Hogy léphetnék ki a Katolikus Egyházból?
Íme egy válasz a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia virtuális plébániájáról:
A környezetemben senki nem tudott segíteni,ezért gondoltam itt próbálkozom.A problémám illetve a kérdésem az,hogy hogyan lehet kilépni egy vallásból.Gyerekkoromban a családom római katolikusnak nevelt,de régóta nem gyakorlom ezt a vallást és nem értek vele egyet,nem vallom magam katolikusnak.Mindenki hisz amiben hisz,de nem tudom,hogy ha kijelentem elég-e.Van ennek valamilyen hivatalos vonzata?Nekem az számít miben hiszek,de kerülhetek még olyan helyzetbe,hogy fontos lesz ez a kérdés,elvégre meg is vagyok keresztelve.Nem tudom,kell-e valamit intéznem ez ügyben.A 'gondold át' tanácsot már megkaptam,átgondoltam.A segítséget előre is köszönöm.
Kedves Kérdező!
A keresztség eltörölhetetlen jegyet ad az ember lelkén, így lemosni nem lehet. Isten gyermeke lettél a keresztségkor.
Ahogyan a földi családból ki lehet lépni, el lehet távolodni. lehet nem ápolni a rokoi kapcsolatokat, mindennek ellenére megmarad a rokonság, így van ez az Istengyermekséggel kapcsolatban.
Sajnálom, hogy eltávolodtál az Egyháztól, remélem, Istentől soha nem fogsz elszakadni.
Tenned tulajdonképpen nem kell semmit, hiszen nálunk nincs központi egyházadó beszedés, mint némely nyugati államban. De ha megnyugtat, írj egy levelet arra a plébániára, ahol megkereszteltek, hogy nem kívánod gyakorolni hitedet.
Ugyanakkor azt is jó, ha tudod, hogy bármikor van visszaút, a Jézus által alapított közösségbe, az Egyházba.
Szeretettel és imával:
Fülöp Ákos
"Nem túl szerencsés maffiának nevezni egy többszáz milliós taglétszámmal rendelkező egyházat. "
A tények attól még tények maradnak, akkor is ha több száz millióan követik. Elég csak a 70-es évek egyházi bankbotrányára gondolni, de korábbra is visszamehetnék. Természetesen ezek a dolgok nem kell, hogy megingassák a hívő katolikusok hitét, de én mint nem hívő nem akarok olyan egyháznak a tagja lenni, amelynek a vezetésének a hatalom az igazi istene.
Egyébként ha teszem azt holnaptól belépnék egy budddhista egyházba, attól még ugyanúgy ott lennék a katolikus egyház nyilvántartásában, mint megkeresztelt, és az állami támogatásoknál én is benne lennék abban a számban, amire hivatkoznak. Mondjuk legutóbb vagy az adó 1%-ra vagy a népszámlálásra hivatkoztak, a mostani népszámlálásnál semmiképpen nem válaszolom azt, hogy katolikus vagyok. Mondjuk legjobb lenne ha az állam egyáltalán nem támogatná az egyházakat, vagy ha igen, akkor a nem hívő embereknek valamely más hobbiját is támogathatná ugyanígy.
Istengyermekség? Miről beszél az "atya"? Isten gyermekei nem attól lehetünk, hogy egy magát papnak tartó ember a csecsemő fejére önt néhány csepp vizet. Jézus sem attól lett Messiás, hogy János mellett elmerült a Jordán vizében.
Írj egy levelet annak a plébániának, ahol nyilvántartanak, és JELENTSD KI, hogy nem vagy az egyházuk tagja. Ez tudatos DÖNTÉS, mint ahogy az is, hogy keresztény leszel-e vagy sem.
"De jó... Akkor le se moshatom magamról ezt a szennyet, amibe akaratom ellenére belekényszerítettek?"
Ne aggódj, nincs rajtad semmi "szenny", ugyanis nem lettél Isten gyermeke attól, hogy baba korodban lelocsoltak vízzel. Akkor leszel Isten gyermeke, ha önállóan, saját akaratodból döntesz Isten mellett és hiszed, hogy Jézus meghalt a bűneidért, (hogy ne neked kelljen a saját bűneid miatti büntetést elszenvedned) és feltámadt a halálból.
Az igazi szennyet nem más rakja rád!!
"Ne aggódj, nincs rajtad semmi "szenny", ugyanis nem lettél Isten gyermeke attól, hogy baba korodban lelocsoltak vízzel. "
Ennek ellent mond a 21:46-ban idézett levél.
"Ennek ellent mond a 21:46-ban idézett levél."
A 21:46-ban idézett levélnek ellent mond Isten Igéje.
"Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik HISZNEK az ő nevében" János 1:12
Egyébként a keresztség csak egy külső képe annak, ami a szívünkben van. Első lépés a megtérés és utána jön a megkeresztelkedés. Nem a víztől van üdvösségünk.
21:46 vagyok.
A fent idézett levél nem az én véleményem. Egyszerűen csak segíteni akartam és olyan választ adni ami hiteles.
Mivel a kérdező a katolikus egyházból szeretne kilépni, gondoltam rákeresek a katolikus plébánián a kérdésre és ezt a választ találtam.
Mivel katolikus szeretne kilépni katolikus egyházból,véleményem szerint a válaszom hasznos volt, ugyanis válaszolt a feltett kérdésre sok más véleménynyilvánítással ellentétben.
Lehet azon vitatkozni, hogy a belinkelt-még egyszer mondom, nem a saját véleményem-válasz ellenkezik -e Isten igéjével, de a kérdés nem ez volt.
Szóval nem értem a lepontozást.
A válasz írója 66%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: 10-06 20:51
Én most nyomtam egy zöldet, így 17 %-ról felment a válaszod 31-re... :)
Olvastam már előzőleg is; szerintem az a probléma, hogy nem eléggé világos, hogy ez egy copy, és nem saját termék.
Hiába írtad az elején, a hivatkozást, de nincs záró idézőjel, vagy valami hozzáfűzés. Sztem amúgy az lett volna a legjobb, ha a linket bemásolod, hozzátéve, hogy csak segíteni szeretnél, de ez nem a te véleményed, vagy nem értesz egyet vele, vagy ilyesmi.
Én pl. lazán rákerestem az aláíró Fülöp Ákos nevére, és még fényképet is találtam róla... De azt nem tudtam eldönteni, te vagy-e... :)
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!