Miért tiltják a keresztény vallások a mesterséges
megtermékenyítést?
11/20 A kérdező kommentje:
Tehát akkor ha én az összes létrehozott embriót beültettetem, akkor az Egyház nem "tiltja" a lombik módszert? Mert azért annyi embrió - ismerjük el - nem szokott létrejönni, h ne lehessen mindet bevállalni.. (van, h csak 2-3 kezd el osztódni :S)
12/20 A kérdező kommentje:
Ja, amúgy mindentől függetlenül az én lelkiismeretem sem engedné az embriók "kidobását". Én ha esetleg erre kerül sor, beültettetem az összeset kettesével :)
Az a helyzet, hogy nem maga a vallás tiltja, hanem pl. a Katolikus Egyház. Ahogy már mondták előttem, régen nem volt ilyen fejlett technológia, de az Egyház lépést tart a korral olyan értelemben, hogy az új találmányokat is bírálja. A fő ok az, hogy úgy gondolják, hogy csak Isten teremthet, de szerintetek az nem teremtés, ha Isten hagyja, hogy mesterségesen megtermékenyüljön egy petesejt?
2009. ápr. 17. 22:44
14/20 A kérdező kommentje:
De, szerintem az is Isten teremtése, ha hagyja, h az emberek megtermékenyítsenek egy petesejtet. Remélem, érthető volt.. :)
Nem a mesterségességgel van baj, hanem ahogy írták, azzal a gyakorlattal, hogy a be nem ültetett embriókat megsemmisítik.
Ezt az Egyház csakis elítélheti.
2009. ápr. 18. 11:19
16/20 A kérdező kommentje:
A "megmaradt" embriók megsemmisítésével szerintem egy jóérzésű ember nem ért egyet, ehhez nem kell tiltás.
Még ha csak jóérzésű emberek lennének...
Az egyházaknak erkölcsi kérdésekről kell lennie valami álláspontjának, hisz ezért vannak. Itt a tiltás nem azt jelenti, hogy minden ember mellett áll 1 pap, aki börtönbe viszi, ha mesterséges megtermékenyítést alkalmaz.
2009. ápr. 21. 09:07
Nem tudom, még olvassa-e valaki ezt a témát, de azért írok.
A katolikus Egyház tiltja a mesterséges megtermékenyítést, és az okok egy része már felsorolásra került.
A legfőbb ok azonban a gyermek embersége és személyi méltósága. Minden embernek joga van ugyanis az emberhez méltó körülményekhez, pl. ahhoz, hogy ne egy lombikban kavarják össze. Olyan viszont nem létezik, hogy "gyermekhez való jog".
Ha bővebben és szebben megfogalmazva érdekel, ajánlom a Katolikus Egyház Katekizmusát (2366-2379. pont).
2009. máj. 11. 23:50
19/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszodat! Csak annyiban nem értem a dolgot, h ha én lennék az a gyermek, akkor inkább azt választanám, h lombikban kavarjanak össze, mint hogy meg se szülessek. Nem is beszélve a szülőkről, akik nyilván nem jókedvükből folyamodnak ehhez a megoldáshoz.
Nem szokta még meg a kultúránk. Túl mesterséges, túl prózai.
2009. máj. 12. 20:32
Kapcsolódó kérdések: