Hívő keresztényektől kérdeznék! Mit gondoltok arról a keresztény tanításról, hogy az állatoknak nincs lelke, így nem tudnak feltámadni sem a Végítéletkor?
Hívő vagyok. Szeretem az állatokat. Azt gondolom, akinek valaha volt kutyája, aki nem csak kerti dísz volt, hanem TÁRS, az ÉRZI, hogy van lelke, hiszen szeretni tud! Nem hiszem, hogy minden megnyilvánulása csupán ösztön! Elég a szemébe nézni, hogy az ember érezze azt a hatalmas szeretetet, amit adni tud. Sőt, én úgy érzem, ők (az állatok) egyszerűségük, ártatlanságuk okán közelebb vannak Istenhez, mint mi emberek.
Hívők véleményére lennék kíváncsi, ateisták számára a kérdésnek nincs is jelentősége, mivel szerintük az ember sem támad fel.
Könyörgöm, ahány lélek halhatatlanság hívő, annyiféle spekuláció! Ez nem bibliai tanítás. Egy megfoghatatlan és bizonyíthatatlan fantázia, amiben egyesek nagyon szeretnének hinni, mintha valami nélkülözhetetlent és értékeset veszítenének, ha ragaszkodnának a Biblia egyszerű és nagyszerű tanításához. Pedig ezzel mindenki csak nyerne, mert az igazságot kapná, nem meséket.
Amikor úgy fogalmazol, hogy "van benne lélek", akkor ez nem Bibliaidegen megfogalmazás, de csak annyit jelent, hogy van benned élet. Ezért írtam, hogy az ember vagy az állat "életét" is jelentheti a szó. És ezt értik gyakran félre azok, akiknek azt tanították, hogy van "halhatatlan lelkük", hiszen felületesen ez tényleg úgy tűnik, hogy azt jelenti.
Az állatokban ugyanúgy van lélek, vagyis "élet", mint bennünk, de csak addig, míg élünk - ez értelemszerű. Nem véletlenül beszél a Szentírás teljesen azonosan a lélekről az ember és az állat esetében, hiszen egyik esetben sem azt jelenti, amit az új-platonista tanítók bele akarnak érteni.
A szellem (ruah és pneuma) már más jelentésekkel bír, több jelentése van, mint a bibliai lélek szónak. Az emberrel kapcsolatban mégis csak kétféle jelentésben alkalmazza a Biblia a szellem szót is, de ezek nem egyeznek a lélekkel és alapvetően nincs átfedés sem a jelentésárnyalatai között sem. Tehát nem szinonimái egymásnak. Általánosan ez az a "szellem", amit Isten az ember teremtésénél az orrlyukába "lehelt" és ami által "élő lélekké lett" (tehát visszatérve egy pillanatra a lélekre: nem azt mondja az Írás, hogy "lelket kapott", igaz?).
A szellem ebben a jelentésében "életerőt" jelent, amit a kezdetektől adunk tovább a gyermekeinknek. Ez természetesen nem egy személyes szellem, ami azonosíthatna bennünket, ez közös forrásból származó erő bennünk, ami életben tart minden embert és állatot. Ezért mondja a Biblia, hogy "egyazon szellem, vagyis "életerő" (rossz fordításokban: "lélek") van" az állatban és az emberben egyaránt. Ebből a szempontból nem vagyunk magasabb rendűek náluk.
A szellem másik jelentése az emberrel kapcsolatban az a jelképes szívből fakadó indítóerő, amely hatására valaki szól vagy cselekszik. Ez személyes, hiszen ez adja a szellemiséged, a személyiséged, de ez sem halhatatlan, hiszen ahogy a Biblia mondja: "azon a napon (a halálkor) elvesznek a gondolatai".
Mi emberek vagyunk, nem angyalok, vagyis a tudatunk, a szellemiségünk a fizikai testünkhöz (elsősorban az agyunkhoz) van kötve és annak épségétől függ. Nem véletlenül sérül az ember szellemisége és mentális képessége millióféleképpen az agy fizikai károsodása következtében!
Mi jelenleg még nem vagyunk halhatatlanok sem lélekben, sem szellemben. Ha megértjük e két bibliai fogalom pontos jelentését, akkor kiderül számunkra az igazság.
Ez pedig egy következetlen érvelés: Isten mindenható is. Ha az Ő képmására teremtett minket, akkor mi is mindenhatók vagyunk?! Ha meg nem mindenben vagyunk a "képmása", akkor ki dönti el, hogy miben vagyunk és miben nem?
No ki?!
Miért nem engedjük, hogy Isten igaz Szava döntsön, ne Platón???
Vki azt írta pár hszben feljebb, h Isten mindent a saját képére teremtette...lehet nem pontosan idéztem, de ezt még is betudnád idézni pontosan, h hol is olvastad keresztény tanításban?
Isten az Embereket teremtette hozzájuk hasonlóvá, az állatokat, növényeket, és minden mást nekünk embereknek adott, h "uralkodjunk" rajtunk. Az uralkodó szót is sokan marhára félre értelmezik.
Az állatok pedig ösztönös lények, mi bennünk is vannak ösztönök és olykor még is azt hisszük, h az eszünkkel, lelkünkkel cselekedtünk úgy, pedig később jövünk rá, h ösztönből tettünk úgy, ahogy. Úgy tudom, de lehet tévedek, h tudományosan is bizonyított tény, h az állatok ösztönösen cselekednek. Ettől független sajnos sok állat 100szor különb némely embernél, de ez a "mi" szégyenünk, nem pedig annak tudható be, h van lelkük.
Pedig nekem is volt kutyám, és valóban sokszor úgy viselkedett, mintha lenne lelke.
Eszük és érzéseik viszont vannak. Érzik, ha verve vannak, vagy szeretve vannak, nem gépek.
Jézus a mi megváltásunk miatt volt itt, nem az állatok megváltásáért, szerintem. Ettől független szerintem Isten őket is óvja, pl. tőlünk emberektől, legalábbis az olyanoktól, akik irtják őket, így szinte biztos vagyok benne, h nekik is készített vmit el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!