Isten szereti az állatokat, egyáltalán hogyan viszonyulhat hozzájuk?
Kérdező, a tudatlanságból elkövetett mulasztás nem olyan nagy bűn. De ha Isten lennék és imában hozzám fordulnál, én azt mondanám neked, hogy vegyél egy másik nyuszit és viseld gondját rendesen :-)
Ha nem bánod meg az bűn, de nem konkrétan erről az esetről van szó. Megbánni egy bűnt azt jelenti, hogy többé már nem követed el. Mivel te nem kínoztad, így csak figyelmetlen voltál és éretlen. Ha kínoztad volna az más tészta, mert a kegyetlenség bűn.
21:44
Érdekes, amit írsz. A mulasztásból elkövetett bűn, valójában nem is lenne bűn? Erre én nem tudom a választ. Felmentés lehet a tudatlanság, vagy a tájékozatlanság? Ez nem gondatlanságot jelent? Végül is mindennek utána lehet járni, ha akar az ember. Ha valamit nem tudunk, meg lehet kérdezni, ha nincs kitől megkérdezni, utána lehet olvasni stb. Mikor lehet a tudatlanság felmentés ha bűnt követünk el? Nyilván most nem csak a nyuszira gondolok.
"Felmentés lehet a tudatlanság, vagy a tájékozatlanság?"
Szerintem nem felmentő hanem inkább enyhítő körülmény. De egyébként senki nem akadályozza meg abban az embert hogy tájékozódjon, ezért nem felmentő körülmény a tájékozatlanság. A mulasztás is lehet bűn. Pl. Lázár és gazdag ember bibliai történetében a gazdag semmi rosszat nem tesz. A bűne a mulasztás és ezért elkárhozik.
Akkor nézzük, mit is akar Isten, hogyan áldozzunk neki.
Zsoltárok 50,8-15
"Nem feddlek én téged áldozataidért, és hogy égőáldozataid szüntelen előttem vannak.
De nem fogadhatok el tulkot a te házadból vagy bakokat a te aklaidból,
Mert enyém az erdőnek minden vadja, a barmok az ezernyi hegyeken.
Ismerem a hegyeknek minden szárnyasát, s a mező állatai tudva vannak nálam.
Ha megéhezném nem mondanám meg néked, mert enyém e világ és ennek mindene.
Avagy eszem-é én a bikák húsát és a bakoknak vérét iszom-é?
Hálával áldozzál az Istennek és teljesítsd a felségesnek fogadásaidat."
Összefoglalás: Isten Izraelhez beszél. Nem szidja le őket az égő áldozatokért!!!!De nem fogadhatja el, mert nem igazi áldozat és ő nem húson és véren él. A hálás szív és a beteljesített fogadalmak vezetnek el hozzá. The end.
21:38
A Mózes könyveiben pedig részletes előírások vannak a véres és égőáldozatokat illetően.
"Pl. Lázár és gazdag ember bibliai történetében a gazdag semmi rosszat nem tesz. A bűne a mulasztás és ezért elkárhozik."
Igen ez elgondolkodtató. Isten nagyon szigorúan és időnként úgy tűnik, hogy kegyetlenül büntet. Vajon szerette valaha is azt, akit olyan borzalmasan megbüntet mint a történetben szereplő gazdagot? Végül is azt veti a szemére, hogy megkapta életében a jót....majd ezért örök, elviselhetetlen kínokra ítéli. El sem tudom képzelni, hogy erre miért van szükség. Más a büntetés és a börtön stb és más valakit örökké kínozni, főleg azért mert sok pénze volt. Ha valaki szegény, attól még lehet gonosz ember. Vagy önmagában a szegénység egy erény?
Szia, 21.30as vagyok, kérlek, hadd reagáljak mindkét kommentedre.
1. Mózes könyveiben valóban vannak leírások az égő áldozatra. DE! Isten Mózesnek a 10 parancsolatot adta. Nem húszat, nem hatvanhatot, hanem tízet!
Mózes feladata volt, hogy a parancsolatok nyomán felépítse a korának megfelelő társadalmat. Jézus maga igazított ki néhány dolgot Mózes könyvéből. (nem véletlenül akarták halálra kövezni. "Hallottátok hogy megmondatott a régieknek....én pedig azt mondom.....")
Pl. a szemet szemért törvény helyett Jézus a megbocsátást hirdette, a válásról meg a többnejűségről azt mondta, hogy Mózes a kemény szívük miatt engedte meg nekik, de ez nem az Úr akarata volt a kezdetektől.
A mózesi törvények az ókori zsidókra vonatkoztak. Mózes példája az isteni-emberi együttműködés példája, nem több. Minden nép mutatott be áldozatokat akkoriban, a zsidók is. Mózes így látta jónak. AZ ÚR AZONBAN NEM! És Jézus sem.
2. Mi ez a félreértés a gazdag és Lázár történetében? Az ember nem azért lett büntetve, mert gazdag volt! Sőt, tovább megyek, a pokol nem is annyira büntetés, mint szabad választás helye. Aki jobban szereti a vagyonát (vagy a világi javakat úgy általában) az nehezen válik meg tőlük és nem Istenhez kívánkozik a lelke. Ezért mondta Jézus, hogy milyen nehéz a gazdag embernek bejutni a mennyek országába. De nem lehetetlen!
Emlékeztek a gazdag ifjú példájára? Egy gazdag ifjú követni akarta Jézust, és Jézus szimpatikusnak találta, de látta a szívében az anyagiasságot, ezrét azt mondta neki, hogy adja oda a vagyonát a szegényeknek és kövesse őt. Erre a gazdag ifjú elszomorodott, és úgy döntött hogy inkább nem követi Jézust.
ÚGY DÖNTÖTT, HOGY A GAZDAGSÁGOT VÁLASZTJA. Persze nem hiszem, hogy ettől a pokolba jutott, de abban a pillanatban a lelke alkalmatlan volt Isten országára.
Nem a vagyon léte vagy nem léte a baj hanem a szív alkalmatlansága.
Tisztelettel,
Freya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!