Holnap megyek először úgy igazán szentmisére. "Mit csináljak? " Bővebben lent!
Lehet, hogy szégyen, de soha nem neveltek vallásos életre szüleim, amit sajnálok. Pogány vagyok, megkeresztelve sem vagyok, nem konfirmáltam, és nem is első áldoztam. De nagyon tetszenek a katolikus misék. Holnap el szeretnék menni a szentmisére. Mit kell csinálni amikor bemegyek a templomban? Keresztet vetni? És a mise hogyan épül fel? Akkor mi az, hogy áldozás, és az hogyan néz ki? Nagyon érdekelnek ezek a dolgok, és a vallásos élet is, nem késő ezt így 17 éves korban elkezdeni? Remélem nem nevettek ki tájékozatlanságom miatt, de sajnos nem ilyenfajta nevelést kaptam. Egyébként a templom római katolikus.
Várom válaszaitokat!
Nem késő. A szakrális szertartás FONTOS- jó, hogy meg akarod ismerni. Szerintem csak ülj le, amikor a többiek felállnak, vagy letérdelnek - tedd te is, de nem baj , ha csak ülsz, és figyelsz, csendben, más is van így, majd fokozatosan megismered a szertartást. Mailben, ha kéred, bővebben:)))
Légy csendben és várj az Úrra.- szól a zsoltár (37,7)
Bemész az ajtón, általában két szenteltvíz van tartóban jobb és bal oldalt, a mutató és a középső ujjadat kicsit belemártod a szivacsba, utána az oltár felé fordulva, letérdepelve keresztet vetsz (homlok-borda alatt-jobb váll-bal váll), aztán elbattyogsz szépen a padhoz.
Ilyen egyszerű.
9:00-kor csengetnek, fel kell állni, megkezdődik a mise
Le kell majd kétszer-háromszor térdepelned majd a térdeplőre, majd ugyanúgy csinálj mindent, mint a melletted lévő. Énekelni vagy motyogni nem kell semmit, majd ha megtanulod pár mise után a szöveget.
Ostyázni ne menj! :-))) Ez tetszik!
Nos igen, azért meg kell dolgozni.
Amit én tudok(római katolikusként, akit semmire nem neveltek, de egy barátnőm néha kiharcolta, hogy menjek vele templomba): bemész, mindkét oldalon szenteltvíz-tartó, egyikbe belemártod a mutató- és középső ujjadat, ezzel keresztet vetsz. Ezután bemész a templom "belsejébe", ahová ülni fogsz. Mielőtt leülnél valahová, megint keresztet vetsz, közben térdből kicsit "megrogysz", csak ezután mész be a padsorba/helyedre. Az ott lent nem lábtaró lesz, lehetőleg ne is tedd rá a lábad, főleg esős időben vagy télen, mert rövidesen oda kell térdelned...tapasztalat.
Maga a szertartás számomra nem annyira világos, hogy jól követhetően leírhatnám- én sem voltam annyiszor, hogy megjegyezzem. Sok "párbeszédes rész" van a pappal, ő mond vmit, a nép meg kórusban válaszol- standard szövegeket, pl van valami "én vétkem, én vétkem, én (igen nagy)? vétkem", közben talán-talán jobb ököllel jelképesen vered a melled- gondolom, bűnbánat jeléül... aztán van olyan rész, amikor mindenki megfogja a mellette levő kettő kezét, és közösen imádkoznak ugyancsak vmi adott szöveget...kézfogás is lesz,a körülötted levőkkel kezet fogsz, és vmi olyasmit kívánsz, h "béke veled"?...és van felállás-visszaülés-térdelés(és itt örülsz, h nem tetted a "lábtartóra" a lábad)-ülés-állás, nem tudom, milyen sorrendben, de ez azért könnyű, mert látod, h mindenki mit csinál körülötted.
Ha benned most ébredt fel bármilyen fajta kíváncsiság, akkor most jött el az idő, hogy elkezdd gyakorolni a hitet/vallást- nem tudom, ezt te tudhatod.
Elsőáldozás...hm, volt valami 10 éves korom körül olyanom: jártam valamilyen órákra, gondolom, vallási ez-azt tanulhattunk, aztán volt egy "vizsga", amin mindenki "átment", s egy jó előre leszögezett időpontban bevonult az egész gyereksereg a teplomba, virágkoszorúval a fejünkön, székelyruhában(ez kb rád nem lesz érvényes:)), ....valami....,majd kajálás a szűk családdal.
Azt hiszem, minden ezzel kapcsolatos tudásomat megosztottam.
23/lö
(sővagyok) 2 fő része van a szertartásnak:
1. az ige liturgiája - ahol az Ószövetségből, a Zsoltárokból a levelekből és egy evagnéliumi részből olvasnak fel - és beszél a pap róla
2. az szent áldozati rész- ahol - amint Jézus Krisztus test és vér valóságában megtestesült - a feltámadás után itt, az oltárnál kenyér és bor színében jelenik meg - Jézus ezt világosan kérte a tanítványoktól, ezt cselekedjék ( a szakrális szertartásban)
Bencés szerzetesek gregoriánt énekelnek (egy húsvéti éneket)Santo Domingo de Silo -ban
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!