Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit szóltok az alábbi képhez?...

Mit szóltok az alábbi képhez? Szépséges vallási párbeszéd.

Figyelt kérdés

[link]

Őszentsége a XIV. dalai láma a Siratófalnál.

2011. aug. 9. 13:33
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
Nehezen tudok elképzelni Istentagadó buddhistát, de biztosan létezik...
2011. aug. 10. 09:04
 12/26 anonim ***** válasza:

A buddhizmus nem "istenhívő" vallás a szó hagyományos értelmében. Tehát ebből a szempontból nagyon is "érdekes", hogy mit csinál ott a falnál!

Szerintem képmutatás ez úgy "istenigazából". :))

Persze tudjuk, hogy a buddhisták az alapjaiktól messze eltérve, ma szó szerint Istent csináltak Buddhából, aki ezt alapból elutasította.

2011. aug. 10. 17:36
 13/26 anonim ***** válasza:

Vagy a képmutatás és a "vallási svédasztalból" származó közöny, lehet értékes és őszinte alap a vallások közötti párbeszédre?!

Ugyan már!

2011. aug. 10. 17:39
 14/26 A kérdező kommentje:

Megint érdekes válaszok születtek!

No, nézzük!

"ha hisz Istenben nem kellene buddhistának lennie" ?

A buddhizmus nem foglalkozik istenekkel sem Istennel, olyan értelemben ahogyan azt más világvallások teszik. Nem tagadja a létét és a létüket, viszont nem azt tartja az ember szempontjából elsődlegesnek, hogy pl. Istennel kapcsolatban valamilyen állítást elfogadjunk, hanem azt a tettekért beszédért és tudatállapotokért való felelősségvállalást amely minden embert fejleszthet, összeszedettebbé, békésebbé tehet, Istennel vagy anélkül. Buddhista szempontból magánügy, hogy hiszel e Istenben. (másfelől, meg ki vagy te hogy bárkinek megmondanád miben kell vagy miben nem kell hinnie?)

"a buddhizmus a hinduizmus egy aszkéta 'szektája' ha lehet így mondani, és a hinduk is egy Istent tisztelnek."

Ez téves, illetve egyszerűen hazug. A Buddhizmus és a hinduizmus két külön vallási hagyomány.

A hinduizmus valóban egy Isten (mely számtalan alakban kibomlik) illetve egy világlélek ontológiai doktrínája, éppen olyan világnézet mint bármelyik másik.

A buddhizmus, minden ontológiai tanítást elutasít episztemológiai (Brahmajala-szutta) és fenomenológiai(Mulapariyaya-szutta) alapon. Széles körben elfogadott, hogy ez a két szutta a Szentirat (Tipitaka) legfontosabb irata. Az első a Hosszabb Beszédek Gyűjteményének (és így az egéyz szentiratnak) az első szuttája a második pedik a Közepes Hosszúságú Beszédek Gyűjteményének első szuttája.

A Brahmajala 62-féle nézetet sorol fel amely nem buddhista: VALAMENNYI HINDU elképzelés ezek között van.

Tartózkodjunk tehát az olyan kijelentésektől amelyek sem vallástörténeti sem filozófiai értelemben nem helytállóak, vagy ha e téren hiányos a tudásunk akkor 1 ne nyilatkozzunk 2. nézzünk utána: eredeti irodalomban és nem valamely másik vallás interpretációjában, mert ezen utóbbi eljárásnak egyszerűen semmi értelme.

2011. aug. 11. 10:22
 15/26 A kérdező kommentje:

"A buddhizmus nem "istenhívő" vallás a szó hagyományos értelmében. Tehát ebből a szempontból nagyon is "érdekes", hogy mit csinál ott a falnál!

Szerintem képmutatás ez úgy "istenigazából". :))"

Nos a buddhizmus, az EMBERI TÖREKVÉS értékével foglalkozik, és minden vallásos vagy nem vallásos cselekedett értékel ha annak pozitív a hatása. India első buddhista Uralkodója Asóka már a törvényoszlopain is felszólított mindenkit avallási türelemre és más vallások gyakorlóinak tiszteletben tartására, sőt az azok számára fontos, hagyományok vagy szakrális helyszínek tiszteletben tartására. Ez nem jelenti azt, hogy az adott hagyományt egy az egyben helyeselni kell, viszont a nézőpontok eltérése nem ok az ellenségeskedésre még a tiszteletlenségre sem. Akik szerint igen azok a képmutatóak.

"Persze tudjuk, hogy a buddhisták az alapjaiktól messze eltérve, ma szó szerint Istent csináltak Buddhából, aki ezt alapból elutasította."

Persze, hogy elutasította, hiszen Isten felett áll! Ez világlik ki abban is, hogy Brahma A Teremtő Isten, leborul a Buddha előtt és könyörög neki hogy tanítson. Ez a legelső szuttákban került rögzítésre. Meg aztán a 62 elutasított nézet (köztük az egy-isten hitek is) "Azok izgatottsága és vaksága akik nem tudnak és nem látnak a Beérkezett viszont Tud és lát." Az értelmezést rád bízom.

Mindazonáltal minden emberi törekvést az értelmesre és a jóra támogatni kell, akkor is, ha nem hibátlan szemléletből származik.

