Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Tudom, hogy ahány vallás,...

Tudom, hogy ahány vallás, annyi szokás. Ti milyen isteneket vagy istenségeket ismertek?

Figyelt kérdés
Pl.: Buddha, "Isten", stb...
2009. ápr. 10. 22:15
 1/8 anonim ***** válasza:
22%
Jézus az egyetlen és örök Isten! :)
2009. ápr. 10. 22:43
 2/8 anonim ***** válasza:
94%

Bill Gates és Steve Jobs... vagy épp Christofer Johnsson, Luca Turilli és Tobias Sammet. ;)

De komolyabbra fogva a szót, annyi van, mint a nyű. Ugyebár a hindu panteon is rengeteg istent számlál, Vishnutól Krishnáig, és még ki tudja, ki mindenkit. Az általunk egyszerűen csak Istennek nevezettet ugye mondják Jehovának, Jahvénak, Úrnak, meg Allahnak és ki tudja, minek is. Akkor ott van az Asatrú (viking panteon) Odinnal, Thorral, meg a többiekkel. Megvannak a maguk istenei az észak- és a dél-amerikai indiánoknak is, meg tényleg gyakorlatilag minden népcsoportnak. Ahány nép, annyi isten, mondhatni. Vagy talán még több is.

Ja, és egy lényeges apróság: Buddha NEM isten, és már életében is figyelmeztette a híveit, hogy ne csináljanak belőle se istent, se vallást, mert azzal mindent tönkretesznek. Tényleg tudott valamit...

2009. ápr. 10. 22:45
 3/8 anonim ***** válasza:
56%

Görög, római, keresztény, hindu, viking, wicca... had ne kelljen még gondolkoznom :)

Amúgy tudtátok, hogy a keresztény hit sem egy isten hit?

2009. ápr. 10. 22:57
 4/8 anonim ***** válasza:
88%

Én csak Nagyfőnöknek hívom, a hivatalos neveit pedig használják csak a vallások maguknak. :-)

(egyeseknek a mai világban - sajnos - a pénz az istenük...)

2009. ápr. 10. 23:05
 5/8 anonim válasza:
83%
Minden vallás mögött ugyanaz a teremtő erő áll, társadalmi-kulturális kérdés, hogy egy-egy népcsoportnál milyen elnevezése van a minden mögött álló erőnek. A teozófia adja szerintem a legkorrektebb választ a vallásra. Minden hit mögött ugyanaz húzódik meg: ha megérted az egészet, érteni fogod a részeket is.
2009. ápr. 11. 00:35
 6/8 anonim ***** válasza:
39%
Ma az egyetlen létező isten neve a Pénz, ez valóban mindenható, és mindent el tud intézni.
2009. ápr. 11. 09:57
 7/8 anonim ***** válasza:

Religio=összekötni ebből jön a vallás (religion) szó.

MInden istenség, mindegy, hogy a világ mely részén hogy nevezik, ugyanazt az erőt testesíti meg. A mítoszok összehasonlító tanulmányozásánál kiderül, hogy bizonyos elemek (pl, özönvíz) minden hitrendszerben jelen vannak.

Ha érdekel ez a téma, javaslom kezdetnek az Új Akropolisz (nem szekta, "filozófiai iskolának" nevezik magukat, abszolút semmi kötelezettséggel nem jár az előadások látogatása, bármikor abbahagyható) előadásait, ott magadba szívhatod az alapokat.

Másodiknak plusz pont Ch. JOhnssonért! :D:D:D:D:D:D:D Bár zenészeket nem szoktam isteníteni, örülök, hogy más is szereti itt a Theriont.

2009. ápr. 11. 12:20
 8/8 anonim ***** válasza:

"Amúgy tudtátok, hogy a keresztény hit sem egy isten hit?"

Sajnos már az i.sz.4.századtól nem létezik egy istenhitű keresztényiség. De Jézus egy Istenben hitt. Nem gondolta sosem hogy több Istent kellene imádnia. Sem a követőinek, sem neki.

2009. ápr. 12. 09:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!