Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért kell hinni valamiben,...

Miért kell hinni valamiben, amiről nem tudunk semmit?

Figyelt kérdés
Én tiszteletben tartok minden vallást és hitet, csak szeretném megismerni a hivők gondolkodását. Ezért kérem csak hívők írjanak, és csak azok, akik részeletesen kifejtik a választ, bármilyen valláshoz tartoznak is. A vallások többsége lényeges különbséget tesz azok között, akik hisznek benne, és azok között, akik nem. Nyilván vannak olyan emberek, akik megtapasztalják a hitüket valamilyen belső formában (megvilágosodás, stb.), de nyilván vannak olyanok is, akik csak mások (pl. papok) szava alapján hisznek. Miért rosszabbak a vallás szempontjából azok az emberek, akik mások szavának nem hisznek vakon, és maguk esetleg soha nem tapasztalnak természetfölöttit? Mi ennek az alapja? Nyilván a hivők is felteszik ezt a kérdést, vagy azt, hogy mi a helyzet az őserdőben élő emberekkel, akik nem is hallottak még az ő vallásukról.
2011. szept. 27. 17:48
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

A kérdező kommentje:

És mi van, ha valaki szeretne is hinni. De nincsen semmilyen megtapasztalása, hiába igyekszik? És mondjuk hitetlenül hal meg, mert nem volt képes hinni.

Szia újra!

Mi a kérdésed lényege, hogy mi a következmény (menny-pokol), vagy hogy hogyan tudsz közelebb kerülni a hithez?

Ami a menny-poklot illeti, biztos vagyok benne, hogy a végtelenül szerető Isten NEM BÜNTET. Ne félj ettől.

Ami a másik dolgot illeti, ha erre vágysz, beszélgess olyan emberekkel, akik hisznek, személyesen, nem kötelességből. Hogy ez mit jelent nekik, hol fedezik fel az életükben Istent. Írhatsz nekem is privátot.

Az egész nem olyan misztikus, Isten nagyon közel van. De még a hívőnek is lehetnek sötét hónapjai / évei, amikor nem találja Istent, azt hiszi, elhagyta, vagy nincs is, csak áltatta magát. Érdekes dolgok ezek.

Szóval most itt nem ragozom, mert nem tudom, ez-e a kérdésed. Ha ez, írj privátot, szívesen levelezgetek erről, ha akarod.

:)

2011. szept. 28. 14:01
 12/27 anonim ***** válasza:
63%
Ha szeretnél hinni, kérj hitet Istentől. Adni fog. Kérd, hogy vezessen az úton. Vezetni fog. Persze lehet, hogy nem a kereszténységhez fog elvezetni, és ezt keresztényként mondom. Csak abban tudsz igazán hinni, amiben meggyőződsz a szíveddel.
2011. szept. 28. 22:46
 13/27 anonim ***** válasza:
46%

"Aki keres az talál."

Egyszerű a válasz hogy mindenki hol találja meg Jézust.Tudjuk hogy a szeretet Jézus Krisztus.A szeretet pedig bennünk lakozik,így hát bennünk van Jézus is.Ugye milyen közel van hozzánk?

Béke veled :)

2011. szept. 28. 22:53
 14/27 anonim ***** válasza:

Olyan ember nincs aki nem tud hinni,csak olyan aki nem akar!

A hit Isten ajándéka,Jézus Krisztusban.Egyszerűen imádkozz hozzá ,hogy legyen segítségűl a hitetlenségeden,és ajándékozzon meg téged is ,És olvasd a Bibliát.

