A gyerekkorban elszenvedett traumáknak van köze a felnőttkorban elkövetett bűnökhöz "Isten szemszögéből"?
Olyan, hogy "előre büntetés" szerintem egyáltalán nem létezik.Szerinted lenne annak valami értelme, célja?Mert én szerintem semmi.
Én azt gondolom, hogy a bántalmazás , a gyermek számára rossz, de valójában a szülőnek magának büntetés az, amit a gyerekkel tesz,nem tudja szeretni, megbecsülni a gyermekét, ezzel rengeteg örömtől fosztja meg magát és Isten sem biztos, hogy a gonoszságát megbocsátja majd.
Hogy a gyerekre a bántalmazás milyen hatással lesz, az nagyrészt a gyermek egyéniségétől függ, nem biztos, hogy maga is gonosz ember lesz, bár valamilyen szinten biztosan sérül a lelki világa.És sajnos az is sok esetben előfordul, hogy a rossz példát adja majd tovább, tehát ő sem tud majd megfelelően bánni a gyermekével, mert nem volt kitől megtanulnia.
Isten szerintem mindenképp a szeretet pártján van és azt szeretné, ha a gyermek jó ember lenne, akkor is, ha bántották a szülei, ha ő maga jóvá válik, és a családjával szeretettel fog bánni, akkor megszűnik a rossz vonal.
Egy ember lelkivilágának és személyiségének kifejlődése az anya méhében kezdődik, és valahol kb huszonéves koráig tart. De főleg a gyermekkor ami meghatározó. Ez idő alatt elszenvedett traumák okozhatnak és okoznak is olyan deformálódásokat amelyek elkísérik egész életében az adott illetőt. Egy életszerű példával alátámasztom állításomat. Tegyük fel egy nem kívánt terhesség esetén a gyermek még meg sem kell hogy szülessen, már az elvettség érzésével találkozik, később ahogy felnövekszik szeretetlenségben ez benne bizonyára önértékelési és önbecsülési problémákat, alkalmatlanság érzését fogja megtapasztalni magával szemben. Intézetben felnőtt embereknél gyakran tapasztaltam ilyet. Ezekkel küszködnek, de Isten meg tudja gyógyítani ezeket a lelki sebeket is.
Előre elrendelt büntetést, vagyis el nem követett tetteinkért előre pedig nem fizet senki. Ezt a biblia ismeretében kijelenthetem, nem is lenne igazságos. Már pedig Isten igaz. Kedves Kérdező! Ha 15éves korodban megtértél, mert gondolom magadról írtál végig, csak egyes szám harmadik személyben, és még ezen gondolkodsz akkor az a föld nem is annyira rossz. Dr. Jézus rendbe fogja rakni a dolgokat a lelkedben hidd el, közeledj hozzá. Hidd el ezt se egy barát, se egy barátnő, se egy pszichológus, se másik ember nem fogja tudni megoldani vagy feledtetni. Te magad sem tudod megoldani, és miért hordoznál ekkora terheket? Tedd a terheidet Jézusra! Akár mekkora bűnt követtél el, Isten kegyelme és szeretete van akkora hogy megbocsásson neked, lehajoljon, és felemeljen Tégedet... Isten áldjon!
Utolsó, köszi, de nem én vagyok az alany. :)
Szerintem lehet összefüggés. Ha valakit gyerekkorában az anyukája rendszeresen súlyosan bántalmazott testileg-lelkileg, majd amikor felnő és terhes lesz elveteti a gyerekét, akkor tulajdonképpen előre megkapta a büntetését. Szinte ugyanazt tette vele az anyukája, amit később ő tett a saját gyerekével, csak ő nem halt bele. Isten ismeri a jövőt. Nem lehet véletlen, ha ez történik.
Van összefüggés, pontosan az, amit eric_one leírt.
Tehát a hátrányos gyermekkor miatt torzulhat a személyiség bizonyos mértékben (ez sok összetevőtől függ), és emiatt követ el később bűnt az egyén.
Fordítva ez nem igaz, Isten nem büntet előre.
Ha valaki már megtért, az segít a múltjának feldolgozásában, a lelki sebek gyógyulásában. Ha eltávolodik Istentől, akkor is hathatnak a régi dolgai, ill. attól is függ, hogyan cselekszik, hogy mennyire "gyógyult", mennyire esik vissza, stb.
Tehát szerintem egyénileg kell mérlegelni mindent, és Isten pontosan ezt teszi. Szerencsénkre.
Onnan hogy Isten tulajdonságait a bibliából megismerheted. De még jobban is, ha élő, személyes kapcsolatot alakítasz ki Ővele. Ő maga a szeretet, és emésztő tűz is egyben. Ebből megérthető tehát hogy igaz, igazságos, hűséges. Isten olyan lény hogy minden körülmények között meg tudja tartani az ígéreteit. Az embernek ez lehetetlen. Krisztus kegyelme, megváltása egyetemes, tehát minden ember számára felkínált lehetőség. Mégsem minden ember fogadja el a meghívást. Ezért kiválaszt embereket. Egy példázatból tudod ezt megérteni:
Máté 22.fejezet
1Jézus ezután ismét egy történetet mondott el az embereknek: 2„A
mennyek királysága hasonlít ahhoz a királyhoz, aki esküvői vacsorát
rendezett a fiának. 3Elküldte a szolgáit, hogy hívják össze a meghívottakat az
ünnepi vacsorára. Ők azonban nem akartak eljönni.