Idézet egy imából: viszonylagos (minden ami nem a megvilágosodás) abszolút (ami a megvilágosodás.)::

"Egyaránt örvendezek bármilyen kedvező hatású tetten legyenek azok viszonylagosak vagy abszolút erejűek amit bárhol és bármikor elkövettek."

Maga Buddha is bemutatta ennek példáját. Vadrahmána Mahavíra a Dzsainizmus alapítója vele egyidőben élt. És a buddhista örömhír meghallása után kihírdette, hogy ő elérte a moksát a felszabadulást. A dzsaina hívők számos buddhista szerzetest megtámadtak és bántalmaztak. Így halt vértanú halált Száriputta és Mogalána Buddha két legkedvesebb tanítványa is. Hamarosan Mahavíra is elhunyt. Hívei egy korall emlékművet emeltek számára. Buddha megjelent ezen emlékmű előtt és meditált ott, hogy egyszer és mindenkorra véget vessen az ellenségeskedésnek.

Azért vagyunk emberek, hogy atőlünk eltérő hitüekkel, saját hitünk megtartása mellett is együtt tudjunk dolgozni. Nem kell a hiteket összemosni. De nem kell egymás ellenfeleivé sem válni. Őszentsége nyilván valamelyik buddhista imát mondja magában, ahogy én is tettem ezt már Katolikus Templomban és ahogy Őszentsége II. János Pál is imádkozta a Miatyánkot buddhista templomban. Ahogy itt Őszentsége kipát kapott a Rabbiktól ott Őszentsége fehér selyemkendőt a lámáktól.

Akinek ez képmutatás avagy Svédasztal az MAGA képmutató.

Ugyanazon asztalnál ülve lehet, rántottát vagy zabkását, vagy mézes kalácsot fogyasztani. Egy biztos. Szükségünk van táplálékra (szellemire is) a másik is biztos: emberséges ember, nem köpi le a másik tányérját!

Őszentsége által leggyakrabban mondott kis imádság, Shantidéva : Bodhiszatva bhumijából:

Ameddig a tér fönnáll,

Ameddig élőlény marad;

Addig legyek én is itt,

Enyhíteni a világ baját!

2011. aug. 11. 10:49
 16/26 anonim ***** válasza:

Azt a betyáros mindenit, ez komoly okítás volt! :D

Már csak azt nem értem, hogy a kérdést miért is tetted fel? Hogy oltsd azokat, akik nem értenek hozzá, csak szerették volna elmondani a véleményüket, ahogy a kérdésben kérted? Ezzel aztán enyhítesz a világ baján rendesen! :DDD

Vagy közvéleménykutatás akart lenni, ki mennyire ért a keleti vallásokhoz és filozófiákhoz? Erre én is válaszolhatok: kis százalék ért annyira hozzá, mint te, kedves kérdező. Ha ezzel segítettem elérni a lelki békéd, akkor már nem keltem fel hiába ma reggel.

De most őszintén, milyen válaszokat vártál arra a kérdésre, hogy "Mit szóltok az alábbi képhez?" Ha azt kérdezted volna, mi az oka, hogy ott van, és vajon mit csinál, akkor persze, az ember ne mondjon olyat, amit nem tud. De te itt véleményeket kértél, az pedig mindenkinek van.

2011. aug. 11. 14:52
 17/26 anonim ***** válasza:

"Mert ha hisz Istenben akkor nem kellene buddhistának lennie."

Ezt én írtam, és azt hiszem pontosítanom kell, mert ha jól értem akkor a buddhisták egyszerűen figyelmen kívül hagyják Istent (vagy hisznek benne vagy nem). Azt akartam ezzel mondani hogy ha őszintén imádkozik ott a dalai láma (mert ez annak látszik) akkor miért nem vált inkább valamelyik olyan vallásra amely szerint a siratófal egy szent hely? Mert így hogy ahogy írjátok Isten léte számára lényegtelen, érthetetlen hogy mit csinál ott.

2011. aug. 11. 15:07
 18/26 anonim ***** válasza:

"Mert ha hisz Istenben akkor nem kellene buddhistának lennie."

Amennyiben itt "Isten" alatt a zsidóság és a kereszténység Istenét értjük (márpedig őszerintük nincs rajta kívül más isten), teljesen helyénvaló ez az állítás. Ez az Isten helyteleníti a buddhizmust, mint ahogyan minden más vallást is, aminek nem Ő áll a középpontjában, úgyhogy való igaz, hogy aki Őbenne hisz, nem kéne hogy buddhista legyen.

2011. aug. 11. 16:03
 19/26 A kérdező kommentje:

kedves 84%-os!

Igen a véleményeket kértem! Nem pedig a vallástörténeti nonszenszeket!

Amennyiben észrevetted, nem a vélemények ellen reagáltam!

Hanem az ex katedra hazugságokat utasítottam el.

Azt hiszem ezzel senkinek sem ártottam!

Képzeld el ha valaki a kereszténységet a judaizmus egy szektájának titulálná! Az is mérhetetlen ostobaság lenne.

2011. aug. 11. 18:15
 20/26 A kérdező kommentje:

Nos úgy látom, a leírt ima jellegét és a Buddha életéből vett epizódot, valamint a buddhizmusnak e témához való közelítését (Asóka) sikerült figyelmen kívül hagyni!

Ez örvendetes!

2011. aug. 11. 18:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!