2011. szept. 29. 08:00
 15/27 A kérdező kommentje:
Kedves 12:52, ami elmúlt, arról csak elmondások alapján hihetünk bármit, de már azok is meghalltak, akik elmondhatnák, marad a Biblia, amiben hinni lehet, de az is tele van sok olyasmivel, ami nyilvánvalóan nem úgy igaz, ahogy le van írva, és honnan tudhatnánk, hogy egyáltalán mi igaz, mégha a jószándék meg is volt, egy teljesn más korban írodott, sőt császárok válogattán önkényesen stb. Szóval Jézus feltámadásában nehéz hinni csak úgy. Csakis személyes megvilágosodás meg hasonló lehetséges, de mi van akkor, ha ez valakinek nem adatik meg?
2011. szept. 29. 12:40
 16/27 A kérdező kommentje:
Egyébkénk a kérdés első mondatát nem kell komolyan venni, hanem a kifejtést, csak nem tudtam egy mondatba összefoglalni a kérdésemet.
2011. szept. 29. 12:41
 17/27 A kérdező kommentje:
Kedves 08:00 tökéletesen félreérted a kérdésemet, és nem arra válaszolsz. Egyébként meg nem kell megtériteni, mert nem azt kértem. Olvasd el légyszi mégegyszer a kérdést. Azt állítod például, hogy olvassam a Bibliát, éppen azt kérdezem, hogyan lehet mondjuk egy könyvben hinni, és ezt miért várja el bárki is, nem értem a mögötte húzódó elvet.
2011. szept. 29. 12:44
 18/27 A kérdező kommentje:
Kedves 22:53 neked ois csak azt tudom mondani, hogy nem a kérdésre válaszolsz. Nem azt kérdeztem, hogy Jézust hogyan kell megtalálni, hanem hogy a vallások mi alapján jelölik ki az utakat, és mi alapján lehetséges, hogy az utak mindenki számára járhatók? Arról már nem is beszélek, hogy egy csecsemő, aki meghal "szabad akarattal", azza mi van? Maradjunk csak a felnőtt embereknél.
2011. szept. 29. 12:47
 19/27 anonim ***** válasza:
100%

Az ember nem azért hisz, mert _kell_. Semmiben nem _kell_ hinni felnőtt fejjel. Egyedül a gyerek az, akinek el kell hinnie, amit a mamája mond neki, és ha vallásról, hitről beszélünk, ez a gyermeki hit, amikor valaki kérdés nélkül elhiszi amit mondunk neki. De később ennek a hitnek felnőtté kell válnia, mint magának az embernek is, saját belső meggyőződéssé kell alakulnia, máskülönben egy idő után elveszik. Hinni tehát biztosan nem kell - ha akarsz hiszel, ha nem, nem.

Nem hülyeség egyébként ez a gyermeki vakhit sem, a felnőttek is használják más esetekben: pl elhiszed, hogy ha az újságban 20.10-et írnak a meccs kezdetéhez, akkor eszedbe sem jut kételkedni, hogy az nem így lesz. Vagy elhiszed pl a születési dátumodat is, pedig azt sem tudod bebizonyítani, hogy tuti akkor születtél. Az életben egy csomó dolog erre a vakhitre épül, ezért az sem elvetendő, csak a vallásos hithez már nem elég.

Azt írod: "Miért rosszabbak a vallás szempontjából azok az emberek, akik mások szavának nem hisznek vakon, és maguk esetleg soha nem tapasztalnak természetfölöttit?"

Dehogy rosszabbak! Ha úgy tűnik, hogy rosszabbnak tartjuk őket, akkor mea culpa, a mi hibánk. Sőt, sokszor mennek ezen a viták vallásos körökön belül, hogy vajon melyik a jobb helyzet, ha valaki felnőttként tér meg, mert az már egy biztos vallási meggyőződést takar, viszonyt nem lesznek gyökerei. Vagy az a jobb amikor eleve valaki hívő családból jön? Neki gyökerei ugyan lesznek, de akkor még ott van a feladat, hogy magáévá tegye a vallási eszméket, és ne csak mások szava után fusson. Megoszlanak a vélemények.

2011. szept. 29. 13:37
 20/27 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó vagyok.

Arra a kérdésre pedig, hogy egyáltalán miért hisz valaki, szerintem nem lehet adni egy általános választ. Mindenkinek saját élménye, élményei vannak a hitével kapcsolatban, legyen ez akármilyen kevés(nek látszó) is.

Nem kell azt gondolni, hogy a hívő ember azért hisz, mert buta, az okos hitetlen pedig olyan, mint egy jól megerősített erőd, ő aztán be nem veszi a maszlagot. Az Isten mindenkinek személyes módon jön, de egy dologban ugyanolyan, nem fog betörni kérdezés nélkül. Nem kezdi el ostromolni az erődöt, neki vagy kinyitod a kaput, és ő majd szépen besétál, vagy ha nem, hát kint marad....... és vár, hátha lesz valami. Bár nem vagyok pontos, nem vár, zörget. (Íme, az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem. Jelenések 3,20)

Jah, és mivel kérdezted, katolikus keresztény vagyok.

2011. szept. 29. 14:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!