4Ekkor más szolgákat küldött, és ezt üzente: »Mondjátok meg a
meghívottaknak: A vacsora elkészült, levágattam ökreimet és hízott
állataimat. Minden készen van: Gyertek el az esküvői vacsorára!«
5A meghívottak azonban nem hallgattak rá. Egyikük kiment a földjére, a
másik a kereskedésébe. 6Néhányan viszont elfogták a szolgáit, megverték és
megölték őket. 7A király emiatt nagyon mérges lett. Kiküldte a katonáit, akik
megölték a gyilkosokat, a városukat pedig felégették.
8Majd így szólt a király a szolgáihoz: »Az esküvői vacsora készen áll, a
meghívottak azonban nem voltak rá méltók. 9Ezért menjetek ki az útkereszteződésekhez!
Hívjatok meg mindenkit az esküvői vacsorára, akit csak ott
találtok.« 10A szolgák ki is mentek az utakra, és mindenkit behívtak, akit csak
találtak. Voltak köztük rosszak is és jók is. Így aztán megtelt a terem
vendégekkel.
11Amikor azonban a király bejött, hogy megnézze a vendégeket, észrevett
ott egy embert, aki nem esküvőhöz illő ruhában érkezett. 12»Barátom!« —
szólította meg a király. »Hogyan jöhettél ide esküvőhöz illő ruha nélkül?« Az
csak hallgatott. 13A király erre megparancsolta a szolgáinak: »Kötözzétek meg
kezét-lábát, és dobjátok ki a sötétségbe, ahol sírás és fogcsikorgatás lesz!«
14Mert sok ember kap meghívást, de kevés van kiválasztva.”
Ha magad alkotsz egy istenképet a fejedben és ebbe nem veszed bele a bibliát, akkor nagyon-nagyon-nagy annak a lehetősége hogy tévedsz vele kapcsolatban. Tehát kizárt hogy Isten nem szeret, kizárt hogy el nem követett bűneidét sanyargasson. El tudod ezt fogadni válaszként? Ha nem akkor magad győződj meg róla, kívánom neked! :-)
Ezt a történetet ismerem, de nem az "előre büntetésről" szól.
Ismerek valakit, akinek borzalmas gyerekkora volt. Apukája meghalt kis korában, anyukája gyakorlatilag gyűlölte, gyakran brutálisan bántalmazta, amikor pedig éppen nem, akkor nagyon megalázóan és fenyegetően viselkedett vele. Senki sem szerette. Volt néhány rokona, de megmagyarázhatatlan módon ők is kigúnyolták, nem szerették. Aztán 18 évesen el is zavarta otthonról az anyukája, rokonok fogadták be átmenetileg, de kérték, hogy minél hamarabb menjen el. Nem volt pénze, lakása. Az éjszakai életbe került, bárban kezdett táncolni stb. 20 évesen aztán teherbe esett,és mivel kilátástalannak látta a helyzetét, az abortusz mellett döntött. Belehalt a műtétbe. 20 éves volt, pokol volt az egész élete, amit úgy fejezett be, hogy egy olyan szörnyűséget követett el, hogy nyilván ott is fogja folytatni az életét.
Vajon azért adott e mellé a lány mellé Isten egy bántalmazó anyát, és azért nem szerette soha senki és gúnyolták annyit, mert Isten tudta, hogy el fog majd követni egy abortuszt, és előre meg akarta büntetni ezért? Ne mondd, hogy ez nem következne ebből a történetből logikusan. Azt pedig akit Isten 20 évesen az örök halálba küld, nem hinném, hogy valaha is szerette, hiszen alig kapott lehetőséget az a lány, míg másoknak ott az egész életük. Ha pedig nem szerette őt Isten, akkor lehet, hogy azért volt rövidre szabott élete olyan rettenetes, nem? Nem Isten jóságát kérdőjelezem meg! De az előre tudása miatt, lehet, hogy azokat, akik elveszít, soha nem is szerette, míg a többieket igen. Szerintem az ő szeretete az előre kiválasztottaknak szól, nem mindenkinek.
Vannak bűnök melyek átkokat vonnak maguk után, akár több generációs átkokat.
"Az Úr késedelmes a haragra, nagy irgalmasságú, megbocsát hamisságot és vétket, de a bűnöst nem hagyja büntetlenül; megbünteti az atyák álnokságait a fiakban harmad és negyed íziglen."
Isten igaz bíró is...
Az eset sajnálatos, és tanulságos is. Milyen felelősség az utódnemzés, nem mindegy az életvezetésünk. Mert nem csak ránk, hanem utódainkra is kihat. De ez az emberek számlájára írható, nem Istenére.
Még annyit hogy ha valaki belehal egy abortusz műtétbe, az lehet orvosi hiba is nemde? Vagyis van egy emberi oldala is a dolognak.
Felvetésed igeileg nem támasztható alá, előrebüntetéssel kapcsolatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!