nem volt fontos a tudomanyos igenyu,pontos tortenetiras,egy atlag izraelitanak teljesen mindegy volt,hogy az elet 400 vagy 600 millio eves a Foldon,ugysem tudta volna felfogni.Ezert hasznal a Biblia inkabb szimbolikus adatokat (pl. a Teremtes napjai) vagy eppen hogy tulzo szamadatokat (szazezres,millios nepessegadatok).A jelentesuk korulbelul annyi: nagyon sok.Tehat nem a pontos adatokon van a hangsuly,hanem a jelentestartalmon.
Nem akartam kiírni kérdésben, részben ide is tartozik:
Ezt értelmezze valaki, mert érdekel ki mit gondoltok erről:
(8:22-31) "Az Úr az ő útának kezdetéül szerzett engem; az ő munkái előtt régen. Örök időktől fogva felkenettem, kezdettől, a föld kezdetétől fogva. Még mikor semmi mélységek nem voltak, születtem vala... Mikor készíté az eget, ott valék... Mikor megállapítá e földnek fundamentomait, mellette valék... Játszva az ő földének kerekségén, és gyönyörűségemet lelve az embereknek fiaiban."
"Sajnálom srácok, ti nem a teremtő Istenbe hisztek. "
Azért mert mi másként értelmezzük a teremtést mint te? Konkrétan nem szó szerint vesszük a napokat? Erről van szó? Honnan tudod, hogy én kiben és hogyan hiszek? Nem tudod. Ne csak a különbségre és a megosztó tényezőkre koncentrálj. A mi Istenünk az egység és a szeretet Istene :-)
Freya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!