Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Holnap megyek először úgy...

Holnap megyek először úgy igazán szentmisére. "Mit csináljak? " Bővebben lent!

Figyelt kérdés

Lehet, hogy szégyen, de soha nem neveltek vallásos életre szüleim, amit sajnálok. Pogány vagyok, megkeresztelve sem vagyok, nem konfirmáltam, és nem is első áldoztam. De nagyon tetszenek a katolikus misék. Holnap el szeretnék menni a szentmisére. Mit kell csinálni amikor bemegyek a templomban? Keresztet vetni? És a mise hogyan épül fel? Akkor mi az, hogy áldozás, és az hogyan néz ki? Nagyon érdekelnek ezek a dolgok, és a vallásos élet is, nem késő ezt így 17 éves korban elkezdeni? Remélem nem nevettek ki tájékozatlanságom miatt, de sajnos nem ilyenfajta nevelést kaptam. Egyébként a templom római katolikus.

Várom válaszaitokat!

2011. aug. 19. 22:37
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
64%

Amikor bemész a templomba, keresztet vetsz és térdet hajtasz az oltár felé, ahol a szentségtartó van (a szentség jelenlétét a piros örökmécs jelzi). Ez nagyon fontos.

Kifelé menet ugyanúgy! Ezzel köszönsz a Istennek, aki jelen van ott a szentségben.

A katolikus 7 szentséget egymás után lehet felvenni, először jelezned kell az egyik plébánián, pl ott, ahová tartozol a lakóhelyed szerint, hogy szeretnél megkeresztelkedni. A plébános segíteni fog ebben, ezzel nem lesz gond. Ezután hittanra kell járnod, mert kezdhetsz felkészülni az elsőáldozásra, amikor először veszed magadhoz Jézust az Oltáriszentségben, azaz a szentmisén az áldozás erről szól. Ennek szigorú szabályai vannak, hiszen magát Istent veszed magadhoz ilyenkor. Elsőáldozás nélkül nem is lehet. Előtte van az első gyónásod is. Amikor ez is megvan, minden nap is járulhatsz szentáldozáshoz a szentmise keretein belül, de csak ha kegyelmi állapotban vagy, halálos bűn nélkül (majd az elsőáldozás előtti hittanon elmondják, hogy pontosan mik ezek -tudva és akarva elkövetett bűnök-, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a gyilkolás meg a lopás az!)

Ezzel megvan 3 szentség, ezután jöhet a negyedik, a bérmálás, azaz a keresztény nagykorúság. Ehhez szintén van egy hittan, amire el kell járnod, és meg kell értened, hogy ez egy fontos és elkötelezett döntés, amikor lélekben is szabadon döntesz a Jézus mellett, a kereszténység mellett, és a te dolgod is az, hogy jó példával járj elöl. A Szentlélek jön el a bérmálás szentségében, és adja ajándékait neked ehhez az úthoz, az élethez.

A betegek szentsége nem utolsó kenet! Ezt minden nagybeteg kérheti, akár műtét előtt is, egy életben akár többször is, így kérve Isten gyógyítását.

A házasság is szentség, ez egy komoly elhatározás, hogy keresztény házasságot kötve az egész életedet Krisztusra alapozod.

Az egyházi rend a papság szentsége, ha esetleg egyszer megérintene Isten és pap szeretnél lenni.

Azaz az ember a hét szentségből hatot vesz fel élete során (a házasságot és az egyházi rendet együtt nem lehet, csak vagy-vagy)

Ha van még kérdésed, kérdezz bátran! Addig pedig bátran járj misére, akár minden vasárnap is (egyébként úgy kell).

2011. aug. 19. 23:41
 12/18 anonim ***** válasza:

Ez egy magánkinyilatkoztatás ami arról szól hogy mi történik a misén és hogy mit hogyan kell csinálni:

[link]

2011. aug. 20. 11:19
 13/18 anonim ***** válasza:
Hát konfirmálást nagyon nem fogsz látni katolikus misén. Engem erőszakkal elküldtek mindig, éveken keresztül ültem ott a semmiért, de ilyen biztos hogy nem volt.
2011. aug. 20. 12:10
 14/18 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Nem szégyen, ha nem kaptál vallásos nevelést, engem sem neveltek vallásosan. A vallásos életet sosem késő elkezdeni! Én 20 évesen kezdtem el, és örülök, hogy Te is fiatal létedre érdeklődsz a vallás iránt, vallásosan szeretnél élni! Ez nagyon szép dolog! És nyugi, nem nevet ki senki. :)

A Katolikusoknál a konfirmálást bérmálásnak nevezik, de ugyanaz a kettő.

A Katolikus Templomba belépve kell keresztet vetni (homlok, mellkas, bal váll majd jobb váll). A Papnak a Templomban és a Templomon kívül is 'Dicsértessék'-kel kell köszönni, a gyülekezeti tagoknak csak a Templomban kell így köszönni.

Az áldozásról, bérmálásról, stb. érdeklődj a Papnál, Ő tud adni részletes tájékoztatást mindenről.

Ha lesznek kérdéseid, kérdezz bátran! :)

Áldás, békesség!

Mihály

2011. aug. 20. 12:38
 15/18 anonim ***** válasza:
Fura nekem, hogy mennyi szent fazék van. De ez végülis nem baj. Inkább imádkozzatok menetrendszerűen, mint futballhuligánkodjatok.
2011. aug. 20. 17:39
 16/18 anonim ***** válasza:

"Lehet, hogy szégyen, de soha nem neveltek vallásos életre szüleim, amit sajnálok."

Ez nem szégyen, hanem egy csodálatos dolog! Hidd el a keresztények nagyon örülnek ha valaki antivallásos neveltetés ellenére szeretne elmenni misére. Sokan ezért imádkoznak (megtérésekért).

Ez neked szól:

(A tékozló fiú)

[link]

Ez a történet azt fejezi ki hogy mennyire örül Isten annak ha visszatérsz hozzá :)

2011. aug. 23. 09:31
 17/18 anonim ***** válasza:
Hogy tetszett???
2011. aug. 25. 19:14
 18/18 anonim ***** válasza:
Űllj le az utosló padba hogy ne zavarj senkit, csináld azt amit az eöted lévő társaid interneten keres misevideot sokat segit. jobb ütletem nincs
2014. ápr. 21. 20:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!