Mi az a Mária-tisztelet?
Sziasztok,
senkit nem akartam megbántatni a hitében, de egy kicsi kiegészítés:
"Mi katolikusok tiszteljük Máriát, de nem imádjuk. Az csak Istennek jár. Máriára úgy tekintünk mint a mennyei Édesanyánkra."
Pál apostol szerint mennyei anyánk a mennyei Jeruzsálem.
"Az "imádkozás" kifejezés nem pontos, mert mint írtam, őt nem imádjuk. Hanem kérjük őt, hogy járjon közben értünk Jézusnál."
A Biblia szerint az egyetlen közbenjáró Jézus.
De a kérdésre végül is tökéletes választ adott katolikus testvérem: a Mária tisztelet lényege, hogy közbenjárónak tartják és imádkoznak hozzá, tisztelik mint mennyei édesanyát. Egyedül a katolikus egyházra jellemző imádási forma.
Kedves 69%-es%!
Mindegyik igaz, amit mondtál. :) Csak a két közbenjárás és a két anyaság között különbség van. Mária Jézusnál jár közben, ugyanúgy, mint a szentek, Jézus pedig az Atyánál. Mária az Újszövetség, amely maga Jézus Krisztus, az örömhír frigyládája.
Aha. Na de miért kellene Jézusnál közbenjárni? Mi ez a hivatalos formátum? Ő azt mondta, hogy aki szeret engem az szereti az én Atyámat, és ahhoz megyünk és annál lakozunk. Ha Jézus és az Atya a szívedben lakik minek közbenjáró?
Tényleg nem kukacoskodásból, de valahogy ezt nem tudom megérteni.
"Aha. Na de miért kellene Jézusnál közbenjárni? Mi ez a hivatalos formátum? Ő azt mondta, hogy aki szeret engem az szereti az én Atyámat, és ahhoz megyünk és annál lakozunk. Ha Jézus és az Atya a szívedben lakik minek közbenjáró?"
Ez konkrétan sehol sincsen a Bibliában. Isten minden létező dologban különböző fokozatokban jelen van, ugyanis a teremtett világ a kegyelme és jelenléte nélkül összeesne.
Azonban ez nem biztosék a tökéletes állhatatosságra, ezért kell az Egyházban egymásért imádkozni. Pál is a közösségekért rendszeresen imádkozott. Ezt teszik a szentek is fenn rendületlen.
"Hogyan határoznátok meg a tiszteletet és az imádást, és mikortól neveznétek a túlzott tiszteletet imádásnak?"
Az imádás és a tisztelet nem külön "fokozatok", hanem mindkettő céljában is elkülönülő aktus. Az imádat a felettünk állónak teljes önátadást [a házasságban levő önátadás más] jelent, amelyet csak Isten illet meg, a tisztelet pedig csupán hódolatot. Lehet Istennek is "hódolni", de az képmutatás lenne, azt jelenti, hogy _csak_ azt akarjuk, amije van, és nem pedig önmagát.
A szentek/angyalok előtti hódolat csupán egy gesztus, hogy őket is kérjük, hogy közbenjárjanak értünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!